Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Велики четвъртък

Днес е Велики Четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица, в който църквата ни припомня Тайната вечеря на Божия син с апостолите. Исус дава на своите ученици последните си духовни напътствия, пророкува смъртта си на кръста и посочва, че един от тях ще го предаде, за да бъде съден, измъчван и разпнат.

По време на Тайната вечеря Исус Христос установил тайнството на причастието. Първи били причастени апостолите, без Юда, който вече бил излязъл, за да осъществи заговора си.

На Велики Четвъртък Спасителят произнася молитва в Гетсиманската градина под Елеонския хълм и умива нозете на апостолите в знак на смирение и любов.

Когато се появили стражарите и фарисеите, Юда им посочил Христос с целувка, ученикът, заслепен от сребролюбие, приема да стане предател на учителя си срещу 30 сребърника.

Вечерта на Велики Четвъртък в храмовете се четат 12 откъса от Евангелията, разказващи за мъченията, на които бил подложен Спасителят.

Отец Емил Паралингов от църквата „Света Параскева“ в Пловдив заяви, че традицията с боядисването на великденските яйца ще се спази, но децата ще станат съпричастни към нея в съботния ден чрез социалните мрежи. 

Ние сме в седмицата на примера на любовта, която Бог ни показа чрез своята жертва. Истинската любов, която ние можем да проявим е първо – като не осъждаме никой. Защото не мога да се изправя срещу онзи, който не е издържаб и е отишъл в парка да се разходи. Не мога да му кажа „Ти ще ме заразиш“ или „Ти си зараза“, не мога. Моят съвет е – никой да не прави такова нещо. Всеки да се бори според силите си. И да не забравя, че Христово Възкресение е победа над смъртта, а не е смърт. Църквата е място, където се събира благодат и се лекуват душите. А като се лекуват душите, лекува се и душата. Нека да утихнем в себе си, да утихнем във фейсбук, да запазим спокойствие. Бог помага. Бавното темпо на разпространението на Covid-19 в България е чудо. Чудото на свети Иван рилски, който се грижи за нас и не ни оставя. Напред към Христовото Възкресение – с вяра, надежда и любов!, коментира отец Паралингов.

Цялото интервю с Емил Паралингов можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ВУСИ откри академичната учебна година

Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ) посрещна 21-ия си випуск първокурсници. Събитието бе уважено от ръководни представители на университети, от партньорски структури и фирми, от преподаватели, студенти и техни близки. „Добре дошли във ВУСИ – едно от най-динамично развиващите се висши училища в страната“ – каза в академичното си..

публикувано на 05.10.24 в 18:29

Министър Георги Глушков откри фестивала „Щастливи за ръка“

Министър Глушков откри в Пловдив фестивала "Щастливи за ръка". Преодоляването на предразсъдъците към хората с увреждания е наша колективна отговорност и ние трябва заедно да насърчаваме, разбираме и приемаме разнообразните таланти, които хората с увреждания носят в нашето общество . С тези думи министърът на младежта и спорта Георги Глушков..

публикувано на 05.10.24 в 15:33

Ограничават движението заради мача "Ботев" - "Левски"

Ограничават движението заради футболната среща ПФК „Ботев“- Пловдив и ПФК ,,Левски‘‘- София Във връзка с провеждането на футболна среща  между отборите ПФК „Ботев“- Пловдив и ПФК ,,Левски‘‘- София на стадион „Христо Ботев“ на 05.10.2024 г. /събота/, за времето от 18:00 ч. до 24:00 ч., се спира движението по бул. ,,Източен“ от кръстовището с..

публикувано на 05.10.24 в 08:15

Катерачи изкачват сградата на Община Пазаржик

За поредна година се провежда външно изкачване на най-високата сграда в Пазарджик – тази на общината . То ще се състои днес и утре, като състезанията са любителски, но могат да участват и професионалисти.  Сградата е висока почти 60 метра, а фасадата е релефна с повтарящи се малки хватки. Това прави възможно изкачването по два метода: спелео..

публикувано на 05.10.24 в 08:13

Велинград е домакин на кампанията "Капачки за бъдеще"

Есенната кампания на инициативата „Капачки за бъдеще“ продължава този уикенд. Днес Велинград е домакин на кампанията , наред с още 8 града в цялата страна. В града на Вела Пеева пластмасови капачки и бутилки, както и алуминиеви кенчета ще се събират на паркинга на голям хипермаркет от 9.30 до 13.30 ч. Следващия уикенд кампанията ще бъде в Пловдив в..

публикувано на 05.10.24 в 08:09