Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив се включва в Европейската нощ на учените

| обновено на 27.09.19 в 11:18

За 13-та поредна година България участва в инициативата "Европейска нощ на учените" с 30 научно-изследователски центрове и музеи в 14 града, сред които Пловдив. Тазгодишното издание е с централен фокус Годината на културата, науката, изкуството и новите „умни“ градове. А неминуемо това прави връзка и с Пловдив – Европейска столица на културата.

Точно в града под тепетата се организират най-мащабните прояви. Целта е да се запознае обществото с учените. Посетителите ще видят, че доста от тях са млади, други са по-солидни. Всичките са изключително отворени към публиката и ще обяснят как тяхната работа променя нашия живот. Затова и голяма част от програмата е насочена към децата, подчерта Ивайло Славов от Британския съвет в България.

Университетите и научните институти у нас са подготвили организирани събития тази вечер, за да покажат постиженията си пред българската публика. Акцент е привличането на младите към науката.

В Пловдив от 18.00 до 22.00 ч. ще се състоят демонстрации на роботи, наблюдение и наименуване на планети, организирани са фотоизложби от слънчевото затъмнение през юли. Учени ще покажат на децата работата на невроните и защо се "случват" болести като деменцията и Алцхаймер,  заедно ще правят опити по физика и др. 

Местата, на които ще се провеждат събитията, са площад "Стефан Стамболов", Главната, Регионалният природонаучен музей, Медицинският университет, ИЗК „Марица“ и Lucky Дом на киното. 

Инициативата се провежда всяка година едновременно в повече от 300 града в цяла Европа и цели да подобри общественото разбиране за науката и да повиши ангажираността й към проблемите на обществото.

Цялото интервю с Ивайло Славов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Голяма токова авария нарушава водоподаването в Пловдив

Електрическа авария на помпена станция "Юг" е  причината тази вечер няколко района в Пловдив да останат без вода, обясниха от   ВиК.   По сигнали в социалните мрежи, засегнати пряко са  районите "Централен", "Западен" и "Южен".   Голяма част от града е с нарушено водоподаване заради токов удар от съоръжене на EVN.  Аварийни екипи работят за..

публикувано на 17.09.24 в 20:38

Хванаха 12 хитреци да хвърлят строителни отпадъци на открито

12 акта за безразборно изхвърляне на битови строителни отпадъци са съставени за седмица, съобщи главен инспектор Тодор Боюклийски, началник на сектор „Общинска полиция“. 9 от тях са за изхвърляне на отпадъци извън контейнерите, като 4-ма от нарушителите са заловени след 22 часа вечерта зад бившите Хали на ул. „Йоаким Груев“. Два от..

публикувано на 17.09.24 в 19:37

Кола пропадна в дупка на пътя в кв. "Гагарин"

В Пловдив „Мерцедес“ пропадна в дупка, вследствие на ВиК-авария.  Инцидентът е станал на бул. „Брезовско шосе“, в квартал Гагарин, пред офис на спедиторска фирма. Малко след това колата е била изтеглена, според публикация в социалните мрежи.  Според информация на сайта на ВиК – Пловдив, аварията на водопровода е станала по обяд на..

обновено на 17.09.24 в 16:10

След поредните тапи в "Южен" кметът успокои, че така ще е до Коледа

Огромни тапи се образуваха и тази сутрин в Пловдивския район Южен и на Околовръстно шосе в посока Пловдив.  Шофьори се оплакаха от задръствания по реновираната улица „Даме Груев“ и във вътрешността на квартал „Кючук Париж“, като част от тях споделяха, че придвижването до центъра им  е отнемало около 45 минути. Сигналите са изпратени и до кмета..

обновено на 17.09.24 в 16:09

Програмата на Пеещите фонтани започва с час по-рано през есента

От днес музикалната програма на Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина ще започва от 20:30 часа, а не както досега от 21:30 ч., съобщават от община Пловдив.  Началният час е съобразен с по-малката продължителност на светлата част на деня и наближаването на по-студените месеци от годината. Пловдивчани и гостите на града могат да се насладят на..

публикувано на 17.09.24 в 16:07