Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програмата "Топъл обяд у дома" стартира в Пловдив

Снимка: БНР

Община Пловдив стартира целева програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация – 2020 г.“. Тя се финансира от Агенцията за социално подпомагане и ще обхване най-уязвимите лица в настоящата извънредна ситуация на пандемия от коронавирусна територията на града. 

Ще бъде осигурена топла храна на 250 души от целевите групи, която ще бъде доставяна до дома на потребителите. Програмата се реализира в периода от 1-ви май до 19 юни 2020 г. Община Пловдив е една от първите, която изготви проект по тази програма и получи одобрение за отпускане на средства.

По програмата могат да кандидатстват следните целеви групи:

•Хора с ниски доходи, под линията на бедност, определена за страната, за времето, в което са поставени под задължителна карантина -при подадени данни от РЗИ.

•Уязвими хора, в това число и възрастни над 65 години, без доходи или с доход под линията на бедност, определена за страната, които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях и в условията на извънредното положение, обявено за страната не са в състояние да си осигурят прехраната

•Хора, които поради възрастта си, поради трайно увреждане или в резултат от заболяване не могат да се самообслужват и не могат да осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности от храна.

Записвания и сигнали за граждани от целевите групи, можете да подавате на телефона на дирекция „Социални дейности“ - 032/ 623 714.

В община Пещера подновиха работа кухните на детски градини, които бяха спрени заради извънредното положение. В тях ще се приготвя топъл обяд за хората в нужда.

Продуктите ще се осигуряват от дарители, а доставката ще се извършва от доброволци:

"Направихме една социална трапезария, която ще работи в рамките на 20 дни, след което тази социална трапезария от 27-и започва кухнята, която е топлият обяд, и ще продължи още 33 дни, така че 53 дни общо ще храним 200 души на територията на община Пещера с топъл обяд".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

250 бегачи от пловдивски фирми се включват в корпоративна щафета

Общо 25 търговски дружества, които развиват дейност в Пловдив и региона, ще участват в традиционното благотворително състезание по щафетно бягане. Седмото издание на спортната инициатива започва в 10 часа.  Най-голямата корпоративна щафета в Южна България ще се състои в Тракия икономическа зона.  Над 250 аматьори бегачи ще се включат в надбягването..

публикувано на 06.10.24 в 08:21

Форум "Световно образование" се провежда тази неделя в Пловдив

Форум "Световно образование" се провежда днес в Пловдив и представя водещи европейски университети на кандидат-студентите от Южна България.   Предвидени са презентации за различни учебни дестинации, спецификите в кандидатстването и приема, възможностите за стипендии и финансова помощ.  Ще има  и среща с дипломирали се в чужбина студенти...

публикувано на 06.10.24 в 08:09

Дъжд и гръмотевици, жълт код за Пловдив и Смолян

Оранжев код за интензивни дъждове с гръмотевици е обявен в областите Бургас и Кърджали. Жълт код е в сила за други 12 области. Това са областите Добрич, Варна, Силистра, Разград, Шумен, Търговище, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Пловдив и Смолян. Над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, по-съществени разкъсвания ще има над..

публикувано на 06.10.24 в 07:30

ВУСИ откри академичната учебна година

Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ) посрещна 21-ия си випуск първокурсници. Събитието бе уважено от ръководни представители на университети, от партньорски структури и фирми, от преподаватели, студенти и техни близки. „Добре дошли във ВУСИ – едно от най-динамично развиващите се висши училища в страната“ – каза в академичното си..

публикувано на 05.10.24 в 18:29

Министър Георги Глушков откри фестивала „Щастливи за ръка“

Министър Глушков откри в Пловдив фестивала "Щастливи за ръка". Преодоляването на предразсъдъците към хората с увреждания е наша колективна отговорност и ние трябва заедно да насърчаваме, разбираме и приемаме разнообразните таланти, които хората с увреждания носят в нашето общество . С тези думи министърът на младежта и спорта Георги Глушков..

публикувано на 05.10.24 в 15:33