Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отворени врати за Европейската нощ на музеите днес

| обновено на 18.05.19 в 11:17
Снимка: www.explore-bulgaria.net

Днес се отбелязва Международният ден на музеите. Събитието се организира от Международния музеен съвет (ICOM). В инициативата участват над 30 000 музеи в повече от 120 държави по целия свят.  

Също на 18 май се осъществява и Европейската нощ на музеите. Неин традиционен организатор е Министерството на културата и комуникациите на Франция, а инициативата обикновено преминава под патронажа на Международния музеен съвет (ICOM) и ЮНЕСКО. В проявата се включват над 4 000 музея в 40 европейски държави.

Идеята за провеждане на Европейска нощ на музеите идва от отбелязването на Международния ден на музеите и цели превръщането на честванията в истински международен фестивал, който подчертава важната роля на културните институции за развитието на обществото.

В България нощта на музеите се провежда за 15-та поредна година. В Пловдив всички музеи и галерии ще работят с удължено работно време и специални програми.

Вижте инициативите:

ОБЩИНСКИ ИНСТИТУТ „СТАРИНЕН ПЛОВДИВ“

РАБОТНО ВРЕМЕ  18:00 – 24:00 ч.

Постоянна експозиция „Златю Бояджиев“, ул. „Съборна“ № 18

 20:00 - 23:00 ч. ,,Триптих от Пантомима, Китара и Поезия“ с участието на  възпитаници от класа на Гурам Биркадзе, студенти от класа по класическа китара на Стела Динкова и стихове на именити български поети

Балабанова къща, ул. „Константин Стоилов“ № 57

19:00 ч., откриване на „Една изложба от стари фотографии“ от Александър Сертев, Вестибюл

Вестибюл, LISTEN TO US - изложба на Дойче Телеком, част от програмата на ЕСК

Сводеста зала, Изложба "Приказки и следи"

Дълбока зала, Изложба „Интеграция на идентичности“

Къща „Хиндлиян“, ул. „Артин Гидиков“ № 4

LISTEN TO US - изложба на Дойче Телеком, част от програмата на ЕСК

Малка базилика, бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 31А

18:00 – 23:00 ч. Уъркшоп по мозайки с участие на ученици от специалност „Стенопис“ в НХГ „Цанко Лавренов“ с ръководител Кристина Кутлова

Римски стадион

18:00 ч. концерт „Пловдивски читалища“

20:30 ч. премиера на филма „Храмът на словото“ на Фондация „Памет“ с подкрепата на Министерство на културата и ОФ „Пловдив 2019“

18:00 ч. Откриване „Пролетна изложба“ на учителите на НХГ „Цанко Лавренов“

ПРОГРАМА НА РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ПЛОВДИВ ЗА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА МУЗЕИТЕ И ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА МУЗЕИТЕ - 18 МАЙ 2019 ГОДИНА

На 18 май 2019 г. Регионален исторически музей – Пловдив ще работи с три от своите експозиции. Музеен център за съвременна история се включва в честванията на Международен ден на музеите с гостуващата изложба „Еврика”. Експозиция „Българско Възраждане” се включва в Международен ден на музеите и Европейска нощ на музеите, а от 19:30 часа там ще се проведе концерт на Девическа хорова формация „Евмолпея”. Експозиция „Съединение на България от 1885 г.” също участва в Международен ден на музеите и Европейска нощ на музеите, а освен постоянната експозиция, посетителите ще могат да разгледат и изложбата „Пловдив в културната история на България”. Входът за всички обекти ще бъде безплатен.

МУЗЕЕН ЦЕНТЪР ЗА СЪВРЕМЕННА ИСТОРИЯ

Музейният център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” 14 се включва в честванията на Международния ден на музеите с гостуващата изложба „Еврика” на детски научен център „Музейко”, която ще приема посетители между 10:00 и 18:00 часа със свободен вход. Изложбата представя по интерактивен начин популярни изобретения от XIX-ти и XX-ти век, които са променили завинаги света, в който живеем.

ЕКСПОЗИЦИЯ „БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ”

Експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” 1 в Старинен Пловдив се включва в честванията на Международния ден на музеите и отбелязването на Европейската нощ на музеите и ще приема посетители със свободен вход между 9:00 и 24:00 часа. От 19:30 часа в двора на експозицията ще се проведе концерт на Девическа хорова формация „Евмолпея” с диригент Рада Славинска и помощник диригент Алия Хансе. Празничният концерт е посветен на Деня на светите братя Кирил и Методий – покровители на Европа. Концертът ще бъде генерална репетиция за предстоящия концерт в Истанбул, който ще се проведе на 24 май и ще бъде част от празника по повод деня на българската просвета и култура и славянската писменост, организиран от Генералното консулство на България.

ЕКСПОЗИЦИЯ „СЪЕДИНЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ”

Експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” 1 се включва в честванията на Международния ден на музеите и отбелязването на Европейската нощ на музеите и ще приема посетители със свободен вход между 9:00 и 24:00 часа. Освен постоянната експозиция, посетителите ще могат да разгледат и изложбата „Пловдив в културната история на България”.

РЕГИОНАЛЕН ПРИРОДОНАУЧЕН МУЗЕЙ ПЛОВДИВ

За Международния ден на музеите и Европейската нощ на музеите - 18 май 2019 година, музеят ще работи с безплатен вход за експозицията за посетители от 18.00 ч. до 00.00 ч.

