Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смяната на Волен Сидеров не е безобидно послание

В протокола, в който се цитира решението за  отстраняването на  Волен Сидеров от ръководството на ПГ на Обединените Патриоти, има поводи за съмнения във валидността на решението, както и за крайните намерения на тази част от Малката коалиция, заяви  заместник-председателят на НС и депутат от „Атака“ Явор Нотев.

Като аргумент той подчерта, че за да може решението да придобие известна легитимност, то започва с отмяната на текст от правилата за  работа на депутатите от ОП, които  дават приоритет на коалиционното споразумение. 

Отношенията на трите партии в рамките на Малката коалиция се регламентират както от правилата за работа на парламентарната група, така и от още едно, в което трите партии заедно представляваме  едно цяло с управляващата ГЕРБ, т.н. голяма коалиция.

Нотев посочи, че отмяната на приоритета на коалиционните споразумения с промяна на  текстове от правилата за работа на Парламентарната група  е нелогичен и несериозен подход в уреждането на отношенията в нея. 

Това е било необходимо, за да се каже, че  ПГ е в състояние да  смени Волен Сидеров като председател на парламентарната група,  защото в тези правила за работа на коалицията изрично се предвижда  участие на представители и на трите партии.

Решението е взето  във формат на традиционно събиране на групите в началото на парламентарната седмица. То обаче има за предмет единствено и само програмата на Парламента за седмицата .Не се коментират организационни въпроси и още по-малко - смяна на председател на парламентарна група. 

Решението е взето в този формат и това е изненадващо. Към нас не е имало и покана.

Вероятно сега трябва да бъде зададен въпрсът как ще се процедира оттук нататък. Общото разбиране на депутатите от Партия Атака  е, че  насила хубост не става. Няма как да задържим  едни коалиционни отношения, ако те са неприемливи за част от коалиционните  партньори. 

Посочих резервите си към начина, по който се взе това решение, но  и не мисля, че отношенията са изцяло прекратени, докато това решение не се ревизира.

Трябва да бъдем наясно какво смятат нашите партньори оттук нататък, дали сме заедно с тях в голямата и в малката коалиция и по отношение на президентското вето. Гласувахме по идентичен начин с партньорите си, но това е чисто фактическа коалиция, формалната не е прекратена и тези, които инициираха одобни въпроси, дължат да заявят оттук нататък ясно намеренията си, когато редприемат такива стъпки.

Засега форматът на управляващата коалиция остава в този вид, тъй като не ми е известно да има решение, което да засяга  ролята ни в малката и голямата коалиция, както -  и в управлението на страната. Няма такова. Но в същото време не можем да бъдем слепи за това, че смяната на Сидеров е едно послание, адресирано към депутатите от Атака и то  не е безобидно. 

По този начин партията остава без представител в ръководството на парламентарната група. В същото време обаче тя има представители в управлението на страната - министър на икономиката от квотата на Атака. 

До местните избори има още време,  разговорите за мястото на Атака са наложителни, тъй като още не е известно, как ще се явим на местните избори.  Очаквания за съвместно участие обаче засега няма, но в политиката се случват и изненадващи стъпки, които не можеха да бъдат предвидени дори от участниците в парламентарния вот. 


Цялото интервю - от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43