Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сега нашето общество запълва пукнатините

Ситуацията е безспорно тежка. Само с тревога и в притеснение обаче не можем да живеем. Радостно е, че смешките, карикатурите, които виждаме в социалните мрежи, ни изваждат от автоматизма и глупостта, в която живеем. Те показват нашата дребнавост и слабости, но не със сарказъм, а с лека ирония и с чувство за хумор. Това заяви  писателката Теодора Димова.  

По думите й, тази проява на чувството за хумор е мила и много оптимистична. Това е липса не егоизъм, проява на емпатия.

Нашият национален характер има не само лоши черти. У нас има ведрина и нещо жизнеутвърждаващо. Разбира се, че сме беззащитни пред злото, което ни връхлита, но от друга страна, това е и начин да разберем с колко малко неща  човек може да живее, как не сме оценявали нещата.

Надявам се след края на това бедствие да излезем по-съпричастни един към друг, по-милостиви и по-кротки. Виждам взаимопомощ, трогателни жестове.Много мои близки са лекари и учители.  Те се организираха  само за няколко дни в такъв мащаб!

Прави ми впечатление колко сме дисциплинирани всъщност, особено младите хора, те са така   възхитителни в желанието си да опазят своите родители...  

През бедствието, през което преминаваме, осъзнаваме необходимостта от общност. Осъзнаваме, че един човек не може да бъде щастлив, когато хората около него страдат. Тази промяна на съзнанието – икономическа и политическа, която се случва у всеки у нас поотделно, е много важна и трябва да се случи. Тогава ще има промяна в цялото общество.

Социалната ни изолация е форма на социална солидарност. Ние сме раздалечени един от друг именно, за да спасим другия.  Когато сме се самоизолирали, спасяваме човешки животи. Нашето общество запълва пукнатините.

Интервюто  чуйте от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

От края на септември можем да се ваксинираме и за КОВИД, и за грип

На прага на есента в региона върлува предимно КОВИД, който напук на твърденията, че протича леко, въобще не е така. Пациентите се оплакват от силно главоболие, много силни болки в гърлото. Хубавото е, че продължава около 5 дни, обясни  д-р Костадин Сотиров , председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив.  Типичните..

публикувано на 12.09.24 в 10:09

Е-системата за автобусите е готова, от общината зависи стартът й

Нямаше технически проблеми по автобусна линия 25, в която пилотно стартира електронната система за таксуване в градския транспорт. Десетки граждани вчера са закупили билетчето си с банкова карта, съобщи управителят на фирмата-изпълнител "ТИКСИ" Николай Недялков. "Най- вероятно е вид любопитство, за да видят хората как работи системата. Очакваме с..

обновено на 11.09.24 в 11:24

Правилата на училищно ниво са най-доброто решение

Предложението на синдикат „Образование" към КТ“Подкрепа“ с промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, родителите да подписват договор с учебните заведения, че децата им няма да използват мобилните си телефони в учебните часове предизвика обществения интерес и коментари.  За програма "Точно днес“ директорът на СУ „Черноризец..

публикувано на 11.09.24 в 11:21