Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Леонардо до изтребителите „Точно днес“

Ако ренесансовият гений Леонардо да Винчи беше наш съвременник, какво ли би създал днес, след като 500 години след кончината му, неговите изобретения и творби респектират и възхищават...

Почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе де Франческо представя изложба за Леонардо да Винчи в Народна библиотека „Иван Вазов“, организирана от  Италианския културен институт.  В експозицията са включени  най-известните произведения на Леонардо  от  живописта до архитектурата, инженерните науки, ботаниката, анатомията и музиката.

В Пловдив днес 105 години навършва пчеларят Александър Николов. Без специални диети и рецепти, със спокоен и ведър дух, всяка сутрин на разходка и закуска с мед, ябълка и орехи,  с основен принцип: да бъдеш честен към себе си и към другите !  – чуйте го в интервюто на Нели Бистрашка.

Броим изтребителите. Които очакваме. Американските   F-16 Blok 70.  Колко  на брой и с какви точно параметри ще бъдат, как ще ги плащаме и на каква цена. Има подписани договори, но предстоят парламентарни  ратификации  на сделката, както и още уточнения и  въпроси. Коментарите са противорчиви, дали американските  самолети F-16 са  най-доброто поколение авиационна техника подходяща за България, или компромиси при договарянето  ги свеждат до "скъпи играчки за авиошоу". Коментар на Ангел Найденов  бивш министър на отбраната.

В зона Култура  - академик Пламен Карталов. Той режисира  на Античния театър една от най-обичаните опери на Верди - "Риголето" от проекта "OPERA OPEN".  Епохата на Ренесанса в спектакъла  на маестро Карталов е  с ярки препратки къв съвременността.

„Точно днес“. 12 юли петък. От 7 до 9.30




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" по целите на седмицата

Октомврийските сюжети продължават с изборните въпросителни, ескалацията на напрежението в Близкия изток, както и новите събития в културния календар на Пловдив. Програма "Точно днес" с акценти на 7 октомври: Новата книга на доц.  Ангел Янков посветена на село Малево в Родопите ще представим преди премиерата в Пловдив. С камерен концерт, посветен на..

публикувано на 06.10.24 в 17:25

Клуб "Неделя" за историята и нeйната интерпретация

Днес в Клуб "Неделя" се срещаме с известния преводач от английски Светлана Комогорова- Комата в разговор за красотата на превода и клопките на интерпретацията, за киното, поезията и прозата на битието. С втория ни гост - проф. Дамян Попхристов  говорим за богомилството, тайните на неговото раждане и корени , както и за неразкритите факти за влиянието..

публикувано на 06.10.24 в 12:35

„Алтер его“ – спомняме си за Тодор Климентов

Тази събота в „Алтер его“ ще си спомним за майсторА на епиграмата и хумористичното стихотворение Тодор Климентов. Ще звучи гласът му от личния архив на водещия, а за общите си преживелици с него ще споделят високите сатирици Васил Сотиров и Вихрен Бънков. Тодор Климентов беше филолог, сатирик, добър човек.  Роден на 06.10.1941 г. в село..

обновено на 06.10.24 в 11:58

Ранно утро с "Шейкър"

Октомври ни носи богатствата на есента и нейните багри, хладни утрини и топли дни! Заедно с цялата си красота, есента идва и със своите предизвикателствана - един сезон, в който ни предстои да се разделим със забавата и безгрижието на лятото, но и да  подготвим съзнанието и тялото си за срещата със зимата. За да направим тези процеси по-плавни и..

публикувано на 05.10.24 в 16:05

Зорница Танева от "Нощ на ангелите" в Добро утро, ден"

В рубриката „Добро утро, ден“ тази седмица ви срещаме с младата майка Зорница Танева, за която доброто няма граници, а благотворителността е висша форма на удовлетворение. На пловдивчани тя е по-известна като човекът, който е двигател на благотворителната инициатива „Нощ на ангелите“. Инициатива, която вече 5 години подкрепя хора, нуждаещи се от..

обновено на 04.10.24 в 17:02