Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Велика събота

| обновено на 18.04.20 в 10:31
Снимка: Pravoslavieto.com

Православната църква почита днес Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. Църквата прославя този ден като най-благословеният, тъй като той бележи края на страданията на Спасителя.

На Велика събота се отбелязва погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада. Когато Господ Исус Христос издъхнал като човек, тялото му било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. На третия ден душата и тялото отново се съединили и тялото възкръснало от мъртвите.

Велика събота е свързана и с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жените, носещи миро.

Днес православният свят ликува и очаква радостната новина за Христовото Възкресение. Свещенослужителите сменят през деня тъмните си одежди с бели пасхални, което символизира победата на Христос над Дявола и смъртта.

Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден. На този ден се месят и пекат обредните великденски хлябове.

Точно в полунощ от площад „Александър Невски“ в столицата патриарх Неофит трикратно ще възвести Възкресението на Спасителя. Празничното богослужение ще бъде излъчено пряко по БНР и БНТ.

В Ерусалим предстои церемонията по слизането на Благодатния огън в храма "Възкресение Христово". Тази година церемонията ще бъде без поклонници и с ограничен брой участници - около десет, но ще се излъчва по телевизията за целия свят.

С решение на Светия синод тази година духовници от Българската православна църква няма да пътуват до Йерусалим, за да пренесат в българските храмове от Благодатния огън, който се очаква да слезе и днес - на Възкресение Христово. Средствата от полета се даряват от БПЦ за борбата срещу коронавируса.

И тази година обаче Благодатният огън ще стигне до всеки православен храм, тъй като в повечето църкви пазят Свещения пламък от миналата година.

Въпреки извънредното положение, което продължава до 13 май, православните храмове в България остават отворени и навръх Великден. Службите трябва да се провеждат при спазване на строги мерки за сигурност и недопускане на струпването на много хора на едно място.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Голяма токова авария нарушава водоподаването в Пловдив

Електрическа авария на помпена станция "Юг" е  причината тази вечер няколко района в Пловдив да останат без вода, обясниха от   ВиК.   По сигнали в социалните мрежи, засегнати пряко са  районите "Централен", "Западен" и "Южен".   Голяма част от града е с нарушено водоподаване заради токов удар от съоръжене на EVN.  Аварийни екипи работят за..

публикувано на 17.09.24 в 20:38

Хванаха 12 хитреци да хвърлят строителни отпадъци на открито

12 акта за безразборно изхвърляне на битови строителни отпадъци са съставени за седмица, съобщи главен инспектор Тодор Боюклийски, началник на сектор „Общинска полиция“. 9 от тях са за изхвърляне на отпадъци извън контейнерите, като 4-ма от нарушителите са заловени след 22 часа вечерта зад бившите Хали на ул. „Йоаким Груев“. Два от..

публикувано на 17.09.24 в 19:37

Кола пропадна в дупка на пътя в кв. "Гагарин"

В Пловдив „Мерцедес“ пропадна в дупка, вследствие на ВиК-авария.  Инцидентът е станал на бул. „Брезовско шосе“, в квартал Гагарин, пред офис на спедиторска фирма. Малко след това колата е била изтеглена, според публикация в социалните мрежи.  Според информация на сайта на ВиК – Пловдив, аварията на водопровода е станала по обяд на..

обновено на 17.09.24 в 16:10

След поредните тапи в "Южен" кметът успокои, че така ще е до Коледа

Огромни тапи се образуваха и тази сутрин в Пловдивския район Южен и на Околовръстно шосе в посока Пловдив.  Шофьори се оплакаха от задръствания по реновираната улица „Даме Груев“ и във вътрешността на квартал „Кючук Париж“, като част от тях споделяха, че придвижването до центъра им  е отнемало около 45 минути. Сигналите са изпратени и до кмета..

обновено на 17.09.24 в 16:09

Програмата на Пеещите фонтани започва с час по-рано през есента

От днес музикалната програма на Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина ще започва от 20:30 часа, а не както досега от 21:30 ч., съобщават от община Пловдив.  Началният час е съобразен с по-малката продължителност на светлата част на деня и наближаването на по-студените месеци от годината. Пловдивчани и гостите на града могат да се насладят на..

публикувано на 17.09.24 в 16:07