Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините в Пловдивско отбелязаха тържествено 3-ти март

7
Празникът в Асеновград

С панихида в памет на героите, загинали за Освобождението на България, започнаха в Асеновград тържествата, посветени на 3-ти март. 

Кметът на общината д-р Христо Грудев заяви в словото си за празника: "Днес ние празнуваме онази свобода, която са пожелали възрожденските смели дейци. Свободата, в която вярваме и която ни носи надеждата за доброто на народа! Честит празник!" 

Празничната програма продължи на централния площад „Академик Николай Хайтов“, където се проведе военен ритуал по издигане на националния флаг на Република България и приемане на почетен караул от военнослужещи във Военно формирование 24490. Тържественото честване продължава от 17:30 ч. днес в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ с концерта „Обичам България”. 

С почетен караул и под звуците на българския химн в Карлово на пл. "20-ти юли" бе издигнат националният флаг. С това започнаха тържествата, посветени на 142-та годишнина от Освобождението на България от османско владичество и Националния ни празник. 

В словото си председателят на Общинския съвет в Карлово Доньо Тодоров припомни историческите събития от 3 март 1878 година и подчерта, че "Санстефанският мирен договор се превръща в символ на мечтата на всички българи да бъдат обединени... Нека не само на Трети март си спомняме за силния български дух! Нека носим в сърцата си нашата история - история на велика нация! Поклон пред паметта на всички, дали живота си за свободата на България!", каза Тодоров. 

След това на площада се изви голямо хоро, посветено на общобългарската инициатива "Пробуждане с хоро".

Пред паметника на ген. Павел Карцов - освободителя на Карлово, бяха положени цветя. 

Празникът бе отбелязан в селата на общината - Столетово, Кърнаре и Христо Даново, а в село Каравелово се състоя възстановка на освобождението, организирана от Сдружение "Любен Каравелов" и представяща боевете между руските и турските войски.

Село Цалапица стана център на тържествата в община "Родопи", посветени на Националния празник и 142-та годишнина от Освобождението на България от Османско владичество. 

"Трети март е денят на рождението на съвременна България, за която преди 142 години хиляди български опълченци, руснаци, украинци, молдовци, румънци, сърби, естонци, финландци са повярвали, че трябва да бъдем свободни", каза в словото си кметът на общината Павел Михайлов, като е допълнил и малко известни факти, свързани с историческата дата. 

Заедно с жители на Цалапица той се поклони пред паметта на руските войни, загинали в местността "Каламица" край селото. На мястото, където се е състояла една от най-големите битки в района по време на войната, бяха отслужени панихида и молебен за благоденствието на свободна България.

В Цалапица бе осветен българският трибагреник, издигнат на 20-метров пилон с християнски кръст на върха си.

Героите от Руско-турската освободителна война бяха почетени и в село Брестник. Пред паметника костница на загиналите в боевете в подножието на Родопите бе отслужена панихида.

В Куклен венци и цветя бяха поднесени пред паметника в знак на почит към геройски загиналите герои за свободна и независима  България от партийни и обществени организации. 

Кметът на общината Мария Белчева подчерта в словото си: „Днес е свещена дата за всички нас. Днес преди 142 години, България възкръсва за нов живот. Една империя признава свободата на малък, но смел и вярващ народ.“

Това каза в празничното си приветствие към кукленци  и гостите на града кметът на Община Куклен Мария Белчева. Празникът продължи с традиционен крос, в който няма възрастови ограничения. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Над 120 дка земеделски площи изгоряха край Карлово

Трите големи пожара в Пловдивско вече са овладени. В  Карлово са изгорели 100 декара с овес, 10 декара фураж сено, 6 декара розови насаждения и  9 декара овощна градина. Пожарникарите успяха да спасят 430 декара други насаждения. Вероятно искра при работа на селскостопанска машина е станала причина за пожара.  Три пожара в Карловско вдигнаха на крак..

публикувано на 07.07.24 в 22:16

Три пожара в Карловско вдигнаха на крак Пожарната в неделя

В неделния следобед няколко пожара с широк фронт се разразиха в Карлово, между  селата Брезово, Дрангово и Розовец.  Пожарът в Розовец обхвана бързо сухи треви и храсти на площ около 5-6 декара.   Между Брезово и Дрангово огънят обхвана житен масив, сухи треви и храсти, както и горски масив.7  екипа огнеборци се опитват да овладеят пожара, обхванал..

публикувано на 07.07.24 в 17:23

Въздушната линейка превози пострадал мъж от вр. Ботев до УМБАЛ "Св. Георги"

Медицинският хеликоптер  е транспортирал пациент до УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив след инцидент в Стара планина. Сигналът е подаден от Планинската спасителна служба.  Това е първа реална спасителна мисия в планински условия, посочват от Хели Мед Сървиз.  От УМБАЛ "Св. Георги" съобщиха, че 39-годишният е  турист от Русе. Той е транспортиран с..

публикувано на 07.07.24 в 13:46

Нови проучвания на Асенова крепост започват археолозите

За първи път от 10 години насам ще има теренни проучвания на Асенова крепост. За това съобщиха от Регионалния исторически музей - Асеновград.  Ръководител на проучванията ще бъде археолог Запрянка Кръстева-Арабаджиева. Сумата, която Министерството на културата се очаква да отпусне е 61 808 лева.  Проучванията ще започват през август...

обновено на 07.07.24 в 08:11

На 7 юли Църквата почита Св. Неделя

Българската православна църква отбелязва деня на Света Неделя и Втората неделя след Петдесетница – на Всички български светии.  Те били християни от различни народности: едни били от местните племена, обитавали сегашната българска земя още преди идването на славяните и прабългарите, други просто пребивали тук, като войници или пленници, но носели в..

обновено на 07.07.24 в 07:53