Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БГ пазарът на труда в лятото след коронавируса ще е слаб

Българските работодатели предвиждат слаб пазар на труда в периода юли - септември според Обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта. 

Проучването разкрива, че 9% от работодателите в страната планират да увеличат броя на служителите, 15% предвиждат да го намалят и 67% не очакват промяна в нивата на заетост,  съобщи за Радио Пловдив Мария Лазарова, мениджър " Бизнес развитие" в Manpower Bulgariа.

След корекция на данните според сезонните колебания отчетената нетна прогноза е -7% и е най-слабата от началото на изследването преди повече от девет години. Въпреки това 22% от работодателите очакват през следващите три месеца да се върнат към нивата на наемане на нови служители отпреди епидемията.

Отчетените намерения за наемане във всички пет региона са най-слабите от началото на изследването през 2011 г. Най-скромен пазар на труда се очаква в Бургас, където работодателите отчитат нетна прогноза за заетостта от -20%. 

Предвижда се умерено темпо на наемане в Русе и Варна с прогнози от -8%, докато прогнозите за Пловдив и София са съответно -4% и -2%. 

В сравнение с предишното тримесечие намеренията за наемане отслабват във всички пет региона, като работодателите в Бургас отчитат рязък спад от 28 процентни пункта, докато във Варна и Пловдив е регистрирано значително намаление от съответно 19 и 13 процентни пункта. С

прямо същия период на миналата година значителен спад от съответно 26 и 20 процентни пункта е отчетен в регионите на Бургас и Варна. Перспективите за наемане в София също намаляват с 11 процентни пункта и с 10 процентни пункта в Пловдив и Русе.

Очаква се нивата на заетост да намалеят във всички седем индустриални сектора, включени в изследването, и отчетените перспективи за наемане отново са най-слабите от началото на изследването. Работодателите в сектор „Финансови и бизнес услуги” и „Промишленост” предвиждат леко увеличение на броя на служителите през следващото тримесечие, като отчитат нетна прогноза за заетостта от +3%.

В същото време работодателите от останалите пет сектора очакват да намалят заетостта и най-вече в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство” и „Други услуги”, където прогнозите са съответно -16% и -13%. В сравнение с предишното тримесечие перспективите за наемане отслабват във всички седем индустриални сектора. 

Значителен спад от 18 процентни пункта е отчетен в сектор „Строителство” и „Други услуги”, докато прогнозите за секторите „Друго производство” и „Хотелиерство и ресторантьорство” намаляват със съответно 14 и 12 процентни пункта.

В допълнение работодателите от всички четири според размера си организации очакват да намалят заетостта от юли до септември. Най-слабо темпо на наемане се предвижда от работодателите от средно големите компании, които отчитат нетна прогноза за заетостта от -15%. 

Прогнозата за малките и големите предприятия е -6%, докато микропредприятията споделят прогноза от -5%. В сравнение с предишното тримесечие работодателите от големите предприятия отчитат остър спад от 25 процентни пункта, а прогнозата на работодателите от средно големите компании намалява с 21 процентни пункта. Прогнозите на работодателите от малките и микропредприятията намаляват със съответно 11 и 3 процентни пункта.

По отношение на другите държави по света изследването на ManpowerGroup за третото тримесечие на 2020 г. разкрива, че работодателите в 35 от всички 43 анкетирани страни предвиждат да намалят заетостта до края на септември 2020 г., като се очаква увеличение на броя на служителите в седем държави (Япония, Индия, Китай, Тайван, САЩ, Хърватия и Германия) и застинал пазар на труда в Хонконг. 

Работодателите в три от четирите най-големи европейски икономики прогнозират спад на заетостта през следващото тримесечие. Най-мрачни перспективи за наемане са отчетени във Великобритания, като работодателите очакват най-слабия пазар на труда от началото на изследването там през 1992 г. 

Във Франция работодателите също очакват най-слабото темпо на наемане от началото на изследването през 2003 г. и в частност в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство”, а прогнозата за Италия е най-слабата през последните шест години отчасти заради скромните намерения за наемане на служители в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство” и „Финансови и бизнес услуги”.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56