Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 30 години от началото на демократичните промени у нас

| обновено на 10.11.19 в 19:35
На пленум на ЦК на БКП преди 30 години Тодор Живков (вдясно) бе освободен от поста генерален секретар на партията след десетилетия начело на страната.
Снимка: БНР, архив

Днес се навършват 30 години от начало на демократичните промени в България. На 10 ноември 1989 г. на пленум на Централния комитет на БКП Тодор Живков беше освободен от поста генерален секретар на партията след десетилетия начело на страната. На тази дата започва и преходът на България към пазарна икономика.

Годишнината коментираха в официалните си фейсбук профили първите мъже у нас президентът Румен Радев и министър председателят Бойко Борисов. 

Президентът Румен Радев написа: 

„Преди 30 години България пое с ентусиазъм по нов път. Надеждата за по-добър живот обаче се сблъска с дълбоки обществено-икономически сътресения, за които българите платиха висока цена“. Радев посочва още: „Грабителската приватизация, пренаписването на историята, обезличаването на българската култура и традиции са част от явленията, които ни тласнаха към материална и духовна бедност“. Президентът подчертава, че България е направила своя важен геополитически избор, но не е успяла да изгради трайни основи за върховенство на закона, разделение на властите и свобода на словото. „Бедността, безнаказаните корупция и престъпност и ниското качество на обществените услуги продължават да прогонват младите и отнемат от бъдещето ни“, добавя Радев.  Според него -  "ако искаме България да се превърне в държава с висок стандарт, качество на живот и сигурност," необратимостта на демократичните процеси трябва да бъде гарантирана.

Изявлението на премиера Бойко Борисов прозвуча и по БНТ: 

Последните 30 години са най-хубавото нещо, което се е случило на страната ни в новата ни история. С много работа и усилия днес  България е различна и тук се живее много по-добре“. Министър председателят припомня, че по време на прехода българите сме преминали през редица трудности и ги изброява: „хиперинфлация, масови фалити на банки, пенсии и заплати по няколко долара, опашки пред магазините, празни щандове, блокиране на цялата държава, безнадеждност“. Днес  "това са спомени от миналото", категоричен е премиерът, подчертавайки: „България е член на НАТО и на ЕС, пътуваме свободно по света, БВП бележи ръст всяка година, а безработицата е на историческо рекордно ниско ниво." Бойко Борисов добавя още, че сме извървели дълъг път и "днес България се развива"

В заключенията си и двамата първи мъже посочват отговорността на всеки от нас. За президента: „Реалната промяна, която да осмисли живота и да даде перспектива на всеки български гражданин, зависи от всички нас“.  За премиера: „Най-важното днес е, че резултатите се постигат с работа и зависят от всеки един от нас“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Голяма токова авария нарушава водоподаването в Пловдив

Електрическа авария на помпена станция "Юг" е  причината тази вечер няколко района в Пловдив да останат без вода, обясниха от   ВиК.   По сигнали в социалните мрежи, засегнати пряко са  районите "Централен", "Западен" и "Южен".   Голяма част от града е с нарушено водоподаване заради токов удар от съоръжене на EVN.  Аварийни екипи работят за..

публикувано на 17.09.24 в 20:38

Хванаха 12 хитреци да хвърлят строителни отпадъци на открито

12 акта за безразборно изхвърляне на битови строителни отпадъци са съставени за седмица, съобщи главен инспектор Тодор Боюклийски, началник на сектор „Общинска полиция“. 9 от тях са за изхвърляне на отпадъци извън контейнерите, като 4-ма от нарушителите са заловени след 22 часа вечерта зад бившите Хали на ул. „Йоаким Груев“. Два от..

публикувано на 17.09.24 в 19:37

Кола пропадна в дупка на пътя в кв. "Гагарин"

В Пловдив „Мерцедес“ пропадна в дупка, вследствие на ВиК-авария.  Инцидентът е станал на бул. „Брезовско шосе“, в квартал Гагарин, пред офис на спедиторска фирма. Малко след това колата е била изтеглена, според публикация в социалните мрежи.  Според информация на сайта на ВиК – Пловдив, аварията на водопровода е станала по обяд на..

обновено на 17.09.24 в 16:10

След поредните тапи в "Южен" кметът успокои, че така ще е до Коледа

Огромни тапи се образуваха и тази сутрин в Пловдивския район Южен и на Околовръстно шосе в посока Пловдив.  Шофьори се оплакаха от задръствания по реновираната улица „Даме Груев“ и във вътрешността на квартал „Кючук Париж“, като част от тях споделяха, че придвижването до центъра им  е отнемало около 45 минути. Сигналите са изпратени и до кмета..

обновено на 17.09.24 в 16:09

Програмата на Пеещите фонтани започва с час по-рано през есента

От днес музикалната програма на Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина ще започва от 20:30 часа, а не както досега от 21:30 ч., съобщават от община Пловдив.  Началният час е съобразен с по-малката продължителност на светлата част на деня и наближаването на по-студените месеци от годината. Пловдивчани и гостите на града могат да се насладят на..

публикувано на 17.09.24 в 16:07