Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трафикът в Пловдив ще бъде облекчен от новия Генерален план за движение

Символичен старт на реконструкцията на Кукленско шосе дадоха кметът на Пловдив Иван Тотев, кметът на район "Южен" Борислав Инчев  и изпълнителният директор на фирмата изпълнител „Европейски пътища“ АД Маргарита Попиванова.

За 90 дни булевардът, по който минават дневно между 15 и 20 000 автомобили, трябва да бъде изцяло обновен. Дейностите включват подмяна на водопроводи, подсилване на пътното легло, преасфалтиране, осветление и изграждане на велоалея върху споделения тротоар. Стойността на реконструкцията е 6 млн. лв, като парите се разпределят в 2 бюджетни години, уточни кметът Иван Тотев.

По булеварда ще се работи и в двете платна едновременно, без да се спира движението изцяло, като започваме от участъка между „Даме Груев“ и „Скопие“, каза Маргарита Попиванова. 

Кметът на район „Южен“ Борислав Инчев призова фирмата изпълнител да спази обещаните срокове и „Европейски пътища“ да работи по европейски“. 


Генералният план за движение на Пловдив ще се гледа утре на Експертен съвет по устройство на територията (ЕСУТ) и веднага, щом бъде одобрен, започва работа по него. Кметът Иван Тотев обясни, че в плана се предвиждат няколко мерки за облекчаване на трафика. 

До месец трябва да бъде подписано споразумение с МРРБ за реконструкцията на бул. „Христо Ботев“, тъй като общината кандидатства за финансиране в размер на 7,5 млн. лв. от държавния бюджет. Тотев уточни, че работата по булеварда ще бъде разпределена в 2 години, като дейностите стартират от Коматевско шосе и бул. „Копривщица“, която трябва да се превърне в голяма пътна артерия, пресичаща целия град от разклона за с. Марково до Голямоконарско шосе.

Район „Северен“ ще възложи идеен проект за организация на движението по бул. „Марица север“, който ще се ремонтира по модела на „Марица юг“ с еднопосочно движение и споделени зони.

Друга мярка предвижда ограничаване на движението в кв. Капана със специална бариера на кръстовището на ул. „Алцеко“ и „Железарска“. Много наглеци не спазват ограниченията в квартала, особено вечер и събота и неделя, когато контролът е занижен, коментира кметът.

Ще се реконструира и зоната по ул. „Младежка“, след като приключат делата за пазара. Тя ще бъде споделено пространство с преминаване на едно ниво, зони за паркиране само в края на улицата и изграждане на паркова среда. Ул. „Младежка“ няма да се отваря, а ще се изгради кръгово кръстовище на булевардите „Шести септември“ и „Васил Априлов“, допълни кметът. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Усилията на служебния кабинет са да повиши доверието в изборите

От Пловдив стартира поредица от срещи на министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор по провеждането на изборите, с областните управители и представители на служби ГРАО. На днешната среща присъстваха представители на областните администрации в Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково. „Особено внимание ще обърнем..

публикувано на 12.09.24 в 15:48

Пуснаха движението по "Кукленско шосе", през уикенда слагат маркировката

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри ремонтираната 850 метрова отсечка от бул. "Кукленско шосе" от улица "Индустриална" до митницата. Това е последната - трета част от ремонта на пътя от плана за тази година.  Финасирането му в размер на 5 милиона беше предоставено целево от държавата в началото на годината. Сменен е водопроводът по трасето,..

публикувано на 12.09.24 в 13:50

Пътят към Кючука ще минава през моста "Тодор Александров"

Бетонният мост ще носи името на революционния деец на ВМРО Тодор Александров. Това решиха общинските съветници, като приеха почти единодушно предложението на „Браво, Пловдив“. Предложението беше прието след почти едночасов дебат, в който се включиха почти всички политически сили и дори беше предложено мостът да бъде кръстен „Бяло море“...

публикувано на 12.09.24 в 13:49

Съдът изслуша свидетелите по делото "Дебора"

Основният свидетел на прокуратурата по делото "Дебора" е таксиметров шофьор. Според обвинението той е откарал обвиняемия Георги Георгиев на адреса, където е срещнал Дебора.  Свидетелят обаче твърди, че не помни на кой точно адрес е отвел Георгиев и е научил адреса от полицията по-късно. Това каза адвокатът на Георгиев в почивката на..

публикувано на 12.09.24 в 13:39

Кола гори на магистрала "Тракия" близо до Пловдив

Кола избухна в пламъци на аварийната лента на автомагистрала „Тракия“ в района на Пловдив. Инцидентът е станал около отбивката за Войводиново, в посока София,  сигнализират в социалните мрежи пътуващи по аутобана. От превозното средство се стеле гъст черен дим.  Движението в района е затруднено, уточняват водачи. 

публикувано на 12.09.24 в 10:39