Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спираме "джигитите" на пътя не с камери, а със "средна скорост"

Шофьорите в България не спазват ограниченията за скоростта по пътищата, обикновено намаляват преди стационарните камери, тъй като се знаят. По-добър ще бъде ефектът при отсечка "средна скорост", защото контролът ще бъде много по-голям, отколкото с камерата. Промените са налагат, тъй като една от основните причини за тежките ПТП-та е завишената скорост, каза в Пловдив главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.

Към момента вече има изградени две отсечки за измерване на средна скорост и въпрос на време е да получат лиценз от българския институт по метрология за стандартизиране на измервателните уреди, уточни главен комисар Христо Терзийски, директор на ГДНП. По думите му eдната е на третия тунел на АМ "Люлин", а втората е на пътя Пловдив - Карлово.

 С лицензирането на камерите, всички заснети от тях нарушения ще бъдат безапелационно приемани като доказателство в съда, ако някой реши да обжалва, каза още той и добави, че в момент на разработка са други две отсечки - на пътя Русе - Бяла и в района на село Микре.

По данни на ГД НП, изнесени от комисар Росен Рапчев, за първите 7 месеца на тази година на територията на страната са станали общо 3564 катастрофи с 318 загинали и 4505 ранени. Най-голям е броят на загиналите в големите градове, сред които са София /41/, Пловдив /34/ и Варна /29/. Като най-вероятна причина е нарушение на водача на МПС-то, следват пешеходецът и пътните условия.

Данните са от семинар на ГД "Национална полиция, МВР", който се провежда днес и утре в Пловдив под мотото "Пази живота на пътя - шофирай трезво и отговорно".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С картови четци, правени в Пловдив, са източвани пари в топлите страни

При закрити врата се проведе заседанието на окръжния съд в Пловдив за мерките за неотклонение на тримата задържани за измама с банкови карти. Мотивът -  използването на специални разузнавателни средства. Съдът реши и  тримата да останат  в ареста. Арестувани за престъплението и изготвянето на устройства, които да четат данните на банкови карти са..

публикувано на 26.08.24 в 15:04

Само КМД подаде оферта за почистването на Пловдив

Само един участник е подал оферти за участие в общесвената поръчка за почитването на Пловдив, която е на стойност 107 милиона лева с ДДС. Тя е обявена за пет от районите на града – „Централен“, „Тракия“, „Западен“, „Северен“ и „Източен“ и е за сметопочистване, разделно събиране, транспортиране на битовите отпадъци, както и за машинното почистване и..

публикувано на 26.08.24 в 14:58

Асфалтират кръстовището на булевардите "В. Априлов" и "Дунав" за 2 нощи

Кръстовището на бул. "Васил Априлов" с бул. "Дунав" ще бъде преасфалтирано тази и следващата нощ. Заради полагането на асфалт ще бъде спряно движението на пътни превозни средства по източното платно на бул. „Васил Априлов“ -  в участъка от кръстовището с бул. „България“ до кръстовището с ул. „Дилянка“ и в северното платно на бул. „Дунав“  – в частта..

публикувано на 26.08.24 в 14:06

Добростан, Златовръх, Дълбок извор и Буково са на воден режим

Още две асеновградски и две първомайски села са на воден режим.  От днес в Добростан, община Асеновград вода няма да има от 12 до 17 часа, както и през нощта. В Златовръх, също в община Асеновград, режимът ще бъде през деня от 8 до 17 часа. В първомайското село Дълбок извор вода през деня ще има само в един от районите, а другите ще бъдат..

публикувано на 26.08.24 в 13:57

Край Чирпан горя локомотивът на бързия влак от Варна за Пловдив

Изясняват се причините за пожара, възникнал късно снощи в бързия влак от Варна за Пловдив преди Чирпан. Пред БНР Атанас Ангелов, който е пътувал във влака, разказа, че се е запалил локомотивът на композицията.  Линейка е закарала в болница един от машинистите, тъй като е припаднал, каза още Ангелов. "Тръгнахме от Стара Загора с 1 час закъснение..

обновено на 26.08.24 в 12:14