Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Духът на големия Милчо Левиев се сля с Пловдив завинаги

| обновено на 22.07.20 в 11:08

Приятели и почитатели на големия музикант със световна слава – пловдивчанина Милчо Левиев, се събраха на Небет тепе, за да заявят, че духът му ще остане завинаги в родния и обичан от него град на седемте хълма.

За да изпълни последното му желание, разпилявайки част от праха на Милчо Левиев, в Пловдив  дойде неговата спътница -  джаз певицата Вики Алмазиду, която с безкрайно вълнение  сподели пред присъстващите, че  Милчо Левиев бе свободен дух и частица от него ще се рее завинаги над любимия му Пловдив. В сряда  друга част от музиканта ще намери покой над Лос Анджелис, свързан с професионалния му път, а след това - и над Солун - градът, обединяващ усещането за Пловдив и Лос Анджелис.

 Сред присъстващите на церемонията бе и президентът  на България от 1997 до 2002 Петър Стоянов, който припомни, че е връчил, на великия музикант и пловдивчанин Милчо Левиев орден „ Стара планина - първа степен“. А след това даде и аргументи за този акт на признателност, като се върна към усещането за отминалото романтично време в Пловдив в компанията на  емблематичния музикант Огнян Видев, когато „духът на времето беше друг и младите хора не приемаха тесногръдите апаратчици“. „Космополитен музикант и великан“ нарече Милчо Левиев и кметът на Пловдив Здравко Димитров

Композицията на Милчо Левиев постави финал на тъжната церемония,, която сля духа на музиканта с неговия Пловдив.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Античният театър събира опера и оперета в грандиозна гала

Спектакълът-калейдоскоп „Viva l`operetta, viva l`opera“ ще бъде представен на Античния театър. Участниците предлагат на публиката романтична разходка във Венеция, посещение на бал в Савоя или из бохемските улици на Монмартър с обединяващите теми в оперетни шедьоври и оперни класики под диригентската палка на музикалния директор на Виенската..

публикувано на 23.08.24 в 10:16

В "Срещите" - за не/възможното бъдеще

Тази събота "Срещите" ви предлагат разговор по книгата на британския журналист Хеймиш Макрей "Светът през 2050 година".  Как ще изглежда светът през 2050 година? Какво влияние ще окажат на нашето глобално общество сложните сили на промяната – демография, околна среда, финанси, технологии и идеи за управление? Един от водещите анализатори на..

публикувано на 23.08.24 в 10:15

„(Едно)временно“ графика и масло на Симона Благоева

Първа самостоятелна изложба открива в родния си град Пловдив младата художничка Симона Благоева. Експозицията е озаглавена „(Едно)временно“ и съдържа цикъл графика и маслени картини. Изложбата е подредена в Галерия „Арсенал“ на ул. „Магура“ № 4 в Квартала на творческите индустрии „Капана“. Симона Благоева очаква своите приятели и тези на..

публикувано на 23.08.24 в 08:44

Изложба в Пловдив по случай Деня на независимостта на Украйна

В Музейна галерия „Димитър Георгиев“ в Пловдив се открива изложба на украинска художничка Оксана Стратийчук . Експозицията е под мотото „Пейзаж и натюрморт“ и е посветена на Деня на независимостта на Украйна, който се чества 24 август.  Проявата е под патронажа на почетния консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев и Посолството на..

публикувано на 23.08.24 в 07:48

Тракийският храм от III век пр. Хр. ще бъде експониран

" Тракийски храм от III век преди Христа ще експонираме в Пловдив. Това е уникален обект за България, който няма аналог по нашите предели.", смята директорът на РАМ Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов . Той поясни, че разкопките на Голямата могила, в район Южен, с височина 12 метра са продължили три години.  Кметът Костадин Димитров каза, че за..

публикувано на 22.08.24 в 11:11