Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хирурзите от КОЦ-Пловдив отстраниха два огромни тумора

Тежките операции са на мъж с образувание на цяла гръдната стена и жена с карцином, обхванал цялата гърда

Д-р Ваня Балева по време на операция в КОЦ - Пловдив

Хирурзите от  Комплексния онкологичен център се справиха с две изключително тежки операции в един ден, като показаха сериозни професионални умения.

Единият им пациент е 60-годишен мъж с огромен тумор, обхващаш цялата гръдната стена. Първоначалното съмнение е било за рак на гърдата, но по време на експресното изследване /гефрир/ са излезли съмнения за сарком – рядък тумор на гръдната стена, последвало е потвърждение на резултата, което определя по-нататъшните оперативни действия. 

Д-р Вълчо Петков и екипа му са успели да го отстранят на един етап. Злокочественото образувание е тежало близо 5 килограма.  

Другият пациент е жена, която преди 15 години е оперирана от  карцином на на гърдата. Ходила е рядко на прегледи, тъй като е гледала болния си мъж, имала е и допълнителни тежки семейни драми, а през това време е развила тумор и на другата млечна жлеза. 

Притеснявала се да потърси лекарска помощ, докато гърдата не станала силно болезнена, зачервена и огромна. Към всичко това се добавя и тежко сърдечно заболяване – 71-годишната жена е с пейсмейкър, но тъй като туморът е бил голям, е трябвало най-напред  да започне химиотерапия, за да се смали размерът. 

Още на първия курс обаче е направила остра сърдечно-съдова слабост, лекарите във Втора база на КОЦ са успели да овладеят ситуацията и да я спасят, но това наложило прекъсване на процедурите.

По този начин хирурзите-онколози остават в една много тежка ситуация – да се справят с напреднал и огромен тумор, коментира главният оператор д-р Ваня Балева. Онкокомитетът взе решение все пак да оперираме, за да не остане пациентката без лечение. Затова операцията е много важна за нея, допълни специалистката. 

Освен всички усложнения, д-р Балева и екипът ѝ е трябвало да отстранят още един голям тумор, който за късмет е бил доброкачествен, тъй като е пречел да започнат с образуванието обхванало цялата гърда и всички лимфни възли.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Над 120 дка земеделски площи изгоряха край Карлово

Трите големи пожара в Пловдивско вече са овладени. В  Карлово са изгорели 100 декара с овес, 10 декара фураж сено, 6 декара розови насаждения и  9 декара овощна градина. Пожарникарите успяха да спасят 430 декара други насаждения. Вероятно искра при работа на селскостопанска машина е станала причина за пожара.  Три пожара в Карловско вдигнаха на крак..

публикувано на 07.07.24 в 22:16

Три пожара в Карловско вдигнаха на крак Пожарната в неделя

В неделния следобед няколко пожара с широк фронт се разразиха в Карлово, между  селата Брезово, Дрангово и Розовец.  Пожарът в Розовец обхвана бързо сухи треви и храсти на площ около 5-6 декара.   Между Брезово и Дрангово огънят обхвана житен масив, сухи треви и храсти, както и горски масив.7  екипа огнеборци се опитват да овладеят пожара, обхванал..

публикувано на 07.07.24 в 17:23

Въздушната линейка превози пострадал мъж от вр. Ботев до УМБАЛ "Св. Георги"

Медицинският хеликоптер  е транспортирал пациент до УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив след инцидент в Стара планина. Сигналът е подаден от Планинската спасителна служба.  Това е първа реална спасителна мисия в планински условия, посочват от Хели Мед Сървиз.  От УМБАЛ "Св. Георги" съобщиха, че 39-годишният е  турист от Русе. Той е транспортиран с..

публикувано на 07.07.24 в 13:46

Нови проучвания на Асенова крепост започват археолозите

За първи път от 10 години насам ще има теренни проучвания на Асенова крепост. За това съобщиха от Регионалния исторически музей - Асеновград.  Ръководител на проучванията ще бъде археолог Запрянка Кръстева-Арабаджиева. Сумата, която Министерството на културата се очаква да отпусне е 61 808 лева.  Проучванията ще започват през август...

обновено на 07.07.24 в 08:11

На 7 юли Църквата почита Св. Неделя

Българската православна църква отбелязва деня на Света Неделя и Втората неделя след Петдесетница – на Всички български светии.  Те били християни от различни народности: едни били от местните племена, обитавали сегашната българска земя още преди идването на славяните и прабългарите, други просто пребивали тук, като войници или пленници, но носели в..

обновено на 07.07.24 в 07:53