Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите във Фрайбург гласуваха активно и спокойно


От българите, които  гласуват в чужбина, най-много са тези в Германия и Великобритания.

Един от тях на тези евроизбори е университетският преподовател по антична и западноевропейска литература  в Пловдивския университет  Младен Влашки. От една година той е лектор по  български език, култура  и литература в универиситета в германския град Фрайбург. Грасдът е най-южната точка на Германия, на 70 км от Страсбург. 

В интервю за Радио Пловдив, Влашки  разказа, че гласуването на българите във Фрайбург е протекло спокойно и нормално. Секцията е отворила в 7 сутрина, с активно българско гласуване, без проблеми, в присъствието на представител на българската държава и на представители от Дружеството на българите във Фрайбург. 

Германците също са проявили активност, още повече, че те гласуват две в едно, освен за евроизбори, също и за местен парламент - т.е. за общински съвети, както казваме в България. Законодателството в Германия позволява на г-н Влашки да гласува и в тези избори, но като човек, който е от около година в града, той не го е направил, защото не познава достатъчно ситуацията в града. Но  за българския евровот, той гласува без колебание. 

Защото движението към Европа е българска идея, която се прогласява още от Пенчо Славейков. Не да затрием всичко свое, а да хванем, да приложим всички категории, които са се развили в Европа и да станем част от това европейско семейство. Това е завет на Пенчо Славейков, на българските възрожденци, на цялата българска култура от  началото на ХХ век, която се модернизира.

Има проблеми. Но тези проблеми и популистите, които се опитват да  разрушат ЕС, са страшна сила. Младите днес трябва да знаят, че свободата, че мирът не са даденост, а са нещо, за което се полагат постоянни усилия, нещо, за което се гласува.  И нашето движение към ЕС, нашето присъствие в ЕС е точно тази борба.

Днес единствената възможна формула, не утопична- утопични има други, а възможна, поне засега, е поне засега, в рамките натова, което наричаме а ЕС.

Ивтервюто с Младен Влашки е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56