Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Застрояването на зелени площи в Пловдив трябва да спре

Застрояването на Пловдив да се спре, а общината да помисли как да реши в дългосрочен план проблема със зелените площи, които са частна собственост. Около това становище се обединиха архитекти и юристи на проведената обществена дискусия по дългосрочната визия за зелените площи на града, организира от „Съюз за Пловдив“. 

Повод за дискусията са  зачестилите протести от граждани за запазване на паркове и градинки в кварталите им. 

Според специалистите в Пловдив зелените площи за обществено ползване са далеч под европейската норма. На един пловдивчани средно се падат 11 кв.метра зеленина. Европейската норма заложена в общия устройствен план на Пловдив е минимум 20 кв метра на жител. 

От 30 година обаче, зелените площи все повече се застрояват и градът буквално се задъхва. Освен това зелените площи са неравномерно разпределни, категорични са ландшафтни архитекти. 

По думите на Дани Каназирева и в момента има нужното законодателство, но трябва политическа воля  да се спазва. Според архитект Станимир Шаламанов е наложително да се спазва градоустройствена хигиена и да се мисли в дългосрочен план за зелената система. Огромен минус е факта, че в община Пловдив  няма отдел „Зелена система“.  

Архитект Иван Делчев, ръководител на екипа изготвящ Общия градоустройствен план на Пловдив подчерта, че все още няма и публичен регистър за зелените площи. Той съобщи, че след последните промени в законодателството до три месеца всички устройствени планове, разрешителните за строеж и въведените в експлоатация обекти трябва да бъдат публични и достъпни в Национален портал.

Сред темите на дискусията бяха още мерките и начините за запазване на зелените площи в частни имоти, общественият достъп до информация за устройствените планове и работата на общинските власти по градоустройствената политика. 

Направените предложения по време на дискусията ще бъдат обобщени и изпратени до местната администрация и общинските съветници, заключи Дани Каназирева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Валери Вълков от Пазарджик става депутат за 3 заседания

Само за 3 пленарни заседания ще бъде депутат в 50-ото НС Валери Вълков, който днес положи клетва като депутат на мястото на Екатерина Захариева.  Той ще представлява Пазарджик, след като тя стана българската номинация за еврокомисар. Тази сутрин депутатите освободиха Захариева като народен представител, а малко по-късно Вълков положи клетва.  За..

публикувано на 19.09.24 в 12:47

Бандити ограбиха сама жена на улицата

За броени часове криминалистите от полицейското управление в Карлово разкриха извършители на грабеж.  Бързата им намеса се наложила, след като млада жена се оплакала, че късно вечерта във вторник двама насилници я нападнали и ограбили, отнемайки и мобилен телефон и намиращите се у нея други лични вещи.  При започналото издирване полицаите влезли в..

публикувано на 19.09.24 в 11:22

Дъждовете подминават Пловдив, температури до 25 градуса

Днес ще духа слаб източен, в Източна България – до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 9 и 14 градуса, максималните – предимно между 20 и 25.  Температурите в централните и източните райони от страната ще са над 20 градуса, в Пловдив – 25 градуса. В планините ще преобладава облачно време. Валежи от дъжд ще има главно в..

обновено на 19.09.24 в 11:09

59 по-малко загинали в катастрофи у нас тази година

Общо 26 души са ранени при пътни инциденти в страната през изминалото денонощие, няма загинали, съобщават от МВР.   От началото на месеца жертвите на катастрофи у нас са 20, а ранените – над 520.  От началото на годината при пътни произшествия в България са загинали 318 души, а ранените са близо 6500.  При сравнение със същия период на миналата..

обновено на 19.09.24 в 11:09

Рекордни приходи събра фестивалът "Нощ на ангелите" 2024

Петото издание на  Нощ на ангелите събра рекордна сума за два дена. Над 230 000 лева ще отидат за пет благотворителни каузи за хора, борещите се за здравето си.  Събраната сума от тазгодишното издание „Нощ на ангелите“ е двойно по-голяма спрямо миналогодишното. През 2023 г. тя беше малко над 123 000 лева, а сега е 231 672 лева. Към тази сума..

публикувано на 18.09.24 в 16:46