Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антисемитизмът е проблем на обществото и демокрацията

| обновено на 10.03.20 в 17:55

Преди 7 години написах книгата „Ти вярваш“, в която е описан епизодът с предотвратеното изпращане на пловдивските евреи в лагерите на смъртта в Полша благодарение на  намесата на гражданите и на пловдивския митролополит Кирил. Това разказа Леа Коен - писател и бивш дипломат по повод Деня на Паметта, който се отбелязва на 10 март.  

Тя подчерта, че БПЦ е единствената институция, която от 1940 г. до края на преследването на евреите винаги е оставала на категорична позиция в защита на българските граждани от еврейски произход.

Две са изключителните фигури в тази книга и в събитията – пловдивският митрополит Кирил и Софийският – Стефан. Това са мощни водачи, на които до голяма степен се дължи онзи развой на събитията и спасението на евреите..

Митрополит Кирил не се е застъпвал само един път за евреите. Той е имал непрекъсната  активна дейност. Ходил е до полицейския участък и е извадил от там трима еврейски младежи-ремсисти. В еврейската памет за него има специален мемориал.

Мое лично убеждение е, но то е и на Института за изследване на Холокоста във Вашингтон, че българската държава е имала силен инструмент да помогне на своите граждани, „администрирани“ или „присъединени“ , в съответствие с терминологията, в Беломорска Тракия и Вардарска Македония, които са били депортирани. По онова време обаче в терминологията на Цар БорисІІІ --- се говори за „окупирани“ от нашите войски територии. На всички народи  там се е дало правото на български граждани, с изключение  - на евреите.Така те са останали без права и фактът се е превърнал в техен билет към лагерите на смъртта.

Коен подчерта, че отговорността на Българската държава по отношение на това население е голяма.

А историята на знаменитото семейство Арие е интересна с това, че едно и също лице -  Рафаел Арие, през 1932 г.,когато е отвлечен от антисемити – легионери, е  малтретиран, а българският съд и българският прокурор искат в същото време от съда тези хора да бъдат наказани не по общото наказателно право, а  за насилие над евреи. С това дело българската държава може да се гордее. Във време, когато Европа е заразена от вируса на антисемитизма, в България правосъдието е намерило сили да се противопостави на антисемитизма.

Но 10 години по-късно същото това семейство бива наказано в един чисто антисемитски процес и е  осъдено на смърт, разказа Коен.

Тя подчерта и изключителната отговорност, с която СУ "Климент Охридски" се отнесе  към проблема  "антисемитизъм"  и в резултат отне титлите  „доктор хонорис кауза“  на  четирима зловещи нацисти.

 Това очиства нашето съзнание и съзнанието на младите хора, които не знаят какво се е случило тогава и къде са границите между допустимо и недопустимо. Актът е символичен, но той има голямо значение.

За съжаление, антисемитизмът е едно невидимо чудовище, което има свойството да се мултиплицира през последните 15 години. И въпреки че в България днес има около 1500 евреи,  това не е невинно зло. То е част от проблема на българското общество и демокрация и затова трябва, когато се забелязва, да се прочиства.

Цялото интервю – в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56