РЕГИОНАЛЕН АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ

18 май 2019 г. (събота) музеят ще работи от 10:00 до 22:00 часа. Във връзка с честването на „Европейска нощ на музеите” на 18 май 2019 г., Регионален археологически музей – Пловдив ще се включи със следните прояви:

  • Тематична беседа на тема „Праисторическото минало на Пловдив”, Начален час – 10:30
  • Представяне на националната изложба: „Преоткритият свят на Стара Европа”
  • Представяне на оригинала на Панагюрското златно съкровище
  • Представяне на постоянна експозиция: „Древните култури в региона на Пловдив (VI хил. пр. Хр. –  XIV в. сл. Хр.)”

ПРОГРАМА НА ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ – ПЛОВДИВ ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА МУЗЕИТЕ -18.05. 2019

1.ЗАЛИ ЗА ВРЕМЕННИ ЕКСПОЗИЦИИ

Изложба: „Чуйте ни – артистичен интелект“ – колекция съвременно изкуство на Дойче телеком, акцент в официалната програма на Европейска столица на културата – Пловдив 2019

Часове със свободен достъп на 18 май:  от 10.00  до 22часа.

2. ПОСТОЯННА ЕКСПОЗИЦИЯ „ИКОНИ“

Изложба:Изцяло обновена постоянна експозиция, представяща най-ценните икони от фонда на галерията и образци, предоставени от Пловдивската митрополия

Часове със свободен достъп на 18 май:  от 10.00  до 22 часа.

3. ЗАЛИ ЗА СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО „БАНЯ СТАРИННА“

Изложба: Международна изложба по проект за съвременно изкуство „Дигитални екологии“ на Сдружение „Изкуството днес“, част от програмата на Европейска столица на културата – Пловдив 2019

Часове със свободен достъп на 18 май: от 13.00  до 19.00 часа.

4. ПОСТОЯННА ЕКСПОЗИЦИЯ ЖИВОПИС НА ЕНЧО ПИРОНКОВ

Часове със свободен достъп на 18 май:  от 10.00  до 18.00 часа.

5. ПОСТОЯННИ ЕКСПОЗИЦИЯ „ЦАНКО ЛАВРЕНОВ“И „МЕКСИКАНСКО ИЗКУСТВО“

Часове със свободен достъп на 18 май:  от10.00  до 18.00 часа.

6. ПОСТОЯННА ЕКСПОЗИЦИЯ „ГЕОРГИ БОЖИЛОВ – СЛОНА“

Часове със свободен достъп на 18 май:  от 10.00  до 18.00 часа.

МУЗЕЙ НА АВИАЦИЯТА - КРУМОВО

На 18 май (събота) Музеят на авиацията ще се включи за поредна година в Европейската „Нощ на музеите“ с вход свободен от 16.00 до 20.00 ч.

В традиционната атракция „Експонатите оживяват“ гостите ще могат да разберат какво е усещането да влезеш в кабините на самолет Ан-14 „Пчьолка“ и вертолет Ми-1.

Специална изненада за посетителите в празничния ден ще бъде и играта „Летец-откривател“, в която ще научат повече за машините във външната експозиция и техните елементи.
 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Голяма токова авария нарушава водоподаването в Пловдив

Електрическа авария на помпена станция "Юг" е  причината тази вечер няколко района в Пловдив да останат без вода, обясниха от   ВиК.   По сигнали в социалните мрежи, засегнати пряко са  районите "Централен", "Западен" и "Южен".   Голяма част от града е с нарушено водоподаване заради токов удар от съоръжене на EVN.  Аварийни екипи работят за..

публикувано на 17.09.24 в 20:38

Хванаха 12 хитреци да хвърлят строителни отпадъци на открито

12 акта за безразборно изхвърляне на битови строителни отпадъци са съставени за седмица, съобщи главен инспектор Тодор Боюклийски, началник на сектор „Общинска полиция“. 9 от тях са за изхвърляне на отпадъци извън контейнерите, като 4-ма от нарушителите са заловени след 22 часа вечерта зад бившите Хали на ул. „Йоаким Груев“. Два от..

публикувано на 17.09.24 в 19:37

Кола пропадна в дупка на пътя в кв. "Гагарин"

В Пловдив „Мерцедес“ пропадна в дупка, вследствие на ВиК-авария.  Инцидентът е станал на бул. „Брезовско шосе“, в квартал Гагарин, пред офис на спедиторска фирма. Малко след това колата е била изтеглена, според публикация в социалните мрежи.  Според информация на сайта на ВиК – Пловдив, аварията на водопровода е станала по обяд на..

обновено на 17.09.24 в 16:10

След поредните тапи в "Южен" кметът успокои, че така ще е до Коледа

Огромни тапи се образуваха и тази сутрин в Пловдивския район Южен и на Околовръстно шосе в посока Пловдив.  Шофьори се оплакаха от задръствания по реновираната улица „Даме Груев“ и във вътрешността на квартал „Кючук Париж“, като част от тях споделяха, че придвижването до центъра им  е отнемало около 45 минути. Сигналите са изпратени и до кмета..

обновено на 17.09.24 в 16:09

Програмата на Пеещите фонтани започва с час по-рано през есента

От днес музикалната програма на Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина ще започва от 20:30 часа, а не както досега от 21:30 ч., съобщават от община Пловдив.  Началният час е съобразен с по-малката продължителност на светлата част на деня и наближаването на по-студените месеци от годината. Пловдивчани и гостите на града могат да се насладят на..

публикувано на 17.09.24 в 16:07