Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба за 120 г. от рождението на Панчо Владигеров

| обновено на 02.04.19 в 09:43
Марин Големинов, Панчо Владигеров и Любомир Пипков

Изложба „Владигеров в музикалния калейдоскоп на ХХ век. Посоки, връзки, отражения“ ще се открие в Етнографския музей в Пловдив в 18 часа.  Тя е част от фонда на къщата-музей „Панчо Владигеров“ в София и представя  снимки, ръкописи, програми, афиши, писма и кореспонденция с творчески и лични контакти на Панчо Владигеров.

Експозицията е посветена на 120-годишнината от рождението на твореца, представен в контекста на музикалното изкуство и традиции на миналия век, в обкръжението на най-ярките имена в европейската и световна музикална култура.  

  Експозицията  е опит за представянето му в контекста на музикалното изкуство и традиции на миналия век, в обкръжението на най-ярките имена в европейската и световна музикална култура – композиторите Рихард Щраус, Бела Барток, Дмитрий Шостакович, Арам Хачатурян; диригентите  Бруно Валтер, , Херберт фон Караян, Саша Попов, пианистите Алексис Вайсенберг,  Святослав Рихтер,  цигуларите  Давид Ойстрах, Леонид Коган, певци и музикални продуценти, както и други представители на интелектуалния елит на Европа през миналия век – поети, писатели, драматурзи, режисьори. 

" Панчо Владигеров е моят учител, на когото аз дължа всичко – моля ви, отбележете – всичко. Той е гений с душа на дете, а това е белег на неизтощимата му жизнена енергия, отразена преди всичко в неговото творчество. Той е световноизвестен композитор. Толкова българска е музиката му, толкова неповторими акценти има в нея! Произведенията му се приемат радушно навсякъде, където съм ги свирил – и в Европа, и в Америка.” , казва  световнизвестният пианист Алексис Вайсенберг.   

В експозицята са включени писма на Иван Спасов, един от  ректорите на Музикалната академия в Пловдив, до неговия учител Панчо Владигеров, както и афиш за благотворителен концерт  с участието на композитора за изграждането на Дом за сираци от войните в Пловдив.

Откриването на изложбата ще бъде съпътствано от програма с творби на Панчо Владигеров, в изпълнение на  ученици от НУМТИ „Добрин ПетковВ звуковия файл е интервюто с Надя Сотирова директор на къщата музей „Панчо Владигеров“-София.                        


В звуковия файл е интервюто с Надя Сотирова директор на къщата музей „Панчо Владигеров“-София. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефан Цанев е гост в "Срещи" тази събота

С госта ми Стефан Ценев се срещнахме дни след неговата 88 годишнина. Първото, което ми каза: Истините не са вкусни....  И потекоха размисли за времето, човека, българина... демокрацията....  Поетът пожела да завърши с вопъла: "Човече, откъсни очи от земния бит и погледни нагоре към звездите... и може би няма да живееш толкова глупаво!..

публикувано на 13.09.24 в 18:31

Пловдив посреща Райна Кабаиванска на Античния театър

Фестивалът OPERA OPEN завършва с блестящ акцент в юбилейната година на Райна Кабаиванска - 2024 г. На Античния театър гостува световната оперна прима и седем международно известни артисти от нейната школа. Александрина Михайлова, Бая Саганелидзе, Вероника Симеони, Мила Михова, Рейналдо Дроз, Тони Незич и София Соловий ще преведат публиката през..

публикувано на 13.09.24 в 17:55

Театър „Хенд“ открива сезона със спектакъла „Писмото“

Пловдивският театър „Хенд“ открива 15-тия си юбилеен сезон със спектакъла „Писмото“ на световноизвестния майстор на комедията Паоло Нани.  Заради неповторимия му стил и брилянтни актьорски превъплъщения той е титулован като един от най-великите клоуни в света. Спектакълът, който гостът ще представи пред публиката, е известен още и като..

публикувано на 13.09.24 в 08:34

Представят "Оскар и розовата дама" на "Сцена на кръстопът"

В рамките на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ Театър 199 „Валентин Стойчев“ представя спектакъла „Оскар и розовата дама“ от Ерик Еманюел Шмит.  Постановката е на Стефан Спасов, сценография Нина Пашова, а музиката е на Милен Кукошаров.  Участват Мария Стефанова, носител на Награда Аскеер ‘24 за водеща женска роля, и..

публикувано на 13.09.24 в 08:31

Две постановки на столични театри в "Сцена на кръстопът"

Два спектакъла ще бъдат представени в третата фестивална вечер в рамките на Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът". И двете постановки са на столични театри.  В голямата зала на Драматичен театър Пловдив трупата на Малък градски театър "Зад канала" - София ще изиграе "Неделя вечер" от Захари Карабашлиев с режисьор Бина..

публикувано на 12.09.24 в 07:25