Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Небето се изсипа над Пловдив, пороят наводни улиците

| обновено на 31.05.19 в 18:23
5
Снимка: plovdiv24

Близо 80 литра на квадратен метър дъжд, придружен с градушка, се изсипаха днес Пловдив в продължение. Час след като първата буря утихна, нов порой заля града следобед. 

Заради голямото количество валежи много от  места в града са под вода, особено ниските точки, а шахтите не успяха на поемат цялото количество вода.

До момента са получени над 100 сигнала, които се отработват от сили на ПБЗН, Общината и доброволци. От РДПБЗН-Пловдив са отработени над 30 сигнала. Предислоцирани са два екипа на РДПБЗН-Пазарджик с 6 мотопомпи и шестима служители.

По специфична е ситуацията в Болница “Св. Каридат”, където на място работят два екипа, като има усложнена обстановка поради избила водопроводна тръба. Болницата е с прекъснато електроснабдяване и са предприети мерки за обозопасяване и извеждане на пациенти.

Екипи работят и в Онкодиспансера, подлеза на аптека “Марица”, подлеза на Чифте баня, подлеза на Пловдивският университет -1 ниво на Мол “Галерия Плаза”, има съобщения за закъсали автомобили по Кукленско шосе.

Около 14 часа в южната част на Пловдив падна краткотраен пороен дъжд, основно в кв. Кючук Париж. До 14:30 часа са получени 33 сигнала за наводнени обекти, от които по-характерни са за детските градини – „Вяра“, „Мечта“ и „Валентина“, подлеза на централна гара и подлеза на улица Гладстон. Съобщено е за 22 случая на наводнени мазета в приземни етажи на жилищни и обществени сгради.

За ограничавана на наводнението са включени 9 екипа от службите на гр. Пловдив и Сектор СОД, допълнително е създадена организация за събиране на свободния от дежурство състав и съседни районни служби. Няма опасност за децата от детските градини, няма пострадали и бедстващи граждани.

Най-сериозна е ситуацията в район „Южен“. Там са били наводнени приземните етажи във втора база на Онкодиспансера, болница „Свети Каридад“ и Кожния диспансер. Наводнени участъци имаше и на Коматевския възел и Кукленско шосе, където в индустриалната зона хората извадиха надуваеми лодки.

Наводнен и затворен за автомобили е подлезът на ул. "Гладстон", където по думите на директора на ОП "Чистота" колекторите не могат да поемат огромното количество вода. Наводни се подлезът на "Скобелева майка",  река потече по булевард "Никола Вапцаров", както и кръстовището на ул. "Скопие" с промишлената зана. 

Заради наводнен първи етаж  бе изключено електричеството мол "Пловдив Плаза", чиито персонал и клиенти се евакуираха.

Колекторът на бул. „Санкт Петербург“ срещу бившето АОНСУ е аварирал вследствие на големите количества валежи, които все още се изсипват над Пловдив. На пътната артерия извира вода, вследствие на което асфалтовата настилка е подкопана. Кметът на район „Тракия“ е на мястото. Екипите на ОП „Чистота“ непрекъснато почистват шахтите, но въпреки това преминаването е затруднено. Проведени са разговори с „ВиК“ още утре да бъде направен оглед на трасето, за да може по най-бързия начин да бъде ремонтиран повредения участък.

В момента целият състав на ОП „Чистота“ работи по пловдивските улици, утре отново цялото предприятие ще е на работа, заяви директорът Иван Стоянов.

Наводнени къщи има и в Садово. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пловдив губи по давност неактувани имоти

Общинските съветници от групата на Продължаваме промяната – Демократична България в Пловдив отправиха от трибуната на местния парламент питане към кмета Костадин Димитров колко имоти в града под тепетата не са актувани като общинска собственост след влизане в сила на актуалната кадастрална карта и измененията на устройствените планове. Поводът е..

публикувано на 04.07.24 в 16:50

Строители откриха археологически находки под Бетонния мост

Старинни находки са открити при реконструкцията на жп линиите в Пловдив, които попадат в зоната под Бетонния мост. За момента са разкрити гроб и зидани стени, съобщиха за Радио Пловдив от пресцентъра на НКЖИ. На терена от 2 дни работи екип археолози от БАН, а утре се очаква комисия на място, която да определи параметрите на обекта. Дали..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Съдът "поряза" избора на общински съветници в Пазарджик

Административен съд – Пазарджик обяви за недействителен избора за общински съветници в общината.  Според магистрлатите оспореното решение не е в съответствие с материалния закон относно отчитането на действителните и недействителни гласове и определянето на резултатите от гласуването за общински съветници. Изборният резултат би бил различен - защото не..

публикувано на 04.07.24 в 16:04

Полицията залови ало измамник, ограбил пенсионерка с 5300 лв

Пловдивските криминалисти разкриха и заловиха телефонен измамник, успял да излъже и ограби 5 300 лв. от възрастна жена.  На 9 юни пенсионерката станала жертва на познатата схема - телефонно обаждане от непознат, представил се за полицай. Той и съобщил, че синът й заедно със съпругата му са арестувани като причинители на тежка катастрофа и трябва да..

публикувано на 04.07.24 в 14:34

Кметът даде месец на пловдивските превозвачи "да влязат в час"

Транспортните фирми в Пловдив имат едномесечен срок да оборудват автобусите с климатици и да започнат да изпълняват курсовете си редовно. В противен случай общината ще прекрати договорите си с тях. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров. Той добави, че днес е изпратено писменно уведомление до тях с ултиматума.  Проблемите с градския..

обновено на 04.07.24 в 13:55