Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниската активност у нас показа безпрецедентна неадекватност


Гражданите на ЕС избраха един доста по- фрагментиран Европейски парламент. Двете най- големи европейски политически семейства няма да се радват на мнозинството си от над 400 депутати. Сега те ще имат малко над 330 представители, а им трябват 376. Не може и дума да става за мнозинството, което имаха досега. Изводите са на международния наблюдател Димитър Гърдев.

Според него за съставянето на бъдещото мнозинство решаваща ще бъде позицията на АЛДЕ, както и победителите в Полша, Унгария и Италия, които разгромиха с много опонентите си.  Управлението в новия ЕП ще бъде доста по- сложно. Факт е, че националистическите сили не взеха превес, каквито бяха опасенията. Защо се случи така? Защото казионните партии в европейските общества иззеха част от риториката на националистическите партии. 

Димитър Гърдев очаква  утрешната среща на лидерите на ЕС да покаже може ли бързо да се сформира управляващо мнозинство или не, но отново подчерта, че комфортът на миналите коалиции приключи.

 Той прогнозира възможна коалиция около ядрото в новия европарламент между ЕНП, ПЕС и либералите от АЛДЕ. Високата избирателна активност в Европа, както и отказа на крайнодесните формации, включително и на Марин льо Пен във Франция и на Алтернатива за Германия, да призовават за излизане от еврото и от ЕС са сред другите отличителни белези на евроизбори 2019. Всички ясно осъзнаха пред какъв проблем се намира ЕС. 

В същото време експертът определи ниската избирателна активност у нас като безпрецедентна неадекватност. Няма други като нас с тази избирателна активност.

По думите му, причината за това не са вътрешните скандали и дебат, които доминираха над идеите за европолитики, а защото у нас целенасочено българското общество се манипулираше да бъде политическо пасивно. Това е също доктрина и удобна за статуквото, което реално се потвърди.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

От края на септември можем да се ваксинираме и за КОВИД, и за грип

На прага на есента в региона върлува предимно КОВИД, който напук на твърденията, че протича леко, въобще не е така. Пациентите се оплакват от силно главоболие, много силни болки в гърлото. Хубавото е, че продължава около 5 дни, обясни  д-р Костадин Сотиров , председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив.  Типичните..

публикувано на 12.09.24 в 10:09

Е-системата за автобусите е готова, от общината зависи стартът й

Нямаше технически проблеми по автобусна линия 25, в която пилотно стартира електронната система за таксуване в градския транспорт. Десетки граждани вчера са закупили билетчето си с банкова карта, съобщи управителят на фирмата-изпълнител "ТИКСИ" Николай Недялков. "Най- вероятно е вид любопитство, за да видят хората как работи системата. Очакваме с..

обновено на 11.09.24 в 11:24

Правилата на училищно ниво са най-доброто решение

Предложението на синдикат „Образование" към КТ“Подкрепа“ с промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, родителите да подписват договор с учебните заведения, че децата им няма да използват мобилните си телефони в учебните часове предизвика обществения интерес и коментари.  За програма "Точно днес“ директорът на СУ „Черноризец..

публикувано на 11.09.24 в 11:21