Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция да се върне към НАТО и Европа и тогава да иска подкрепа

Турция целенасочено ориентира мигрантите към гръцката граница, а не - към българската. От една страна, това вероятно се дължи на по-близките отношения, които премиерът Борисов е изградил с Ердоган, а от друга – заради по-тежките конфликти, които са налице между Турция и Гърция, заяви политическият анализатор Пламен Асенов.

По думите му, това е наказателна операция на Турция спрямо Гърция, заради сондажите в акваторията на Кипър, заради нарушенията на въздушното пространство през последната година и т.н.

По тази причина засега българската граница е „суха“.

Но има и нещо друго – България не е особено гостоприемна към мигрантите. Тя е изключително бедна страна и не може да предложи бързи административни процедури, за да могат те да продължат към сърцето на Европа.

Асенов подчерта, че всички усилия на страната ни сега са насочени към опазване на границата ни от проникване.

Това е правилна позиция и в съответствие с общоевропейската, защото на външната граница не трябва да бъде допуснат пробив. Цялата граница между България и Гърция е отворена и мигрантите могат да влязат абсолютно неконтролирано оттам. От друга страна, Македонската граница не е трудна за пробиване, вероятно и Сърбия няма толкова да се съпротивлява. Но оттам се стига до две абсолютно непробиваеми граници – на Хърватия и на Унгария. 

Добрата новина е, че нещата са променени от 2015 г., когато Меркел призова да приемем мигрантите. Но това е като онзи виц, в който поляците искат да ги завладеят китайците, защото веднъж ще дойдат в Полша, но два пъти ще минат през Русия. Германия сякаш не си даде сметка, че за да стигнат до Германия мигрантите и да бъдат използвани като работна ръка, ще минат като скакалци през европейските държави. Сега ситуацията е различна.  Европа не е готова и скоро няма да бъде готова да посреща хиляди мигранти.

Асенов подчерта, че между мигранти и бежанци трябва да се прави разлика. На границите това не са бежанци  и това е до голяма степен манипулирано. От кого – е спорен въпрос, но ситуацията е съвършено различна.  

Вероятно това е и част на хибридната война на Русия срещу Европа. Излезе и информация в германски вестник, че чрез въздушните удари в Идлиб Русия стимулира мигрантска вълна и това се използва като оръжие срещу Европа.

Ердоган не може да бъде едновременно приятел и с Русия, и със свободния свят. Той трябва да се върне към НАТО, Европа и към нормалния свят и тогава да получи подкрепата, която иска.

Чуйте повече от звуковия файл: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Академията за редки болести е полезна за младите лекари

Ежегодната  обучителна „Академия за редки болести“ стартира при голям интерес в Пловдив. Тя се провежда в рамките на  Национална конференция за редки болести и лекарства сираци, която събира  над 230 медицински специалисти, представители на пациентски организации, здравни власти и индустрията.  В рамките на двудневния форум те ще споделят опит..

публикувано на 13.09.24 в 14:20

Опитите за въздействие върху избирателя доведоха до кризата

Политическата криза е катализатор на радикализацията в опитите за въздействие на избирателя. Затова ще е интересно да се види на тези избори как цели компактни групи избиратели, които 99% от секцията гласуват за една партия или кандидат, ще се преориентират. Това коментира Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“...

публикувано на 13.09.24 в 10:59

Между 4 и 6% от населението е засегнато от редки болести

Не мога да кажа, че хората с редки заболявания се увеличават, но се подобряват възможностите на медицината за точна диагностика на голям брой от редките заболявания. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Румен Стефанов, председател на Комисията по редки болести към Министерсвтото на здравеопазването и..

публикувано на 13.09.24 в 10:04

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29