Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

68 000 ученици ще чуят първия звънец на 16 септември

47 училища правят ремонти, само в СУ "Л. Каравелов" ще продължат и след първия учебен ден

| обновено на 09.09.19 в 10:29

Седмица преди първия учебен звънец, гост в студиото на Радио Пловдив е началникът на Регионалното управление по образование - Пловдив Иванка Киркова.

За новите моменти в учебната програма за 4, 7 и 10 клас, за електронните дневници, за първолаците, за подготвените училища и екипите по места говорим в програма "Точно днес".

Питаме за реформата, която правим всички - ученици, родители и преподаватели, на последните е обещано поредно увеличение на работните заплати от началото на 2020-та година.

Ремонтират се 47 училища в Пловдив и областта, съобщи Иванка Киркова и уточни, че постъпателно приключват ремонтните дейности в повочето учебни заведения. Ще се ремонтира само СУ "Любен Каравелов" в Пловдив, където текат довършителни дейности. Очаква се ремонти да започнат в някои от професионалните гимназии, но там ще има график на работата. 

Механизмът по обхват на децата от ромската общност работи вече трета година.  Има върнати в клас над 1 700 деца, извършени са около 7 000 обхода от учителите, над 1 000 души работят по този процес, съобщи Киркова. Тя допълни, че там се търси учителят лидер, и се очакват още резултати в близко време. 

Нов акцент за учебната година ще бъде споразумението между училище и родители по темата за добрите взаимоотношения между тях, обясни още Киркова. По думите й се наблюдава явно съдействие на родителите, както и на обществените съвети и на училищните настоятелства, които също остават.

Към 10 септември ще се утвърди държавният план прием за 8-ми клас, а към 30 септември ще са готови списък-образците за училищата, на 16-ти ще са ясни данните за записаните ученици. Очакваме 68 000 ученици да бъдат в клас, а около 6 000 първокласници също ще влязат в час, уточни Иванка Киркова. Тя каза, че има 16 нови специалности през учебната 2019/2020 година. Сред тях са "Икономическа информатика" в Първомай, "Технология на биопроизводствата" в ПГХТТ- Пловдив.

Дуалните паралелки са три пъти повече от миналата година, те са в професионалните гимназии, както и в едно средно училище в Лъки, където бизнесът в минната индустрия търси кадри. 
Преминаването на една смяна в Пловдив предстои за 29 училища в града. Общината направи план за 10 години и това предстои да се стане в следващите 10 години.

Иванка Киркова каза още: Много се радвам на тези амбицирани млади хора, които искат да се върнат в училище. Това няма как да не е така, защото с увеличение на работните заплати професията става привлекателна. Цифрите за търсените кадри са динамични, и ако през миналата седмица бяха 200 учители, то сега вече са по-малко. Предимно се търсят учители в малките населени места. 37 училища в града и областта имат въведени електронни дневници.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56
Кръстю Кръстев

Нарушенията на театрите в моя мандат са в прокуратурата

Директорът на пазарджишкия театър  е наказан административно заради нарушенията, открити при одита, извършен от инспектората на Министерство на културата. Това заяви в програма "Ден след ден" на радио Пловдив бившият министър на културата Кръстю Кръстев, който е и бивш директор на Драматичния театър в Пловдив. По думите му тази информация е..

публикувано на 03.10.24 в 16:36
Владимир Чуков

Има реална опасност от бежанска вълна от Ливан

Нарастващото напрежение в Близкия Изток притесни властта у нас. Служебният премиер Димитър Главчев свика в сряда Съвета по сигурността. Консултативният съвет за национална сигурност при президента също ще заседава извънредно утре. Ескалацията на военните действия в Близкия Изток и превантивните действия у нас коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 03.10.24 в 10:56