Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив готов за 2 млн. лв. дълг за Небет тепе и Източната порта

Силна подкрепа получи проекта „По крепостните стени на Филипопол“, както и необходимостта от емитирането на дълг от община Пловдив за неговата реализация. Това се случи на проведеното обществено обсъждане с представители на местната власт, съветници,  авторите на проекта  и граждани. 

Проектът вĸлючвa aнтичeн ĸoмплeĸc „Изтoчнa пopтa нa „Филипoпoл", apxeoлoгичecĸи ĸoмплeĸc „Heбeт тeпe" и peĸoнcтpyĸция нa тexничecĸaтa инфpacтpyĸтypa и блaгoycтpoявaнe нa пoдxoдите. 

Реализацията му ще се финансира с европейски средства от над 6 милиона лева, но на дискусията общината получи „зелена светлина“ за теглене на заем от малко над 2 милиона лева, за да го съфинансира. 

Кредитът е за срок от 10 години, при 0,5% лихва, което прави под 200 хил. лв. годишни плащания. По време на обсъждането е постигнат консенсус, чe apxeoлoгиятa нa Heбeт тeпe тpябвa дa бъдe eĸcпoниpaнa, a нe нaдгpaждaнa и пo възмoжнocт дa бъдaт aдeĸвaтнo пpeдcтaвeни гpaдeжитe oт paзличнитe исторически eпoxи.

Главният архитект Димитър Ахрянов обясни, че заданието е съгласувано с МК като предстои препроектиране на проекта.  Крепостните стени на Небет тепе и колонадите на Източната порта ще бъдат възстановени само дотам, докъдето са запазени през вековете. 

Проектът трябва да бъде завършен в края на 2023-та година, но в интервю за Радио Пловдив главният архитект Димитър Ахрянов заяви, че  работата по проекта трябва да започне още през тази година, за да не се изпуснат сроковете. 

В общото финансиране 5 милиона лева са предвидени за Небет тепе, а 3 милиона за Източната порта.

Главният архитект заяви още, че споделя резултатите от онлайн допитването за визията на ул. Карловска, в което надделя мнението за запазването на паветата. Предстои да се реши дали улицата ще бъде изцяло пешеходна или със споделено движение.

Ахрянов смята онлайн анкетите с пловдивчани да станат практика.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефан Цанев е гост в "Срещи" тази събота

С госта ми Стефан Ценев се срещнахме дни след неговата 88 годишнина. Първото, което ми каза: Истините не са вкусни....  И потекоха размисли за времето, човека, българина... демокрацията....  Поетът пожела да завърши с вопъла: "Човече, откъсни очи от земния бит и погледни нагоре към звездите... и може би няма да живееш толкова глупаво!..

публикувано на 13.09.24 в 18:31

Пловдив посреща Райна Кабаиванска на Античния театър

Фестивалът OPERA OPEN завършва с блестящ акцент в юбилейната година на Райна Кабаиванска - 2024 г. На Античния театър гостува световната оперна прима и седем международно известни артисти от нейната школа. Александрина Михайлова, Бая Саганелидзе, Вероника Симеони, Мила Михова, Рейналдо Дроз, Тони Незич и София Соловий ще преведат публиката през..

публикувано на 13.09.24 в 17:55

Театър „Хенд“ открива сезона със спектакъла „Писмото“

Пловдивският театър „Хенд“ открива 15-тия си юбилеен сезон със спектакъла „Писмото“ на световноизвестния майстор на комедията Паоло Нани.  Заради неповторимия му стил и брилянтни актьорски превъплъщения той е титулован като един от най-великите клоуни в света. Спектакълът, който гостът ще представи пред публиката, е известен още и като..

публикувано на 13.09.24 в 08:34

Представят "Оскар и розовата дама" на "Сцена на кръстопът"

В рамките на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ Театър 199 „Валентин Стойчев“ представя спектакъла „Оскар и розовата дама“ от Ерик Еманюел Шмит.  Постановката е на Стефан Спасов, сценография Нина Пашова, а музиката е на Милен Кукошаров.  Участват Мария Стефанова, носител на Награда Аскеер ‘24 за водеща женска роля, и..

публикувано на 13.09.24 в 08:31

Две постановки на столични театри в "Сцена на кръстопът"

Два спектакъла ще бъдат представени в третата фестивална вечер в рамките на Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът". И двете постановки са на столични театри.  В голямата зала на Драматичен театър Пловдив трупата на Малък градски театър "Зад канала" - София ще изиграе "Неделя вечер" от Захари Карабашлиев с режисьор Бина..

публикувано на 12.09.24 в 07:25