Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фалстарт на делото срещу д-р Иван Димитров, застрелял крадец в дома си

300 000 лв. поискаха родителите на убития Жоро Плъха

| обновено на 19.03.19 в 12:00

С фалстарт започна в Пловдивския Окръжен съд процесът срещу д-р Иван Димитров, който в нощта на 2 март миналата година застреля влезлия да краде в гаража му Жоро Джевизов, по прякор Плъха. 

Процесуална пречка спъна разпоредителното заседание, след като се оказа, че жената, с която убития е живял на семейни начала отсъства от залата. Бърза проверка показа, че Надежда Стоева не е получила призовка.

Макар двамата да са нямали законен брак, тя е съществен и незаобиколим  фактор в процеса, настоя адвокатът на ромското семейство Красимир Елдъров.  По думите му, такъв прецедент вече има в правния мир, макар и по друго дело с фатален изход.

Съдът се съобрази с тези доводи и отложи заседанието за 13 май.

Междувременно родителите на убития предявиха отделни искове за по 150 хиляди лева всеки. 

Бащата на Жоро Плъха – Димитър Джевизов и майка му Здравка Атанасова поискаха максимално тежка присъда за убиеца на техния син.

Преди началото на делото, пред Съдебната палата се събраха роднини, близки и колеги на д-р Иван Димитров, които се обявиха за неговото пълно оневиняване. Те бяха категорични, че той е защитавал живота и имуществото си, макар и с крайни средства.

Това трябва  да се признае за изконно право на всеки гражданин, когато е нападнат от престъпници в собствения си дом, заявиха неговите съседи и приятели.

Колегите на д-р Иван  Димитров от УМБАЛ-Пловдив огласиха подписка в негова подкрепа, потвърдена от  всички 28 колегии на лекарския съюз от цялата страна, в който членуват над 29 хиляди медици.

“Д-р Димитров работи в УМБАЛ-Пловдив от 2007 г. и до този момент ръководството на болницата е получавало единствено благодарности във връзка с неговата работа”, се казва в подписката. В нея е отбелязано, че след инцидента д-р Димитров продължава да изпълнява съвестно служебните си задължения като рентгенолог. Многократно е споменавал пред колеги, че съжалява за случилото се.

Обвинението срещу лекаря е за убийство, извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Д-р Димитров е подсъдим и за притежание на огнестрелно оръжие и боеприпаси без разрешение. 

Припомням, че при първите разпити лекарят-рентгенолог в болница „Пловдив“ отричаше да знае нещо за убития. След това смени и няколко версии, но разследването установи, че е опитвал да прикрие фактите и накрая Иван Димитров направи признания. 

В негова защита няколко дни в Пловдив и страната  бушуваха масови протести с искания да бъде оневинен. След три денонощия в ареста, медикът бе освободен с мярка за неотклонение подписка. 

Ако Димитров бъде признат за виновен, може да получи присъда до 5 години затвор, а за незаконно притежаване на оръжие - от 2 до 8 години. 

Случаят предизвика обществен дебат за разширяване правомощията на гражданите в случай на самоотбрана, особено когато защитават живота и имуществото си.  Според Наказателния кодекс в момента се допуска неизбежна отбрана само, ако в жилището е проникнато с взлом или чрез насилие, както и ако отбраняващият се действа в състояние на уплаха и смущение. 

Юристи обаче коментират, че в такива случаи същността е в детайлите и затова в привидно близки казуси съдебните решения са различни. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Голяма токова авария нарушава водоподаването в Пловдив

Електрическа авария на помпена станция "Юг" е  причината тази вечер няколко района в Пловдив да останат без вода, обясниха от   ВиК.   По сигнали в социалните мрежи, засегнати пряко са  районите "Централен", "Западен" и "Южен".   Голяма част от града е с нарушено водоподаване заради токов удар от съоръжене на EVN.  Аварийни екипи работят за..

публикувано на 17.09.24 в 20:38

Хванаха 12 хитреци да хвърлят строителни отпадъци на открито

12 акта за безразборно изхвърляне на битови строителни отпадъци са съставени за седмица, съобщи главен инспектор Тодор Боюклийски, началник на сектор „Общинска полиция“. 9 от тях са за изхвърляне на отпадъци извън контейнерите, като 4-ма от нарушителите са заловени след 22 часа вечерта зад бившите Хали на ул. „Йоаким Груев“. Два от..

публикувано на 17.09.24 в 19:37

Кола пропадна в дупка на пътя в кв. "Гагарин"

В Пловдив „Мерцедес“ пропадна в дупка, вследствие на ВиК-авария.  Инцидентът е станал на бул. „Брезовско шосе“, в квартал Гагарин, пред офис на спедиторска фирма. Малко след това колата е била изтеглена, според публикация в социалните мрежи.  Според информация на сайта на ВиК – Пловдив, аварията на водопровода е станала по обяд на..

обновено на 17.09.24 в 16:10

След поредните тапи в "Южен" кметът успокои, че така ще е до Коледа

Огромни тапи се образуваха и тази сутрин в Пловдивския район Южен и на Околовръстно шосе в посока Пловдив.  Шофьори се оплакаха от задръствания по реновираната улица „Даме Груев“ и във вътрешността на квартал „Кючук Париж“, като част от тях споделяха, че придвижването до центъра им  е отнемало около 45 минути. Сигналите са изпратени и до кмета..

обновено на 17.09.24 в 16:09

Програмата на Пеещите фонтани започва с час по-рано през есента

От днес музикалната програма на Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина ще започва от 20:30 часа, а не както досега от 21:30 ч., съобщават от община Пловдив.  Началният час е съобразен с по-малката продължителност на светлата част на деня и наближаването на по-студените месеци от годината. Пловдивчани и гостите на града могат да се насладят на..

публикувано на 17.09.24 в 16:07