Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В МОСВ чакат проби от боклуци от Пловдив, Плевен и Монтана



Министърът на околната среда и водите Емил Димитров заяви, че арестуваният му заместник Красимир Живков не е идвал при него с кандидатури за назначения на шефове в екоинституции в страната. Междувременно от Прокуратурата съобщиха, че в страната са открити 1446 незаконни сметища като в Окръжна прокуратура – Пловдив са образувани две досъдебни производства за подобни случая. 

Екоминистърът заяви, че е оказал съдействие на прокуратурата и е изпратил екипи в Пловдив, Плевен и Монтана, да вземат проби от отпадъци от конкретни фирми, депа и пратки. Ревизоро отрече Красимир Живков да има намеса в кадровите промени в екоинспекциите и басейновите дирекции в страната.

 "Имах известно недоволство от работата на определени директори на териториални структури. Знаете, че и в Пловдив беше сменен, и на Басейнова беше сменен, в Стара Загора беше сменен, в Хасково предстои пенсионирането му и обявяване на конкурс, в Русе предстои обявяването на конкурс, в Плевен е сменен, във Враца беше временно изпълняващ и отива си на длъжността, на Монтана и на Перник, както и двама директори на Басейнова дирекция. 


Това са действия, които аз съм предприел. Затова вчера казах, че министърът и зам.-министърът се назначават от премиера и по предложение на премиера. Всички под тях са за съжаление моя отговорност. Друг не е разписвал заповеди", каза още Димитров. 


Уволнението на бившия вече директор на екоинспекцията Стефан Шилев съвпадна с откритото край Катуница незаконно сметище, на което бяха открити тонове боклуци с испански етикет. Екологът на община Садово Атанас Иванов днес потвърди, че се води разследване по чл. 352 от НК, но повече от три месеца след разкритието, как боклукът се е озовал там остава неясно.

"Реално сметището продължава да съществува, а виновникът е неразкрит. Три години подаваме сигнали, че се депонират отпадъци с неясен произход, имаме  съмнение, че са внос от чужбина".

След направени проверки единствено е ясно, че имотът е общински, но акт за собственост все още няма. Ако бъде получен, Иванов обеща ограничаване правото на достъп до имота. 

"Ще ограничаваме правото на достъп, защото досега нямахме, то беше държавна собственост, в който оперираше частно лице. Потърсили сме го, но той не се е явил в общината. Сигнализирали сме полиция и други държавни органи. Всякакви възможности са изчерпани", коментира екологът. 

ВАП предлага на МОСВ да засили контрола по отношение на премахването на незаконните сметища и за санкциониране на виновните лица. 











Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

80 плочки от опасния америций са открити при операцията на ДАНС и МВР

На шест адреса и в автомобил в Пловдив, Карлово, Първенец и Калековец са открити общо 80 плочки  с размер 70/35/2,5 мм от опасния за здравето метал америций. Най-много са открити в автомобил в Пловдив - 44 броя, 35 са намерени във вила в Карлово и една плочка в частен дом в Първенец. Това стана ясно на брифинга по повод акцията на ДАНС и МВР в..

публикувано на 20.09.24 в 16:36

Пловдив кандидатства за 2 млн. за ремонт на стадион "Марица"

Община Пловдив да кандидатства с проект за финансиране изграждането и обновяването на стадион „Марица“ ще гласуват общинските съветници на следващата сесия на 26 септември. Администрацията ще внесе проектно предложение по Програмата за финансово подпомагане на изграждането и обновяването на спортни обекти – държавна и общинска собственост,..

публикувано на 20.09.24 в 16:08

Ангел Георгиев оглавява листата на "Възраждане" в Пловдив

Областният координатор  на Възраждане и депутат в три парламента Ангел Георгиев отново ще води листата на партията за Пловдив град.  На второ място е Емил Янков, който и сега е народен представител, трети е Чавдар Земярски. Той беше кандидат за кмет на община Раковски от за местния вот миналата година.  От партията регистрираха 19 членна листа в..

публикувано на 20.09.24 в 15:35

Полиция и жандармерия охраняват денонощно гроздобера

Съвместни екипи на полиция от Септември и пловдивски жандармеристи от началото на месеца охраняват лозовите масиви за кампанията по гроздобера в този регион.  Техни обособени групи патрулират в зоните на насажденията като осигуряват нормалното и спокойно протичане на кампанията и защита от кражби в землищата на градовете Септември, Белово, Ветрен,..

публикувано на 20.09.24 в 14:15

Голямо количество от радиоактивния метал америций е открито край Пловдив

Голямо количество от изключително скъпия метал америций е открито при секретна операция на Окръжната прокуратура в Пловдив, МВР и държавна агенция „Национална сигурност". Металът е изключително скъп и според източници на БНТ е открит и иззет от къща в Карлово. По време на операцията на агентите от ДАНС и спецполицаите от МВР са съдействали и..

обновено на 20.09.24 в 13:35