Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детските градини ще отворят до 24 май

| обновено на 16.05.20 в 17:43
Снимка: dnevnik.bg

Детските градини у нас вероятно ще отворят до 24 май, обяви премиерът Бойко Борисов при инспекцията на строителството на междусистемната газова връзка между България и Гърция. 

По думите му, този риск си заслужава, защото работещите майки и бащи трябва да могат да се върнат на работа. "Не е ясно дали това ще стане накуп, за всички детски градини, или поетапно. Решението трябва да бъде взето до няколко дни", каза министър-председателят. 

Той предупреди, че отварянето на детските градници е единственото нещо, което доказано увеличава заболеваемостта от новия коронавирус. 

"Със сигурност се знае, че това увеличава заболеваемостта, но в някои държави е пренебрежимо малко. Но рискът, може би си заслужава, защото работещите родители трябва да могат, връщайки се на работа, да могат да оставят децата", обясни Борисов. 

Преди дни образователният министър Красимир Вълчев анонсира, че детските градини в страната може да бъдат отворени частично след 1 юни, но само за децата от 3-а и 4-а група, които са и част от предучилищната подготовка. 

Сега се изготвя примерен алгоритъм за постепенно отваряне на детските градини,  в който ще бъдат разписани изискванията към родителите, децата и персонала в забавачките. Най-вероятно групите ще са за по-малко деца – 10-12. 

На 14 май председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски коментира, че поне още седмица няма да се коментира отварянето на детските градини и яслите. Те не работят от 16 март. 

Работата на детските градини, яслите и всякакви организирани форми на занимания с деца бяха забранени с новите заповеди на министъра на здравепоазването Кирил Ананиев във връзка с извънредната епидемична обстановка. В нея забраната е в сила до края на извънредната обстановка, която засега е 14 юни. 

В момента в много градове текат анкети сред родители и учители в детските градини за отварянето на забавачките. В нея освен за нагласите за отваряне на градините се пита и за това как и дали учителите са изпращали задачи и идеи за игри на родителите, докато децата им си стоят вкъщи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарникарите отбелязват професионалния си празник

Пловдивските пожарникари ще отбележат професионалния си празник с ритуал по отдаване на почит към на паметта на загиналите при изпълнение на служебните си задължения огнеборци.  Пред паметната плоча в двора на Първа районна служба на пожарната на ул. „Преслав“ ще бъдат поднесени венци и цветя.  По време на церемонията ще бъдат обявени имената на..

публикувано на 13.09.24 в 09:02

АМТИИ открива новата учебна година

Музикалната академия в Пловдив открива новата учебна година.  Ректорът на Академията за музикално танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев“ Жан Пехливанов ще поздрави първокурсниците в концертната зала на висшето учебно заведение.  Деканите на отделните факултети ще раздадат студентските книжки. Предвидени са музикални и танцови..

публикувано на 13.09.24 в 08:37

Президентът ще лети на изтребител F-16 в авиобаза Граф Игнатиево

Днес в авиобаза „Граф Игнатиево“ президентът Румен Радев ще направи демонстрационен полет на изтребител F-16 по покана на Военновъздушните сили на САЩ.  В авиобазата държавният глава ще удостои с Почетен знак на президента бригаден генерал Тад Кларк, командир на 31-во изтребително авиокрило от Военновъздушните сили на САЩ в авиобаза Авиано, Италия...

публикувано на 13.09.24 в 07:42

Започва делото срещу насилника на Ванеса Цветомир Пенков

С разпоредително заседание в районния съд в Пловдив започва делото срещу 30-годишния Цветомир Пенков, обвинен за домашно насилие на жената, с която живели на семeйни начала и имат малко дете.  През януари 24-годишната Ванеса постъпи в болница след мъчителен побой от насилника.  Срещу Пенков са повдигнати четири обвинения. Те са за..

публикувано на 13.09.24 в 07:38

Пловдив е домакин на Национална конференция за редки болести

Петнадесетата Национална конференция за редки болести и лекарства сираци събира в Пловдив над 230 медицински специалисти, представители на пациентски организации, здравни власт и индустрия. Те ще споделят опит и ще се запознаят с актуални новости в областта на диагностиката, лечението и проследяването на редките болести. През последното..

публикувано на 13.09.24 в 07:34