Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 години "Под купола небесен" - на Шекспир и Паталеница

20 години "Под купола небесен" - на Шекспир и Паталеница. Така се нарича книжното издание, което пресъздава 20-те изминали години на театралната  Шекспирова школа в село  Паталеница. Идея, определяна като "луда" и "безумна" - Шекспир на село, на открито, под звездите, започнала преди 20 г. от режисьора Христо Церовски и продължена от Инна Церовска, негова житейска и театрална спътница, костюмограф и мениджър на школата. 

Инна Церовска: Всяка година си казвам, че няма да се вълнувам, но всяка година се вълнувам, когато свършва, защото  има един сбъднат сън. Да, не е прекрасно всичко, нека да не си помислят нашите слушатели, че тук е един прекрасен свят. Тук е свят, в който много трудно се работи, защото за един месец трябва да превърнем училището в селото в театър, трябва да има всичко онова, което се прави в един професионален театър.

В  този супер забързан свят много често са ме питали дали имам време да бъда тъжна.  Всъщност, щастието за мене е част от тъгата. И искам да ви кажа, че в това време, в което всичко идва наготово – и отговорите са ни наготово, и въпросите са ни наготово, някак си битовизмът ни е обзел и тук ние забравяме за това и влизаме в една наша си реалност, която всъщност съхранява и успяваме да  създадем по този начин тези спектакли за това кратко време. Става една емоционална бъркотия, която след вдигане на завесата се избистря  и смятам, че този свят, в който доста често забравяме, че не само „аз” съм, а и срещу мене „ти”, Шекспир много ни помага, за да вървим напред,  и когато се върнат актьорите в театрите  имат желание отново да се връщат. Те стават всяка година различни компании, по различен начин започваме да живеем в следващата една година и вече питат кога ще е следващият кастинг. Ето, това е желанието да срещнеш другия, желанието да срещнеш онова, което той и ти ще преживеете и по този начин това някак си обезверяване на света, това говорене за материалното, има едно място, където можеш да го забравиш.

Шекспир е нещо толкова живо, толкова истинско като живота, който живеем. Няма разлика, когато актьорите се качат на сцената. Аз искам да завърша с едно нещо, което е много истинско – защо се събираме и от какво бягаме чрез Шекспир и това е цитат от трагедията „Крал Лир”, ние никога тук не сме правили трагедия и сега ще го споделя с вас:... и най-нещастният бедняк си има парцалче, без което би могъл. Не давай на човека нищо друго, освен необходимото в живота и той ще заживее като скота.” Ето, бягаме от това. 


Цялото интервю с Инна Церовска е в звуковия файл. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Преге" - предаване за света на книгите, 24 - 30 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 24.08. 2024 бяха представени следните заглавия Рубрика „Напълно непознати“ Емил Зола. Врящото гърне. 514 стр., 7А, Колибри, 2024. Изабела Малдонадо. Шифърът. 384 стр., 4А, Сиела, 2024. Антъни Хоровиц. Близо до смъртта. 384 стр., ок. 5А, Еднорог, 2024. Джоджо Мойс...

обновено на 26.08.24 в 18:31

"Приземяване" в Стария град на Националните есенни изложби

Националните есенни изложби в Стария град стартират по традиция на 1 септември. Тази година общата платформа за работата на творците от сферата на изящните изкуства е "Приземяване".  Директор и куратор на арт форума е проф. д-р Галина Лардева, според която  участниците не следват  определен надслов, а го интерпретират. "Със сигурност в съвременния..

публикувано на 26.08.24 в 10:43

Книга като добро прекарване в меланхоличен сън

"Момчето, което завърза луната за земята" е новият роман на писателя Мартин Касабов. Той се появи на книжния пазар с печата на издателство "Жанет 45". Авторът е  роден през 1991 г. в Пловдив. Работи като книжар и редактор. Има кратки разкази, публикувани в списанията "Страница" и "Култура". Писал е рецензии за периодични издания и сайтове - Портал..

публикувано на 26.08.24 в 10:22

Изложба показва битката на Казахстан с ядрените оръжия

В Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив ще бъде открита фотоизложба, посветена на Международния ден за действия срещу ядрените опити - 29 август и 33 години от закриването на Семипалатинския ядрен изпитателен полигон. Той е първият в СССР и един от трите най-големи ядрени полигона в света. В продължение на 40 години на..

обновено на 26.08.24 в 08:41

В "Срещите" - за не/възможното бъдеще

Тази събота "Срещите" ви предлагат разговор по книгата на британския журналист Хеймиш Макрей "Светът през 2050 година". Събеседник е журналистът и създател на "Дигитални истории" Георги Караманев. Как ще изглежда светът през 2050 година? Какво влияние ще окажат на нашето глобално общество сложните сили на промяната – демография, околна среда,..

обновено на 24.08.24 в 09:10