Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бягане с каузата "Променяме диабета!" и в Пловдив

Световният ден за борба с диабета 14 ноември отбелязваме заедно с Елисавета Котова, председател на Национална асоциация на децата и младите хора с диабет. Те организират инициатива на Гребната база в Пловдив с каузата "Променяме диабета!"

Бягане с кауза и безплатно измерване на кръвната захар ще се проведe в Пловдив и София  по повод 14-ти ноември – Световния ден за борба с диабета. 

Инициативата е под патронажа на Негово превъзходителство Сьорен Якобсен, Посланик на Дания в България, реализира се от Сдружение "5 км рън“, Националната асоциация на децата с диабет, МУ-Пловдив и с подкрепата на компания за лекарства и препарати.

Бягането с кауза "Променяме диабета!“ ще се проведе на 16-ти ноември (събота) на Гребната база в Пловдив. Успоредно с него медицински специалисти ще правят оценка на риска от диабет и ще измерват кръвната захар на всички желаещи. Целта на инициативата е да фокусира общественото внимание върху опасностите, които крие това социално значимо заболяване, което се увеличава в цял свят с всяка измината година.

Увеличават се и случаите на диабет в България. Над 442.5 хиляди са били хората с тази диагноза в страната срещу 423 млн. година по-рано, показват данните на IDF. Това означава, че с диабет са 8.3% от населението. Основната част от хората с диабет са с тип 2. Ръстът при него е свързан със съвременния начин на живот – повишаващите се нива на урбанизация, застаряващото население, ниска физическа активност и консумация на висококалорична храна.

Все още остава изключително висок броя на хората, които не са диагностицирани – 232 млн., или всеки втори. Единственият начин да се подобри тази статистика е чрез подобряване информираността на обществото за симптомите на диабет тип 1 – жажда, често уриниране, умора, внезапна загуба на тегло, глад, както и възможностите за скрининг при диабет тип 2 – сред по-възрастното население, хората с наднормено тегло, с усложнения, както и тези, които водят обездвижен начин на живот и консумират нездравословни храни.

На този фон е изключително важно да се вложат повече усилия от страна на всяка държава, за да приеме работеща национална стратегия за превенция на диабет тип 2 и да приложат по-ефективни начини за управление на диабет тип 1 и гестационния диабет, категорични са от IDF. В момента в България няма Национална диабетна програма, която би подобрила резултатите от дейностите за първична, вторична и третична профилактика. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43