Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стрийт арт в Старо Железаре

В село Старо Железаре започва петото издание на фестивала "Старо Железаре StreetАrt", който е под мотото на Утопията и мечтите за по-добро бъдеще, съобщи Катажина Пирянков - един от организаторите на феста. Това е и основата на нашата творческа дейност в селото от самото начало, допълни тя.
Културният празник ще бъде открит пред Дома на традициите с хепънинг под надслов: "Да живее новият прекрасен селски свят! Селото на слънцето - Футуристична утопия и манифест за красиво бъдеще!". На откриването музиканти ще пеят песни за свободата и любовта от ерата на "New аge" и "Make love, not War", заедно с бабите от селото и български гайдари, уточни Катажина Пирянков. 
В Петото издание на фестивала участват десет художници и артисти, които рисуват, както и актьори от театър в Познан, Полша. Идеята е по фасадите в селото да се рисуват повече мечти, макар сюрреалистични и абсурдни, които да разведрят ежедневието и да го направят по-оптимистично. Такива идеи и мечти, които знаем, че няма как да се осъществят, но пък ние с нашите рисунки може да изобразим всичко, а и защото ненарисувани, мечтите може все пак да станат реалност, сподели Катажина Пирянков. 
Тази година по фасадите на къщите в Старо Железаре са изрисувани сцени от междузвездни войни с местни жители, изобразен също е и кметът върху трактор и с вила, като Люк Скайлокър, които заедно се борят за доброто срещу злото, за тяхната селска галактика срещу империята. На друга стена е Джон Ленън, заедно с полския певец Чеслав Ниемен, защото винаги във фестивала има полски акцент, с посланието - Див е светът. Нарисувани са също кукери, които танцуват международен танц, заедно с евреи с типичен танц с бутилки на главите, с танцьорка от Рио де Жанейро и още Софи Марсо, Чарли Чаплин и др. Идеята е да изобразим всички да живеят заедно в Старо Железаре, посочи още Катажина Пирянков. 
Артисти, модератори и продуценти са Катажина и Венцислав Пирянков, както и художници, ученици от Училището по изкуства Венци, Университетът по изкуства в Познан, артисти от Asz.Teatr от Познан.
Проектът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и се осъществява с подкрепата на кмета на град Познан. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Премиерът разпореди проверка заради скандала с театрите в Разград и Смолян

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди на Инспектората към Министерския съвет да провери незабавно дейността на длъжностните лица, които извършват контрол върху дейността на държавните културни институти, за които излиза информация за фрапантни финансови злоупотреби с публични средства.  15 000 лева гаранция за Румен Бечев, грозят..

публикувано на 03.10.24 в 17:10

Български учени създадоха прототип на човешка кожа

Изследователи от отдел “Растителна клетъчна биотехнология” към Център по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив, съвместно с лаборатория по Метаболомика при Българска академия на науките (БАН), разработиха иновативен за България 3D модел на човешки епидермис, с цел проучвания в областта на медицината и фармацевтичната..

публикувано на 03.10.24 в 17:00

Пожар гори над асеновградското село Новаково

Огънят е пламнал в ранния следобед, като е тръгнал от стърнища покрай пътя и се е разраснал нагоре към гората. Пожарът е обхванал широколистни дървета и терасовидна площ в зоната при изхода на Новаково, в посока Кърджали, над гробищния парк.  Към този момент пламъците са ограничени, няма опасност за населението. В района има известно..

публикувано на 03.10.24 в 16:19

15 000 лева гаранция за Румен Бечев, грозят го до 20 години затвор

Петима вече са обвиняемите по скандала, придобил известност като "Разград".  От днес и директорът на Смолянския театър Румен Бечев е с повдигнато обвинение за присвояване на 580 хиляди лева. Това е и това на директора на ТМФЦ в Разград Левон Манукян – „злоупотреби в особено високи размери, извършено в съучастие и..

обновено на 03.10.24 в 15:05

Повдигнаха обвинение и на директора на Смолянския театър

Директорът  на Смолянския театър Румен Бечев вече е с повдигнато обвинение, научи Радио Пловдив. Той все още не е официално задържан, а следобед ще стане ясно по-нататъшното развитие на случая.  Вчера Румен Бечев бе доведен в Пловдив за разпит по казуса със схемата, източила почти чилион лева от Разградския филхармоничен театър, а проверка на..

публикувано на 03.10.24 в 12:53