Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Смолян още двама са заразени с коронавирус

| обновено на 15.04.20 в 11:53

 Двама души починаха в Многопрофилна болница за активно лечение „д-р Братан Шукеров“ в Смолян с позитивен резултат за корона вирус и придружаващи заболявания. С тях от началото на пандемията в Смолянска област са установени 23 заразени с корона вирусна инфекция, като 6-ма са изписани. Данните от днес сочат, че има още двама заразени. 

Новите случаи в областта на заразени с коронавирус са от общините Мадан и Неделино. Първият е на 73-годишен мъж от община Мадан, постъпил със симптоми и в последствие е с диагностицирана бронхопневмония в общинската болница МБАЛ "Проф.д-р Костадин Чилов" в Мадан.

Вторият случай е на мъж на 62 години от Неделино, пребивавал във Великобритания. Пробата му е взета след кацането му на летище София и е изследвана в лаборатория в София. Мъжът е останал в столицата до излизането на резултата от пробата. Със леки симптоми е, за момента не се нуждае от постъпване в болница. Ще остане под домашна карантина за 28 дни, ако състоянието му остане без промяна.

Само за ден полицията в Смолян състави 13 акта за установяване на административно нарушение по Закона за здравето, като 12 от тях са за не носене на маски, информира креспондентката на БНР от Смолян Радостина Чернокова.

 

Сред установените с коронавирус са двама пациенти с бронхопневмония, които са настанени в инфекциозното отделение на смолянската болница. Това са 61 годишен мъж от Смолян и жена на 70 години от Чепеларе.  

Предвид, че в кардиологичното отделение, където санитарка е с коронавирусна инфекция, РЗИ е издела заповед за предприемане на противоепидемични мерки. Да се вземат PCR проби на персонала и пациентите имали контакт. 

Смолянчани питат в социалните мрежи, защо Смолян е на едно от челните места по заболеваемост от заразата, въпреки, че спазват всички разпореждания за превенция?

Областният управител Недялко Славов призова чрез фейсбук за стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Нека го правим с отговорност към възрастните хора, пише Недялко Славов.

Репортажът на Радостина чернокова е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Присъда от 4 години затвор получи насилникът на Ванеса

Присъда от четири години затвор получи 30-годишният Цветомир Пенков от районния съд в Пловдив заради домашното насилие над жената, с която живели на семeйни начала и имат малко дете. Лишаването от свобода той ще изтърпи при първоначален строг режим.  Насилникът признава вината си. Има сключено споразумение с прокуратурата, което е одобрено от..

обновено на 13.09.24 в 18:09

Загинали са и двамата пилоти на разбилия се в "Граф Игнатиево" самолет

Двамата пилоти на катастрофиралия днес по обед военен самолет за загинали, съобщи на брифинг в базата министърът на отбраната Атанас Запрянов. Съболезнования за загубата изрази служебният премиер Димитър Главчев, който също пристигна на място. Това са инструкторите майор Петко Димитров на 51 години и и ст. лейтенант Венцислав Докин на 28 години...

обновено на 13.09.24 в 17:49

Отворено е движението през кръговото на Централна гара

Отвориха за движение кръговото кръстовище до Централна жп гара в Пловдив. В 17:10 ч. тръгна първият автомобил.  На отварянето на кръстовището бяха кметът на Пловдив Костадин Димитров и заместниците му Тошо Пашов и Иван Стоянов.  "Поетите ангажименти от нас и от изпълнителите към НКЖИ, втори обект за два дни, с оглед на предстоящият първи учебен ден,..

обновено на 13.09.24 в 17:49

Учебно - боен самолет се разби на авиобаза Граф Игнатиево

Двуместен учебно - боен самолет L – 39 ZA  катастрофира в авиобаза Граф Игнтаиево.  Инцидентът е станал при подготовката на утрешните демонстрации. Пет екипа на пожарната гасиха огъня на мястото на инцидента. Кадри, веднага след него показваха гъст облак дим в района на военното летище. Заради трагичния инцидент МО отмени планираното за утре..

обновено на 13.09.24 в 17:48

Обявиха обществената поръчка за нова сграда на МГ

Община Пловдив обяви обществената поръчка за проектиране, надзор и строителство на нова сграда на Математическата гимназия. Цената на всички дейности е 30 милиона лева без ДДС. Предвидено е  училището да има ще има 6 корпуса - учебен блок, администрация, сектор "Здравеопазване" и библиотечно-информационен център, корпус за спорт, център..

обновено на 13.09.24 в 17:48