Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще стане ли действаща джамия "Св. София" в Истанбул?

Снимка: БГНЕС

Ще стане ли действаща джамия бившата християнска базилика „Св. София“ в Истанбул, която сега е със статут на музей ?

С такова искане в Турция е заведен съдебен иск и се очаква на 2 юли Върховната административна инстанция в Турция / Държавния съвет/ да се произнесе по иска. 

ъветът вече е отхвърлял веднъж такова искане", каза в интервю за Радио Пловдив богословът проф. Иван Желев ексдиректор на Дирекцията по вероизповедания, но подчерта, че сега ситуацията е променена. Той припомни, че от няколко години, Ердоган, включително и като предизборно обещание е заявявал такова намерие. А на 20 май тази година  в "Св.София" беше четен Корана. 

Според проф. Желев, тази идея на Ердоган е за да повиши своя рейтинг във вътрешно-полиически план, а не като друг вид противостоене на християнския и неюмсюлмански свят, обикновеният турски гражданин няма такава потребност. Още повече, че в близост има няколко джамии и особено голямата турска гордост - т.н. Синя джамия". 

"Това ще предизвика протести в целия свят", каза още проф. Желев. 

Въпреки че, "Св.София" е и под защитата на Юнеско и всяка промяна в статута и на музей трябва да се направи след консултация и разрешение на организацията, според проф. Желев, Ердоган няма да се съобрази с това. 

Църквата Света София е определяна от историци като "осмото чудо на света". Построена  е  в 6-и век (532-537 г.) по нареждане на император Юстиниан, който решил да увековечи славата на Константинопол.  В продължение на 916 години е била християнска църква и най-големият християнски храм в света.

През 1453 г. османските турци я  превръщат в джамия след превземането на Константинопол. По време на Османската империя са добавени минаретата.

През 1935 г. "Св. София" престана да бъде джамия и е обявена за музей от Кемал Ататюрк.

По-голям християнски храм се появява едва след изграждането на ватиканската базилика "Свети Петър" през 16 век. Тя и до днес е най-голямата църква в света.

Цялото интервю с проф. Иван Желев е в звуковия файл






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56