Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След пожара в Нотр Дам християнският свят се сплоти

Божидар Чеков в студиото на "Хоризонт"
Снимка: Иван Русланов, БНР

Това нещастие сплоти хората по невероятен начин – всички християни си подадоха ръка, защото се почувстваха атакувани. Вълнението е невероятно. И тази сплотеност има разни нива. Първо нещо, политическият живот във Франция замря. Всички партии прекратиха официално кампаниите си за изборите. Сплотиха се да търсят средства за възстановяването. От целия свят валят пари, защото Нотр Дам не е само френска, а е на целия цивилизован свят. Това каза от Париж за предаването Ден след ден на Радио Пловдив писателят Божидар Чеков.

Той определи като главозаймаващи сумите, събрани до този момент и подчерта: Няма да е проблем на пари да се възстанови катедралата. Това е пример как трябва да бъдем сплотени всички ние, защото има неща, много по-важни от дребните всекидневни проблеми.

Парижани говорят и за знака, че пожарът се случи в първия ден на Страстната седмица. Отговорът на християнския свят е да се сполти. Полицията и Следствието ще отидат до край. Но те са внимателни, стъпват на пръсти. Защото крайните ислямисти от цял свят тържествуват и е много опасно, ако те бъдат обвинени без доказателства. Следствието засега се води под наслов „случаен пожар“, не се търси атентат, за да се пази спокойствието и съвместното живеене на различни религии.

Чеков разказа за реставрацията на статуите на апостолите в катедралата, в която са били ангажирани пет предприятия. Всички са се страхували да не се срути скелето, но то е издържало. Работниците, които са били на скелето, се викат един по един в следствието. Според него: Странно е, че всички работници са напуснали в 17, 30, а пожарът е избухнал един час точно по-късно след последния работник. 


Чеков обясни, че са унищожени покривът и дървената част на скелето, което държи покрива. Покривът е от олово и той се е стопил. А гредите, те са с 8 века давност и те не могат да се възвърнат.

Поради ремонта всички ценни реликви са били пренесени. На първо място тръненият венец на Христос, донесен от Константинопол. Той е спасен. А от него започва цялата история на Нотр Дам, разказа още писателят.

По думите му от оцелелите неща най-важното, което е вдимимо, са двете кули – тези, които се виждат, когато застанеш срещу Нотр Дам. В едната е една от най-големите камбани в света, която е на 300 години, тежи няколкостотин тона и бие при всички големи събития във Франция, Париж и в света. И още няколко камбани - в другата кула.

Към този момент целият квартал е блокиран, а хората от околните къщи са настанени в други общежития или гимназии, за да се предпазят. На място има пожарникари и следователи. Около 50 следователи ровят в това, което остана от пожара в Нотр Дам.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43