Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Труд обжалва решението за разширяване на централата

| обновено на 30.01.19 в 09:27

Решението на Административен съд по казуса със централата в Труд ще бъде жалено от всички заинтересовани страни (община и гражданите на с. Труд), съобщиха от Сдружение Бъдеще за село Труд. В началото на м. Януари АС Пловдив позволи разширяването на суровинната база на централата в селото, без оценка за въздействие върху околната среда.

"За нас е необяснимо как при наличието на ясна нормативна база по отношение на необходимостта от ОВОС, стотиците възражения на живущи, отрицателното становище на Министерството на Здравеопазването и сигналите за неспазени изисквания към настоящия момент, може да се допуснат още видове отпадъци до площадката, която така или иначе не отговаря на редица стандарти и към днешна дата. Предписанията на РИОСВ за покриване на всичко открито продължават да „висят” без да се санкционира оператора” коментира председателя на Сдружението Галина Тошева.

Добре е да уточним, че не става въпрос за разширяване на дейността като капацитет, а допълване на нови видове органични отпадъци, което само по себе ще доведе до нови и още по-неприятни обгазявания, твърдят живущи в района .

Междувременно, въпреки забраната на двама министри(Министерство на Земеделието и МОСВ) и на директора на БАБХ за наторяване с азотосъдържащи торове,цистерните обслужващи централата продължават ежедневно да заливат землището на с. Труд.

„От РИОСВ, Агенцията по храните, Земеделието и Басейнова дирекция Пловдив, които са пряко отговорни за спазването на закона, всячески избягват да влязат в ролята си и да докарат решаването на проблема до край, като умело си подават топката. Да не говорим, че част от отговорите им са буквално „това не ни засяга”... Фактът, че цистерните продължават да заливат едни и същи проверявани земеделски земи, а институциите си прехвърлят отговорността, признавайки че има проблем, красноречиво говори за това” добавя Станимир Тончев от Сдружен „Бъдеще за село Труд”.

Тежката ситуация с претоварената главна улица и потърпевшите живущи на нея остава нерешена... От местното Сдружение сигнализират, че оператора събира огромни количества течна тор, утайки и др. и залпово превозва по няколко хиляди кубика в рамките на няколко дни.Това е ад за живущите по тази вътрешна артерия.Причините за това са вибрациите, шума и миризмите до обществено значими обекти - детска градина, ясли и училище...

Вече трета година упорито и постоянно населението търси защита на правата и здравето си, минавайки от всички регионални звена, през всички министерства , до премиер и президент. Припомняме, че през м. Ноември бе подаден сигнал в комисията по петиции на Европейския Парламент. В настоящия месец трите организации с общ проблем (Нова Загора, Царевец и Труд) внесоха допълнителни материали и аргументи до Европейския парламент, касаещи нередностите покрай конкретните производители, чийто бизнес на местно и национално ниво, към настоящия момент,  видимо е над здравето и нормалния живот на потърпевшите данъкоплатци и жители на засегнатите райони.

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Премиерът разпореди проверка заради скандала с театрите в Разград и Смолян

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди на Инспектората към Министерския съвет да провери незабавно дейността на длъжностните лица, които извършват контрол върху дейността на държавните културни институти, за които излиза информация за фрапантни финансови злоупотреби с публични средства.  15 000 лева гаранция за Румен Бечев, грозят..

публикувано на 03.10.24 в 17:10

Български учени създадоха прототип на човешка кожа

Изследователи от отдел “Растителна клетъчна биотехнология” към Център по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив, съвместно с лаборатория по Метаболомика при Българска академия на науките (БАН), разработиха иновативен за България 3D модел на човешки епидермис, с цел проучвания в областта на медицината и фармацевтичната..

публикувано на 03.10.24 в 17:00

Пожар гори над асеновградското село Новаково

Огънят е пламнал в ранния следобед, като е тръгнал от стърнища покрай пътя и се е разраснал нагоре към гората. Пожарът е обхванал широколистни дървета и терасовидна площ в зоната при изхода на Новаково, в посока Кърджали, над гробищния парк.  Към този момент пламъците са ограничени, няма опасност за населението. В района има известно..

публикувано на 03.10.24 в 16:19

15 000 лева гаранция за Румен Бечев, грозят го до 20 години затвор

Петима вече са обвиняемите по скандала, придобил известност като "Разград".  От днес и директорът на Смолянския театър Румен Бечев е с повдигнато обвинение за присвояване на 580 хиляди лева. Това е и това на директора на ТМФЦ в Разград Левон Манукян – „злоупотреби в особено високи размери, извършено в съучастие и..

обновено на 03.10.24 в 15:05

Повдигнаха обвинение и на директора на Смолянския театър

Директорът  на Смолянския театър Румен Бечев вече е с повдигнато обвинение, научи Радио Пловдив. Той все още не е официално задържан, а следобед ще стане ясно по-нататъшното развитие на случая.  Вчера Румен Бечев бе доведен в Пловдив за разпит по казуса със схемата, източила почти чилион лева от Разградския филхармоничен театър, а проверка на..

публикувано на 03.10.24 в 12:53