Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Множество забавления в Деня на детето в Пловдив

През целия ден на открите сцени на Пловдив предстоят празнични прояви, посветени на празника на детето. 

В 10:30 от Римския стадион ще тръгне „танцуващо шествие“ на приказните герои от "Червената шапчица". То ще премине по Главната улица и ще стигне до Виенския павилион в Цар Симеоновата градина, където програмата продължава с концерт на Фолколрния ансамбъл „Иглика“. 

На бул. „Марица“ малчуганите ще забавляват артистите от театър „Хенд“ .

Пред общината събират средства за нова сграда на Детската клиника

На сцената пред общината Лекарите от Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“, заедно с Община Пловдив, организират благотворителен канцерт за събиране на средства за нова сграда на Детската клиника. Концертът е от 12.30 до 13.30 часа и е част от инициативите на дарителската кампания „Най-доброто за нашите деца и онкоболни“ за строителство на нов детски и онкохематологичен корпус. 

Празничната програма включва музикални изпълнения на млади таланти от детска вокална формация „Бамбини“ към Общински детски комплекс, Естрадно студио „Прима“, Щатен танцов състав при АМТИИ, Академичният танцов ансамбъл „Медик“ към МУ – Пловдив, игри и викторини с награди книги и лакомства.

Лекари ще влязат в ролята на актьори и ще покажат как забавляват малките пациенти, за да ги предразположат и успокоят по време на лечението в клиниката. Междувременно учителите от Сдружение „Образование и здраве“, които помагат на децата пациенти да не изостават с уроците, докато са в болницата, ще организират детска работилница, чийто резултат ще бъде показан в края на празничната програма.

Всички деца, които искат покажат своя талант с пеене, рецитиране или друга сценична изява, могат да се включат в програмата в специалния раздел „Сцената е Ваша“.

Също на сцената пред общината е и забавната програма „Талантино“. Музикалните изпълнеия под мотото „Вълшебно лято“ ще продължат до късния следобед и ще завършат с почерпка – огромна торта за всички деца.

ТебеШАРЕН свят в Розариума до Гребната база

В парк Розариум до Гребната база ще се развихри голямото детско забавление, наречено ТебеШАРЕН свят. То започва в 10.30 и ще продължи до 13.30 часа. Инициативата е на пловдивската Фондация „Елия” и Школата за деца със специални способности. Те финансират и организират всичко с идеята, че децата са различни, но, събрани заедно, са нашият любим, красив и пъстър свят. Проявата се провежда на 1 юни за трета поредна година. През 2017 г. в парк Лаута бяха положени основите с тебеширени рисунки по асфалта. През 2018 сред рисунките в парк Бунарджик изникна и високата Гора на приятелството. В нея всяко дете остави свой уникален отпечатък с цветена ръка, нос, крак или език. Каква изненада е приготвена тази година – елате и вижте. И, моля, не забравяйте децата в къщи! 

Детски концерт на Римския стадион довечера

Голям детски концерт “Светът има нужда от нашата песен” се се проведе тази вечер на Римския стадион. Предстоят изпълнение на Хора на пловдивските момчета, хор “Детска китка” и хора на НУМТИ “Добрин Петков”.  Събитието е част от международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” и идеята му е представи младите български таланти на голямата сцена.

Старият град празнува 1 юни

През целия ден и утре празнични занимания за децата ще има и в Стария град.

Кукленият театър сащо презнува деня на детето с представленията „Дядовата ръкавичка“ и „Болен здрав носи“.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Над 120 дка земеделски площи изгоряха край Карлово

Трите големи пожара в Пловдивско вече са овладени. В  Карлово са изгорели 100 декара с овес, 10 декара фураж сено, 6 декара розови насаждения и  9 декара овощна градина. Пожарникарите успяха да спасят 430 декара други насаждения. Вероятно искра при работа на селскостопанска машина е станала причина за пожара.  Три пожара в Карловско вдигнаха на крак..

публикувано на 07.07.24 в 22:16

Три пожара в Карловско вдигнаха на крак Пожарната в неделя

В неделния следобед няколко пожара с широк фронт се разразиха в Карлово, между  селата Брезово, Дрангово и Розовец.  Пожарът в Розовец обхвана бързо сухи треви и храсти на площ около 5-6 декара.   Между Брезово и Дрангово огънят обхвана житен масив, сухи треви и храсти, както и горски масив.7  екипа огнеборци се опитват да овладеят пожара, обхванал..

публикувано на 07.07.24 в 17:23

Въздушната линейка превози пострадал мъж от вр. Ботев до УМБАЛ "Св. Георги"

Медицинският хеликоптер  е транспортирал пациент до УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив след инцидент в Стара планина. Сигналът е подаден от Планинската спасителна служба.  Това е първа реална спасителна мисия в планински условия, посочват от Хели Мед Сървиз.  От УМБАЛ "Св. Георги" съобщиха, че 39-годишният е  турист от Русе. Той е транспортиран с..

публикувано на 07.07.24 в 13:46

Нови проучвания на Асенова крепост започват археолозите

За първи път от 10 години насам ще има теренни проучвания на Асенова крепост. За това съобщиха от Регионалния исторически музей - Асеновград.  Ръководител на проучванията ще бъде археолог Запрянка Кръстева-Арабаджиева. Сумата, която Министерството на културата се очаква да отпусне е 61 808 лева.  Проучванията ще започват през август...

обновено на 07.07.24 в 08:11

На 7 юли Църквата почита Св. Неделя

Българската православна църква отбелязва деня на Света Неделя и Втората неделя след Петдесетница – на Всички български светии.  Те били християни от различни народности: едни били от местните племена, обитавали сегашната българска земя още преди идването на славяните и прабългарите, други просто пребивали тук, като войници или пленници, но носели в..

обновено на 07.07.24 в 07:53