Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозицията в Смолян спря смяната на кюмбетата с климатици

Опозицията в Общинския съвет отхвърли 3 важни проекта за община Смолян - за подобряване качеството на въздуха чрез подмяна на печките на дърва с екологично чисто отопление, за обновяване на сградата на планетариума и за изграждане на дневен център за хора с деменция.

"Жалко е, когато се прави политика на инат с краткосрочни предизборни цели, но това са фактите", написа в обръщение към смолянчани във Фейсбук Мелемов.

През последните години Смолян неизменно е в челните позиции за градове с най-мръсен въздух в България, като причината са основно печките на дърва и въглища. 

Съветниците трябваше да разрешат запис на заповед за авансово плащане на 960 430 лв. за мерките за подобряване на въздуха по ОП „Околна среда“, както и проекти за обновяване на планетариума на стойност около 1,5 млн. лв. от консорциума „Фонд за устойчиви градове“ и за изграждане на дневен център за хора с деменция за близо 194 000 лв. по ОП „Региони в растеж“.

Кметът Николай Мелемов обясни, че авансовото плащане по проектите и дългосрочния кредит се възстановяват от ЕС. Отказът на ОбС застрашава цялостното изпълнение на 3-те проекта, които са обвързани със срокове и етапи, посочи градоначалникът.

Аргументите на колегите от БСП, КРОС и на независимия съветник Филип Топов да отхвърлят първия проект бяха, че е прекалено висока цената на проучването за подмяната на печките, макар че тя се поема от „Фонда за устойчиви градове“. Другите 2 проекта бяха гласувани без аргументация, каза председателят на ОбС Данчо Киряков.

Междувременно стана ясно, че частният съдебен изпълнител Здравка Тонева е блокирала сметките на община Смолян заради дълг от 400 000 лв. Консорциум „Светлина“, с който е сключен договор през 2008 г., когато кмет бе Дора Янкова от БСП, осъди на втора инстанция община Смолян. В момента обжалваме решението във ВАС, обясни кметът Мелемов. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Голяма токова авария нарушава водоподаването в Пловдив

Електрическа авария на помпена станция "Юг" е  причината тази вечер няколко района в Пловдив да останат без вода, обясниха от   ВиК.   По сигнали в социалните мрежи, засегнати пряко са  районите "Централен", "Западен" и "Южен".   Голяма част от града е с нарушено водоподаване заради токов удар от съоръжене на EVN.  Аварийни екипи работят за..

публикувано на 17.09.24 в 20:38

Хванаха 12 хитреци да хвърлят строителни отпадъци на открито

12 акта за безразборно изхвърляне на битови строителни отпадъци са съставени за седмица, съобщи главен инспектор Тодор Боюклийски, началник на сектор „Общинска полиция“. 9 от тях са за изхвърляне на отпадъци извън контейнерите, като 4-ма от нарушителите са заловени след 22 часа вечерта зад бившите Хали на ул. „Йоаким Груев“. Два от..

публикувано на 17.09.24 в 19:37

Кола пропадна в дупка на пътя в кв. "Гагарин"

В Пловдив „Мерцедес“ пропадна в дупка, вследствие на ВиК-авария.  Инцидентът е станал на бул. „Брезовско шосе“, в квартал Гагарин, пред офис на спедиторска фирма. Малко след това колата е била изтеглена, според публикация в социалните мрежи.  Според информация на сайта на ВиК – Пловдив, аварията на водопровода е станала по обяд на..

обновено на 17.09.24 в 16:10

След поредните тапи в "Южен" кметът успокои, че така ще е до Коледа

Огромни тапи се образуваха и тази сутрин в Пловдивския район Южен и на Околовръстно шосе в посока Пловдив.  Шофьори се оплакаха от задръствания по реновираната улица „Даме Груев“ и във вътрешността на квартал „Кючук Париж“, като част от тях споделяха, че придвижването до центъра им  е отнемало около 45 минути. Сигналите са изпратени и до кмета..

обновено на 17.09.24 в 16:09

Програмата на Пеещите фонтани започва с час по-рано през есента

От днес музикалната програма на Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина ще започва от 20:30 часа, а не както досега от 21:30 ч., съобщават от община Пловдив.  Началният час е съобразен с по-малката продължителност на светлата част на деня и наближаването на по-студените месеци от годината. Пловдивчани и гостите на града могат да се насладят на..

публикувано на 17.09.24 в 16:07