Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Течът на газ е овладян, движението е пуснато

Объркана логистика и "сляпа" карта довела до голямата газова авария на Адата

"Щрабаг", "Ситигаз" и Общината се оплитат във взаимни обвинения за аварията, кранът бил неотбелязан на картите!

| обновено на 28.05.19 в 15:54
Снимка: Севдалин Палаузов, Радио Пловдив



Пробивът на газопровода на Рогошко шосе е овладян, а движението на автомобили и пешеходци е възстановено. 


Повече от час районът от светофарите на моста Адата към Рогошко шосе бе отцепен и затворен без никакво изключение за хора и автомобили.  Това предизвика шумно недоволство на множество граждани, дошли пеша и с колите си на път за поклонение към близкия гробищен парк. 

Полицаите обаче бяха непреклонни и не допуснаха никой да доближи на по-малко от 100 метра от участъка на пробива, докато над целия район натрапчиво се носеше миризма на газ. 

СнимкаСпоред строителите от фирма "Щрабаг" изтичането на газ е продължило 25 минути. 

По думите на Любомир Попов, ръководител на ремонтната бригада,  причина за инцидента е липсата в кадастралния план на точно това тръбно отклонение на газовата инфраструктура, попаднало под зъбите на  багера. 

Тази карта се предоставя от възложителя на поръчката, а това е  Община Пловдив, лаконично обясни той. 

Снимка

Дошлият на място регионален шеф на "Ситигаз" Петър Пендов обаче категорично отхвърли тази версия, като настоя, че в предоставените от тях карти тръбната връзка е била надлежно отбелязана, а най-вероятно от "Щрабаг" не са разчели правилно картите.  

Междувременно екипът от копаещи около повредения газов кран строители отбеляза, че липсва задължителната в такива случаи жълта предупредителлна лента над съоръжението.  

СнимкаТака спорът продължи с взаимни обвинения, но и двете страни положиха усилия за отстраняването на аварията. 

Сигналът за изтичането на газ бе получен в полицията минути преди 12 ч. Районът бе отцепен и обезопасен от полицейски служители като а автомобилите се насочваха по обходни маршрути. Към 13,15 проблемът бе разрешен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отпушиха движението по Асеновградско шосе

Отпушено движението на Асеновградско шосе на изхода за  Пловдив. То бе затруднено п оради изпаднали метални тръби от товарен автомобил. На място  бяха полицейски служители, които регулираха движението. То бе възстановено към 18.30 часа 

публикувано на 12.09.24 в 17:51

Усилията на служебния кабинет са да повиши доверието в изборите

От Пловдив стартира поредица от срещи на министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор по провеждането на изборите, с областните управители и представители на служби ГРАО. На днешната среща присъстваха представители на областните администрации в Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково. „Особено внимание ще обърнем..

публикувано на 12.09.24 в 15:48

Пуснаха движението по "Кукленско шосе", през уикенда слагат маркировката

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри ремонтираната 850 метрова отсечка от бул. "Кукленско шосе" от улица "Индустриална" до митницата. Това е последната - трета част от ремонта на пътя от плана за тази година.  Финасирането му в размер на 5 милиона беше предоставено целево от държавата в началото на годината. Сменен е водопроводът по трасето,..

публикувано на 12.09.24 в 13:50

Пътят към Кючука ще минава през моста "Тодор Александров"

Бетонният мост ще носи името на революционния деец на ВМРО Тодор Александров. Това решиха общинските съветници, като приеха почти единодушно предложението на „Браво, Пловдив“. Предложението беше прието след почти едночасов дебат, в който се включиха почти всички политически сили и дори беше предложено мостът да бъде кръстен „Бяло море“...

публикувано на 12.09.24 в 13:49

Съдът изслуша свидетелите по делото "Дебора" и пак пусна Георгиев под домашен арест

На днешното заседание по делото пловдивският Районен съд определи по-лека мярка за неотклонение "домашен арест" на Георги Георгиев, обвинен по случая "Дебора". Предишното определение беше протестирано от прокуратурата на горна инстанция и мъжът бе върнат в ареста.  Мотивът сега е, че ключовият свидетел, на когото е можело евентуално да се..

публикувано на 12.09.24 в 13:39