Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неохрон: Тотев - 27%, Атанасов - 19,8%, Каназирева - 17%

Балотаж за кмет на Пловдив и най-голяма група на ГЕРБ в Общинския съвет – това са приблизително най-категоричните нагласи на пловдивчани 8 месеца преди местния вот, според социологическо проучване на Aгенция Неохрон, огласено днес. 

Сред 8-те  възможности за отговор, свързани с  избор на кмет, най-голяма подкрепа събира името на Иван Тотев, следван от Славчо Атанасов и Дани Каназирева. Като цяло обаче, все още не мирише на избори под тепетата, смята Николай Близнаков от Агенцията.

Въпреки спада с 10-12 пункта на подкрепата за Иван Тотев при предходните местни избори, името му продължава да води с 27% като бъдещ кмет, сочи проучването. Втори след него, с 19,8 на сто подкрепа е Славчо Атанасов, следван от Дани Каназирева  със 17%. При хипотеза, че те ще се кандидатират за кмет, ще има балотаж, при това доста  труден, прогнозира Николай Близнаков от Агенция Неохрон.

При партийната листа за Общинския съвет ГЕРБ води убедително с 42-43%. Далече назад остават Съюз за Пловдив с 14 на сто подкрепа, БСП с 12%, ВМРО с 11 и за НФСБ нагласата е за едва 4 на сто. Всички останали, в това число евентуални независими кандидати, получават 16-17%, като сред тази група най-голям резултат взима Демократична България.

Като цяло преобладават позитивните отзиви на пловдивчани за развитието на града, показва още проучването. Сред одобряваните дейности са благоустройството на пътищата, някои културни събития, обновлението на квартал Капана и намаляването на безработицата. Проблем, според хората, са транспорта, организацията на движението, трафика, корупционни сделки, недовършените и проточени ремонти, включително свързани с Европейската столица на културата.

Все още няма усещане за започнала предизборна битка, каза Николай Близнаков. Европейският вот, по думите му, съвсем остава в периферията на интереса за пловдивчани.

Социологическото проучване е направено в последната седмица на месец февруари очи в очи със 710 души по инициатива на агенцията и е представително за града. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Магистрален водопровод ремонтира Чепеларе със 7,6 млн. лв.

Кмeтът нa Oбщинa Чeпeлape Бopaн Xaджиeв сключи cпopaзyмeниe c Mиниcтepcтвoтo нa peгиoнaлнoтo paзвитиe и блaгoycтpoйcтвoтo зa рехабилитация на магистрален водопровод за вoдocнaбдитeлнa гpyпa Opexoвo – Maлeвo – Xвoйнa – Πaвeлcĸo.  Размерът на финансирането е близо 7,6 млн. лв., а дължинaтa нa тpaceтo e 5 433 мeтpa, като pexaбилитaциятa на водопровода..

обновено на 19.09.24 в 13:16

Двудневен форум за пътната безопастост започва в Пловдив

Десетата юбилейна годишна конференция, посветена на пътната безопасност - "ВИЗИЯ 0“ - НУЛА ЖЕРТВИ ПРИ ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ, организирана от Сдружение "Българска браношва асоциация пътна безопасност". Двудневният форум ще събере на обща дискусия и обмен на научна информация над 350 делегати от държавната администрация, неправителствения сектор,..

публикувано на 19.09.24 в 13:14

Валери Вълков от Пазарджик става депутат за 3 заседания

Само за 3 пленарни заседания ще бъде депутат в 50-ото НС Валери Вълков, който днес положи клетва като депутат на мястото на Екатерина Захариева.  Той ще представлява Пазарджик, след като тя стана българската номинация за еврокомисар. Тази сутрин депутатите освободиха Захариева като народен представител, а малко по-късно Вълков положи клетва.  За..

публикувано на 19.09.24 в 12:47

Бандити ограбиха сама жена на улицата

За броени часове криминалистите от полицейското управление в Карлово разкриха извършители на грабеж.  Бързата им намеса се наложила, след като млада жена се оплакала, че късно вечерта във вторник двама насилници я нападнали и ограбили, отнемайки и мобилен телефон и намиращите се у нея други лични вещи.  При започналото издирване полицаите влезли в..

публикувано на 19.09.24 в 11:22

Дъждовете подминават Пловдив, температури до 25 градуса

Днес ще духа слаб източен, в Източна България – до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 9 и 14 градуса, максималните – предимно между 20 и 25.  Температурите в централните и източните райони от страната ще са над 20 градуса, в Пловдив – 25 градуса. В планините ще преобладава облачно време. Валежи от дъжд ще има главно в..

обновено на 19.09.24 в 11:09