Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланията на папа Франциск са послания на християнството

Политологът и анализатор Стойчо Стойчев
Снимка: Личен архив
Думите са на политолога Стойчо Стойчев, който коментира посещението на светия отец у нас и посланията, които бяха отправени. 


Посланията, които той отправя не само в България, но и навсякъде, където пътува по света  са като цяло неща съдържащи се в християнството. Той не казва нови неща. Призивите за  мир, за любов между хората, за отварянето на сърцата към хората, които са в беда и  в нужда  са все основни положения от християнската религия. За съжаление в България някой хора, като че ли за първи път ги чуват и затова малко или много екстраполират неговите послания като негови собствени. Аз не чух нещо извън догматиката на християнството, коментира политологът Стойчо Стойчев

По думите му е ясно, че той като глава на римокатолическата църква, винаги е имал изключително силно политическо въздействие с нещата които казва , но и с нещата, които прави. Затова всяко негово посещение се гледа внимателно и с интерес, защото отвъд  думите дори, носи доста символика и послания.

Например, независимо в момента, че е казал,  че България и Северна Македония са две различни страни.  Все пак самото посещение се нарича посещение в България и Северна Македония, което пък  аз бих могъл да го изтълкувам -като знак, че за Ватикана и за папата  България и Северна Македония  напрактика са едно и също нещо. Тоест доста силно послание би било от тази гледна точка за всички патриотично настроени хора в България. От друга страна, въпреки тези неща,  видяхме полярни позиции. Имаше хора, които бяха във възторг, но и хора които бяха враждебни. Подобно нещо показва дребнавост, не само на общонародностно ниво, но и на ниво анализатори и политици, допълни Стойчев

Според него отсъствието на БПЦ от молитвата за мир  е решение на църквата и коментарът трябва да е на специалистите.

Църквата си е църква. Има своя отговорност, своя визия и тя преценява своите ходове и действия. Но в крайна сметка и самия синод бе разделен в оценките си за папата. И самия народ беше разделен, което говори за провинциализъм. Това трябва да се осмисли.

Стойчев припомни, че в позицията на дядо Николай спрямо посещението на папата има последователност. Той направи отпратка с реакцията му и при предишното посещение на папа Йоан Павел, която също е била крайна - група монаси начело с Николай, който не беше тогава владика, се бяха барикадирали в  храм "Александър Невски"  и не искаха да допуснат  папа Йоан Павел зад олтара.

Трябва да надмогнем тези страсти и да гледаме на нещата от позицията на по-широко скроени хора. От една страна не е някакво уникално събитие, че папата ни посещава, но рядко става. 

От една страна е хубаво, че папата дойде с тези послания, но от друга за някои хора папата остана неразбран.

Послания и призив за смирение в смутни времена и малко въздържание от такъв тип залитене в крайни идеологии,защото нашия континет и Източна Европа доста си е изпатила от радикалните идеологии   на националсоциализма и комунизма.  Така политологът обобщи посланията на светия отец.

Цялото интервю с политолога Стойчо Стойчев може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43