Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО иска "Пловдив 2019" да се отчете на тематична сесия на ОбС

Воеводите настояват за извънредна сесия

Общинските съветници от ВМРО настояват отчетът на фондация „Пловдив 2019“ за миналата година и бюджетът й за тази година да се отложат и да се разгледат на специално насрочена извънредна сесия. Вече започнахме разговори с опозицията в местния парламент за това, каза общинският съветник Стефан Послийски.

По думите му е много притеснително, че няма подробна разбивка по пера за парите на фондацията и има много неясни разходи. Съветникът от ВМРО посочи, че в бюджета за тази година има остатък от 2,2 млн.лв., за които не е ясно за какво точно отиват парите. 

Заложено е повишение на заплатите на 46-мата служители на трудов договор от 1000 на 1300 лв., а същевременно има над 150 000 лв. за външни услуги, в които влизат гражданските договори на експерти. За финалното събитие са предвидени едва 100 000 лв., на фона на средствата, похарчени за откриващото. Предвиденото заснемане на филм за Пловдив отпада и парите вероятно ще отидат за Операта.

Затова от ВМРО настояваме да се вземат спешни мерки от кмета Иван Тотев, който е председател на общинската фондация, и да се вкарат нещата в ред, заяви Стефан Послийски. 

Депутатът от ВМРО Александър Сиди ще внесе сигнал в прокуратурата срещу общинския съветник от Реформаторския блок Айри Мурад. Поводът са изявленията на Мурад по национална телевизия, че наемателите на общински жилища в „Столипиново“ не трябва да плащат наем, защото са в окаяно състояние.

„Задължение на всеки наемател е да се грижи добре за имота, който обитава. Не може апартаментите да се оставят дори без дограма и собственикът – общината, да не им потърси сметка“, заяви депутатът.

Александър Сиди призова общинската администрация да не опрощава дълговете на наемателите и ако не си платят, незабавно да ги извади от там, както и да направи така, че те да платят ремонта на блока и апартаментите. Трябва да се потърси отговорност и на общинските служители, допуснали безстопанственост, каза депутатът.

Общинският съветник Камен Шишманов внася питане в ОбС колко точно са просрочените вземания на ОП „Жилфонд“, както и броят, срокът и месечният размер на дълговете. „Това не е социална дейност, а подготовка за спечелване на циганския вот“, заяви съветникът. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриват център за социални и здравни услуги в Столипиново

Заместник-министърът на образованието Наталия Митева и заместник-кметът по спорт и младежки дейности Николай Бухалов ще открият Център за интегрирани социални здравни услуги в район „Източен“ в Пловдив. В него ще работят осем души, които ще консултират нуждаещите се от образователни, здравни и социални услуги. Специалистите ще осъществяват и..

обновено на 27.08.24 в 10:16

Представят с изложба идеите за бившата сграда на БНБ в Пловдив

Изложба, представяща резултатите от инициативата „Трезор за идеи: Конкурс за концепция за развитие на бившата сграда на БНБ, гр. Пловдив“ се открива днес на пл. "Централен". На 22 двустранни табла, експозицията представя получените 42 предложения от страната и чужбина. Те бяха внимателно разгледани и оценени от експертно жури с председател..

обновено на 27.08.24 в 10:16

Двама мъже пострадаха при пожари в магазин и мелница

Двама мъже пострадаха при пожари в хранителен магазин в Пловдив и мелница до Асеновград.  Две пожарни и два дежурни екипа на Първа противопожарна служба в Пловдив са потушили пожар, възникнал снощи в хранителен магазин в града.  Там е пострадал 53-годишен мъж, който е е вдишал дим, получил изгаряния и е бил взет с линейка за преглед.  Огънят в..

публикувано на 27.08.24 в 08:54

Трима загинали в челен удар на пътя Асеновград - Кърджали (Обновена)

Три са жертвите от тежката катастрофа край Червен.  Загинала е 34-годишната шофьорка на едната кола, 57-годишният водач на другата и негов спътник, чиято самоличност предстои да бъде установена. Тежката катастрофа стана край разклона за с. Червен на пътя между Асеновград и Кърджали . Сигналът за челен сблъсък между два леки автомобила е подаден..

обновено на 26.08.24 в 19:32

С картови четци, правени в Пловдив, са източвани пари в топлите страни

При закрити врата се проведе заседанието на окръжния съд в Пловдив за мерките за неотклонение на тримата задържани за измама с банкови карти. Мотивът -  използването на специални разузнавателни средства. Съдът реши и  тримата да останат  в ареста. Арестувани за престъплението и изготвянето на устройства, които да четат данните на банкови карти са..

публикувано на 26.08.24 в 15:04