Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отиде си Пенка Калинкова

| обновено на 03.07.20 в 13:37

След тежко боледуване тази сутрин е починала Пенка Калинкова - пловдивски театровед, журналист, общественик и бивш директор на Радио Пловдив. 

За това съобщи във Фейсбук профила си нейният син Калин Петков.

Той написа:

"С много скръб и тъга съобщавам на всички приятели, че тази сутрин в 5,30 часа майка ми почина".

Пенка Калинкова е театровед, дългогодишен радиожурналист и общественик. Завършила е Руска и българска филология в СУ „Климент Охридски” и театрознание във ВИТИЗ „Кр. Сарафов” (днес НАФТА). Работи в продължение на много години в Радио Пловдив, бивш директор на медията. 

Била е сътрудник на много регионални и национални издания. Автор на книгите: „Парчета театър, мигове живот”, „100+20 Драматичен театър Пловдив”, „Място за връщане”, „Съзаклятието Пазарджишки театър”, „Оцеляващата. 60 години Пловдивска опера”, „Познатият непознат Пловдив”. Снима документални филми за големите български художници Димитър Киров и Кольо Витковски, за Пловдивския куклен театър, за Драматичен театър Пазарджик, „Античното наследство на Пловдив”, „Едно турне в пет действия”, „Истории от тютюневия град”, „Палимпсестът Пловдив”, „Чучулигите”, трисерийния „Първият театър”. До 2010 е прессекретар на Международния есенен театрален фестивал „Сцена на кръстопът”. Носител на много награди, сред които Награда „Пловдив” (1993 г.)

Поклон пред паметта на Пенка Калинкова!

Радио Пловдив изказва дълбоки съболезнования на близките й.

Поклонението ще бъде в понеделник, 6 юли, от 10 часа в църквата на Централни гробища.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Петя Кокудева ни отвежда с къси разкази в 24 държави

Писателката Петя Кокудева е любопитен автор, който умее да повежда в странни светове. Този път - в 24 държави в различни посоки и краища на света, за да ни разкаже 100 много кратки истории. Те разкриват не само нейното пристрастие да се среща и общува с различни хора, но и вкоренената в народопсихологията им порода, в която прозират мъдрост, искреност,..

публикувано на 21.08.24 в 09:53

Изложба "Море" открива Светлозар Чавдаров

Директорът на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив Светлозар Чавдаров ще представи самостоятелна си изложба " Море ". Откриването е тази вечер от 18:30 часа в Картинна галерия "Даново училище" - Перущица.  Изложбата се реализира по покана на Историческия музей в Перущица и ще може да се разгледа в следващия един..

публикувано на 21.08.24 в 08:00

ДКТ "Васил Друмев" - Шумен представя в Пловдив "Осъдени души"

Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен представя на сцената на Лятно кино „Орфей“ “Осъдени души“. В главната роля на отец Ередия зрителите ще видят Николай Илиев, който се завръща на театралната сцена с произведението на Димитър Димов след 10 години. Той ще си партнира с Елена Петрова – Фани Хорн, а в ролята на французина Жак Мюрие..

публикувано на 21.08.24 в 07:04

Епископската базилика в юлското издание на ЮНЕСКО

При мен пристигна юлският брой на World Heritage Review. Щастлив съм, че заедно с дирекция „Туризъм“ на община Пловдив включихме един от най-знаковите ни обекти – Епископската базилика на Филипопол в официалното издание на Центъра за културно наследство на ЮНЕСКО, което бе публикувано в рамките на 46-тата сесия на Комитета за световно наследство...

публикувано на 20.08.24 в 13:05

"Пиеса" представя самостоятелна изложба на Полина Станчева

Самостоятелната изложба „ Отражения от пейзажа ” на пловдивската художничка Полина Станчева ще се открие в четвъртък, на 22 август 2024 г. от 18:30 часа в ателие PIESA, ул. „Оборище“ 10 А, Пловдив. На откриването ще свири талантливата цигуларка Мария Рамълчанова, която живее и твори във Виена. Събитието се реализира по покана от..

публикувано на 20.08.24 в 09:41