Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно положение в България за месец заради коронавируса

Обсъждат промяна в законодателството, с което се въвежда глоба, лишаване от свобода или ограничаване на социални плащания при неспазване на карантина

| обновено на 13.03.20 в 15:58
Автор:

Народното събрание въведе извънредно положение в страната за един месец, считано от днес, заради разпространението на коронавируса. 

Решението беше взето с 201 гласа "за", и нито един "против" или "въздържал се". Извънредното положение се въвежда по силата на член 84 от българската Констититуция. 

Премиерът Борисов благодари на депутатите:

"Показваме на хората, че можем да преодоляваме не само противоречия, но и да мислим преди всичко за народа си, всеки от неговата възможност" 

Борисов, министрите от кабинета и шефът на Националния оперативен щаб за справяне с коронавируса професор Мутафчийски бяха в пленарната залата за гласуването.

В началото на заседанието Мутафчийски обобщи ситуацията пред депутатите и подчерта, че всички държави в ЕС са станали жертва на епидемията

"Вече не се явяват единични случаи в България, а започва масово появяване. 11 лица от вчера регистрираните са свързани с първата двойка, приета в Пирогов. Имаме три гнезда на инфекции, които са независими едно от друго - Плевен, София, Габрово.... При подобни случаи в света се приемат доста драстични мерки...  В тази ситуация едва ли половинчати мерки могат да дадат резултат! Нуждая се от по-широки правомощия за решаване на множество въпроси, които се появяват в динамика".

Премиерът благодари на медиците за усилията им в битката с коронавируса. Той подчерта, че е възможно да се помисли и за актуализация на бюджета.

Това е първото извънредно положение в най-новата история на България.

Какви правила важат при извънредно положение

Освен в Конституцията, подробно разписани правила при извънредно положение има и в Закона за отбраната и Закона за защита при бедствия. 

Според разписаните в Закона за отбраната правила, при извънредно положение държавните органи и въоръжените сили могат да ограничават или забраняват граждански полети, особен режим на корабоплаване, ограничения при преминаването през държавната граница на Република България. 

Властите имат правото да ограничават движението по основни пътни артерии, движението на влакове и установяват контрол върху пътниците и товарите. 

Текстовете допускат ограничаване на свободното придвижване на гражданите и превозните средства. Те ограничават или забраняват достъпа до държавни учреждения. 

При необходимост от защита на националния интерес, живота и здравето на гражданите, се прилагат и други мерки, които не противоречат на международните актове. 

При извънредно положение се конкретизират и нормативните актове, чието действие се спира. 

В Закона за бедствията е уточнено, че обявяването на „извънредно положение" се осъществява в съответствие с разпоредбите на Женевските конвенции от 12 август 1949 г., Допълнителните протоколи към Женевските конвенции от 1977 г.

Според Конституцията, въпреки въведеното извънредно положение има и права на гражданите, които не могат да бъдат ограничени. 

Това са: Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление. Чл. 29. (1) Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация. 

(2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие. Остава в сила наказателната отговорност. 

(2) Никой не може да бъде принуждаван да се признае за виновен, нито да бъде осъден само въз основа на неговото самопризнание.- Личният живот на гражданите остава неприкосновен. 

Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име. Не може бъда ограничавана свободата на мисълта.

Обсъждат промяна в законодателството, с което се въвежда глоба, лишаване от свобода или ограничаване на социални плащания при неспазване на карантина. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев по време на пресконференция на Националния оперативен щаб в зала "Изток" на Народното събрание. 

Границите няма да се затварят, съобщи щабът.
"Голяма част от българските граждани не следват тази дисциплина, която очаквахме от тях. Щом след всички анонси и призиви, ние имаме такива прояви на безотговорно поведение, сме принудени да търсим санкционен режим за неспазването на карантина", обяви Дончев.

Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че след като са били направени достатъчно анонси, по какъв начин всеки следва да си промени поведението - от социално дистанциране до спазване на високи стандарти за лична хигиена, такива санкции са неизбежни.

Той препоръча пътуванията да бъдат ограничени. По думите му пътуванията в рисковите държави, ще бъдат спрени.

Председателят на Националния оперативен щаб ген.Венцислав Мутафчийски също подчерта значението на карантината от медицинска гледна точка.
"Ние отправихме редица вербални послания в тази насока, за съжаление има груби нарушения на тази карантина, не само в България, но и в другите страни, което изисква мерки", посочи ген. Мутафчийски и даде пример с разширение на правомощията на МВР.

Вътрешният министър Младен Маринов посочи, че не всички имат самосъзнание и спазват предписаната за карантина. Той увери, че МВР ще прилага своите правомощия. Крайно необходимо е да се приеме и санкция, която да гарантира спазването на определената карантина, заяви Маринов.

По отношение на мерките в обявеното извънредно положение, вицепремиерът Дончев заяви, че за срок от две седмици, ще бъдат затворени всякакъв тип хазартни, питейни и увеселителни заведения. Дончев информира, че остава отворен въпросът със заведенията за обществено хранене.

По отношение на икономиката, той посочи, че държавата ще направи всичко, което е по силите й, да балансира дисбалансите.

"Извънредно положение не означава, че животът спира. Той ще има някои ограничения, някои рестрикции, за да спрем разпространението на заразата", каза той и допълни, че животът не бива да спира. Най-сетне не бива да спира стопанският живот, посочи Дончев.

Стана ясно, че границите няма да се затварят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Катастрофа затрудни трафика по пътя Пловдив - Пазарджик, пострадал е водач

Повече от 3 часа движението по  пътя Пловдив - Пазарджик, в платното за Пазарджик, бе затруднено заради катастрофа между 2 коли. Тежко пострадал е водачът на един от автомобилите.  Инцидентът е станал след разклона за село Мало Конаре, съобщават очевидци на катастрофата. Говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов уточни, че..

обновено на 06.07.24 в 17:32

Засилват мерките против пожари в депата за битови отпадъци

Заради периода с високи дневни температури пловдивската екоинспекция е изпратила писмени предписания на кметовете на Пловдив, Асеновград и Карлово за засилване на противопожарните мерки в регионалните депа за битови отпадъци.   В писмото си до общинските администрации  директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Ивайло..

публикувано на 06.07.24 в 14:08

Пак инцидент с паркирани коли в пловдивския район "Южен"

Рано тази сутрин, около 5:30 часа, неизвестен шофьор е нанесъл щети по 3 паркирани автомобила на ул. "Пере Тошев", съобщават пловдивчани в социалните мрежи.  По непотвърдена информация до блъскането на коли се е стигнало след дрифт. "Някъде към 05:30 се чуха спирачки и удар", пише член на групата. "Да, тъкмо бях зад блока и се вдигна яка..

публикувано на 06.07.24 в 10:23

Специален ретро влак пътува от Септември до Велинград и Цветино

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път днес, когато е празникът на Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на..

обновено на 06.07.24 в 08:20

Започват Велинградските празници на културата

Емблематичните „Велинградски празници на културата” ще бъдат открити официално днес, когато е и Денят на Велинград. За 51-ви път централният площад „Николай Гяуров” ще бъде сцена на различни изяви до 20 юли включително.  Денят ще започне в 9:00 часа с тържествена литургия, а след нея в 10.15 ч. ще бъде посрещната теснолинейката за..

публикувано на 06.07.24 в 07:54