Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес Пловдив е златна столица на България

снимка: БТА

От днес Пловдив е не само европейска културна столица, но и златна столица на България – с тези думи кметът на Пловдив Иван Тотев се включи в откриването на изложбата „Преоткритият свят на Стара Европа“ в Археологическия музей в града. Тя показва 5 златни съкровища от страната ни и 250 експоната от праисторическото и раннотракийското наследство по нашите земи. 

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище е акцент в екзпозицията и е разположено в отделна зала. Останалите 4 – Вълчитрънското, от Хотница, Дъбене и Долнослав - са експонирани в залата за временни изложби с останалите археологически находки, които разказват за миналото в региона.

Експозицията ще отвори врати за посетители утре, но от вчера има опашка за билети, съобщи за Радио Пловдив директорът на музея доц. Костадин Кисьов. Цената няма да е специална, запазват се и преференциите за семейно и групови посещения на музея. Изложбата ще може да се види и по време на Европейската нощ на музеите 18-ти май до 22 часа.

По думите на Кисьов, опитът с експозиции от световна величина, които Археологическият музей е представял в Пловдив и извън България, ще помогне на екипа му да се справи с охраната на златните ценности – общо около 19 килограма.

Специално за изложбата те бяха транспортирани при засилени мерки за сигурност от фондовете на Националния исторически музей, Националния археологически институт с музей БАН и Регионалния исторически музей Велико Търново, а МС гласува държавна гаранция от 50 000 лева, в съответствие със застрахователната им стойност.

Изложбата, подготвяна в продължение на три години, ще остане в Пловдив до 27 октомври.

Сред първите, които днес я видяха, бяха заместник министърът на културата Амелия Гешева, председателят на ОбС Пловдив Савина Петкова и изп. дир. на Фондация Пловдив 2019 Кирил Велчев. 

Считам, че това ще е едно от събитията в културния календар на страната, коментира Амелия Гешева и пожела много посетители, сред които млади българи. Според нея, показвайки на децата си своите корени и наследство, ще ги научим да имат повече самочувствие.  

Ето и посланието на изложбата, според нейния куратор, археоложката Росица Миткова: Нека преоткривайки света на предците ни, да бъдем горди с тях!

Още за изложбата - в репортажа в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Министърът на културата уволни директора на Смолянския театър

Със заповед на Министъра на драмата Найден Тодоров директорът на Родопския театър "Николай Хайтов" Румен Бечев е освободен от длъжност.  Заповедта влиза в сила от днес, съобщиха от  Министерството на културата. Името на Румен Бечев беше замесено в скандала "Разград" за фиктивни назначения, извършени от директора на ТМФЦ Левон..

публикувано на 04.10.24 в 16:54

Театърът в Пазарджик се разграничи от Петко Писков

Драматично-куклен театър "Константин Величков" - Пазарджик няма договорни отношения с Петко Писков от близо година. Според културната институция той отказва да им върне договори и счетоводни документи. Това става ясно от официалното изявление на ръководството на Пазарджишкия театър по повод информацията за връзката на театъра с Петко Писков,..

публикувано на 04.10.24 в 16:32

Съдът отказа на Левон Манукян да намали гаранцията му от 50 000 лева

Пловдивският окръжен съд отказа да намали определената гаранция от 50 хиляди лева на обвинения за длъжностно присвояване в особено големи размери директор на театъра в Разград Левон Манукян.  Решението на магистратите е окончателно.   Бившият вече директор на Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград има време да..

публикувано на 04.10.24 в 15:58

Пловдив отпушва трафика с помощта на AI

С нова програма, която включва използването на изкуствен интелект, Община Пловдив ще бори задръстванията в града и ще осигури бързо издаване на документи за пловдивчани. На предстоящата сесия на Общинския съвет ще се гледа предложението на местната управа за кандидатстване с проект по програма „Европейска инициатива за градско развитие –..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Снимката е илюстративна

Пожар пламна в необитаема къща в квартал Прослав

 Огънят, избухнал в двуетажната къща, вдигна по тревога 6 екипа на пловдивската пожарна. Огнената стихия вече е овладяна. Няма засегнати съседни къщи. Няма и пострадали хора. По време на гасителните дейности електрозахранването на ул. Христо Ясенов е било спряно, тъй като в района има множество кабели, обясниха от пловдивската пожарна...

публикувано на 04.10.24 в 14:52