Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Звукът на киното" - разходка в Пиренеите

С "Вики, Кристина, Барселона" и "Фадо"

| обновено на 03.05.19 в 17:01

Романтично преживяване с „Вики, Кристина, Барселона“ ви очаква тази празнична седмица в "Звукът на киното".  Емоционалният градус ще повиши и музиката от лентата на Карлос Саура "Фадо".  

"Вики, Кристина, Барселона“ е определян за един от най-изящните филми на Уди Алън. Освен всичко друго, той е и неговото обяснение в любов на града на Антонио Гауди и е част от лентите на режисьора и сценарист, които представят емоционалния му прочит на световни градове - столици на човешкия дух и културен код на западната цивилизация като Рим, Париж и Лондон. 

Романтичната трагикомедия завладява и с актьорската игра на звезди като Хавиер Бардем, Скарлет Йохансон, Ребека Хол и Пенелопе Крус. 

„Вики, Кристина, Барселона“ е приет възторжено от критиците и публиката и се сдобива с 19 награди. Сред тях „Златен глобус“ за най-добър филм в категория „комедия или мюзикъл“ и Оскар за Пенелопе Крус за „най-добра поддържаща женска роля“. 

За тези, на които предстои удоволствието да видят за първи път „Вики, Кристина, Барселона“, ще кажем, че лентата разказва историята на двете млади американки Вики и Кристина, които прекарват едно цяло лято в Барселона. Там те се запознават с художника Хуан Антонио, от когото са привлечени и духовно и физически. Нещата се усложняват, когато се появява емоционално нестабилната, бивша съпруга на художника – Мария Елена, към която той все още има чувства. 

На тази събитийна канава, през емоционалното приключение Барселона, Уди Алън разгръща, както той може, остроумно, с доза добронамерена ирония и интелектуални закачки, вечния спор, който го вълнува -  за изкуството и любовта.

Към музиката на „Вики, Кристина, Барселона“ в "Звукът на киното" тази седмица добавяме и саундтрака на пламенния филм "Фадо" на Карлос Саура. Защото музиката на Пиренеите е това, което ги свързва. 

Във "Фадо" ще чуете изпълнения на Карлос до Кармо, Kаетано Велосо, Лила Даунс, Мигел Поведа и други звезди на фадо музиката. Ми

„Израстнал съм с , с гласа и присъствието на Амалия Родригес”, споделя култовият испански режисьор, който опделя фадото като “la saudade (тъгата, меланхолията, риданието), копнежът на онези, останали в Португалия, по спомена за другите, прекосили морета и никога завърнали се; както и на тези, които са заминали, отнесли спомена за родната земя.”

Във "Фадо" на Карлос Саура едно е сигурно - музиката е главният герой във филма.

Фадото се оформя окончателно в началото на 19 век в резултат от смесването на характерни гръцки, романски и арабски музики при известно влияние и от бразилската колония. Играе важна роля в националната самоидентификация на португалците, тъй като прокарва ясна граница между ярките и живи испански ритми, отговарящи на по-буйния и рязък испански характер, и меката, меланхолична душа на португалския народ.

В популярния си вид с дядото се изпълнява в малки гостилнички (на португалски: tasca), наричани дом за фадо (на португалски: casa do fado) от всеки, който умее и пожелае, в съпровод на две китари: обикновена акустична китара и португалска китара (с шест двойки струни).

Освен прекрасната музика, „Вики, Кристина, Барселона“ и "Фадо" имат още нещо общо - тяхната поява пред публика. Фадо на Карлос Саура е представен през 2007, а прекрасната лента на Уди Алън, година  по-късно - през 2008-ма.

Музика от ''Вики, Кристина, Барселона''
От филма ''Фадо'' на Карлос Саура





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Октомврийско с „Вход свободен“

Гостува ни художникът, писател и артист Петър Георгиев – Рей, който открива изложбата си „Преодоляване“ и представя стихосбирката „Гвоздеи кръстни“, в Пловдив, на 3-и октомври. Събитието е в галерия „PIESA“, от 18 часа. Говорим за изкуството, като начин за справяне със стреса на ежедневието и по-хармоничен начин на живот, в рубриката..

обновено на 01.10.24 в 09:51

"Точно днес" с актуалните събития и музикални прояви

27 дни ни делят до поредните извънредни парламентарни избори в България. Има ли условия за прозрачен вот и какви са опасенията, свързани с подготовката? Цветелина Пенева от Обществения съвет към ЦИК ще бъде наш събеседник по темата. В рубриката „Евранет +“ ще чуете репортаж на Виолета Ашикова за средствата, които отпуска ЕС за..

обновено на 30.09.24 в 16:51

"Ден след ден" по стъпките на делника

В последния ден на септември ето темите и събеседниците в следобедната програма „Ден след ден“: Започваме с болезнената тема за транспорта на жителите на селата Труд и Войводиново, които в неделя  протестираха с искане отново да има градски автобуси от и до Пловдив. Възможното решение по темата коментира кметът на община „Марица“ Димитър Иванов..

публикувано на 30.09.24 в 14:45

"Вход свободен" - късен старт на делника

Понеделник е динамика, понякога стрес и напрежение, но ние го обличаме в думи и емоции като Ново начало или Шанс за случване! Така и днес, с късен старт и щастливи мисли подхождаме към това, което предстои!  Изминалата седмица беше посветена на глухите хора. Традиционно, международния ден на глухите се отбелязва в последната неделя на месец септември. За..

публикувано на 30.09.24 в 09:30

Изпращаме септември "Точно днес"

На 30 септември посрещаме новата седмица с актуални теми и коментари на важните събития. В утрото на понеделника ще говорим за транспорт, здравеопазване, политика и младите хора.  Жителите на пловдивските села Труд и Войводиново протестират, обединявайки усилията си за по-добър транспорт. Войводиново се бори за възстановяване на автобусна линия №15,..

обновено на 29.09.24 в 16:51