Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът инспектира жп линията София - Бургас до Белозем

ЖП транспортът ще облекчи трафика по АМ "Тракия"

| обновено на 11.06.19 в 13:44

„Правителството продължава приоритетно с инвестиционната програма в жп транспортната инфраструктура. Влакът пести енергия, представлява 100 процента екологично чист транспорт и ще се спести трафик от стотици хиляди тонове товари“. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията на ремонтите и строителните работи по проектите от Трансевропейската транспортна мрежа (ТЕН-Т).

Общо 400 км железопътна инфраструктура ще бъде модернизирана по проектите, които министър-председателят Бойко Борисов инспектира днес заедно с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, министъра на финансите Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев. „Важно е хората да видят свършеното. Ние работим здраво“, заяви министър-председателят.

С инвестициите в националната жп инфраструктура ще се облекчи трафикът по магистралите. Премиерът Бойко Борисов даде пример с данните от натовареността по магистрала „Тракия“ - на националния празник трафикът е бил 53 000 автомобила, а в последния от почивните дни около 24 май – 57 000 автомобила“.

В района на гара Белозем министър-председателят Бойко Борисов направи оглед на извършените строителни дейности в отсечката Скутаре-Оризово. Тя е част от проекта „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, фаза2“. В този участък са напълно подновени 28 км. жп линия. Изградени са шумозащитни и предпазни стени в гара Маноле и Белозем и едно пешеходно пресичане с осигурен достъп за лица с намалена подвижност. Контактната мрежа е изцяло нова.

„Последните дни видяхме пълна подкрепа на президента. Всичко, което правим, той го промотира съответно в Словения и в Санкт Петербург“, отбеляза министър-председателят Борисов и изтъкна изграждането на интерконекторите и магистралите. „Съжалявам, че върна закона за предварителното отчуждение, защото всичко това, което говоря, ако го няма този закон, няма да бъде построено, поне следващите 15-20 години. Но да речем, че някой го е подвел“, добави премиерът.

Преди това Борисов, Томислав Дончев, Росен Желязков и Владислав Горанов провериха полагането на нов железен път по отсечката София-Елин Пелин. 


Железопътната отсечка София-Елин Пелин  е част от жп линията София-Пловдив. С изграждането на този и другите участъци ще се постигне намаляване на времето за пътуване между София и Пловдив до 1 час и 10 минути. Също така ще се създаде възможност придвижването на хората от крайградските зони към София и обратно да се поеме от жп транспорт в тясна връзка с градския транспорт, основно метрото. 

Министър-председателят Бойко Борисов направи оглед и на приемното здание на гара Пазарджик. Тя е финансирана по Оперативна програма „Транспорт“ на стойност 3,63 млн. лв., от които 3,085 млн. лв. са от ЕС. Гара Пазарджик е завършена за 9 месеца в периода януари-септември 2014 г. Преди началото на проекта през гарата са минавали 231 000 пътници годишно. След модернизацията на гарата и на жп отсечката Септември-Пловдив броят на пътниците е нараснал на 260 000 души.

На път за Белозем министрите разгледаха и Интермодалния терминал край гара Тодор Каблешков. Върху площ от 71 450 кв. м са изградени терминална площадка за товаро-разтоварни операции на контейнери от вагон на автомобил и обратно, площадка за складиране на контейнерите, площ за повредени контейнери и техника, специални места за хладилни товарни единици, административна сграда за обслужване на клиентите, площи за митнически контрол и митнически склад, зона за обслужване на мобилната техника на терминала, паркинги за товарни и леки автомобили и контролно-пропускателен пункт.

Проектът е финансиран по Оперативна програма "Транспорт" с обща стойност 11,9 млн. лв., от които 2,1 млн. безвъзмездна помощ от ЕС. Изграден е в периода май 2015 - март 2017 г., а през декември 2017 г. е отдаден на концесия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Бандити ограбиха сама жена на улицата

За броени часове криминалистите от полицейското управление в Карлово разкриха извършители на грабеж.  Бързата им намеса се наложила, след като млада жена се оплакала, че късно вечерта във вторник двама насилници я нападнали и ограбили, отнемайки и мобилен телефон и намиращите се у нея други лични вещи.  При започналото издирване полицаите влезли в..

публикувано на 19.09.24 в 11:22

Дъждовете подминават Пловдив, температури до 25 градуса

Днес ще духа слаб източен, в Източна България – до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 9 и 14 градуса, максималните – предимно между 20 и 25.  Температурите в централните и източните райони от страната ще са над 20 градуса, в Пловдив – 25 градуса. В планините ще преобладава облачно време. Валежи от дъжд ще има главно в..

обновено на 19.09.24 в 11:09

59 по-малко загинали в катастрофи у нас тази година

Общо 26 души са ранени при пътни инциденти в страната през изминалото денонощие, няма загинали, съобщават от МВР.   От началото на месеца жертвите на катастрофи у нас са 20, а ранените – над 520.  От началото на годината при пътни произшествия в България са загинали 318 души, а ранените са близо 6500.  При сравнение със същия период на миналата..

обновено на 19.09.24 в 11:09

Рекордни приходи събра фестивалът "Нощ на ангелите" 2024

Петото издание на  Нощ на ангелите събра рекордна сума за два дена. Над 230 000 лева ще отидат за пет благотворителни каузи за хора, борещите се за здравето си.  Събраната сума от тазгодишното издание „Нощ на ангелите“ е двойно по-голяма спрямо миналогодишното. През 2023 г. тя беше малко над 123 000 лева, а сега е 231 672 лева. Към тази сума..

публикувано на 18.09.24 в 16:46

Посмъртно повишиха в звание загиналите в петък военни пилоти

Двамата пилоти - Петко Димитров и Венцислав Дункин, които загинаха в петък при катастрофа на авиобаза "Граф игнатиево", са повишени посмъртно във военно звание, съобщи Министерството на отбраната.   Майор Петко Димитров Димитров – началник на служба „Планиране и отчитане на летателната дейност“ в отделение „Летателно-тактическа подготовка“ на военно..

обновено на 18.09.24 в 15:12