Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в ИК не предлагат подобрения, но хабят ресурс

„Най-същественият проблем  в промените на изборното законодателство е, че те се извършват не въз основа на експертни оценки, а  въз основа на политически сметки и желание на политическите партии, които разполагат с известно мнозинство в даден Парламент, да променият правилата на играта, които считат, че могат да ги облагодетелстват“. Това подчерта програмният директор на "Прозрачност без граници" Ваня Нушева.

По думите й, изводът, който  се налага от дискусията по темата за изборите и от гласуването в Парламента, е че сме свидетели на подобен подход, а той не може да гарантира по-добра организация и прозрачност на изборите.

Драмата с машинното гласуване  ще настъпи по време на изборния процес, когато в  секциите бъдат инсталирани вече не 3 000 машини, както е било през 2019 г., а – 10 000 и голяма част от секционните комисии ще бъдат принудени да работят с два масива от информация – и с машинните гласове, и с хартиените.

Необходимо е  да има  яснота коя от двете технолигии да изберем, защото става въпрос и за технология на гласуване, и за технология на преброяване на резултатите. "Няма смисъл от въвеждане на машини тогава, когато се прилагат едновременно с тях и хартиени бюлетини.  В края на изобрния ден се оказва, че секционните комисии мятат на ръка с химикал резултатите от машините и резултатите от хартиеното гласуване. Това предполага същото, което сме виждали досега. Не правим никакви съществени подобрения в изборния процес и това е големият проблем, защото се изразходва голяма обществена енергия".

Нушева подчерта още, че начинът, по който се въвежда мажоритарното гласуване, също крие рискове и създава основание за противоконституционност. Като аргумент, тя подчерта, че българските избиратели в чужбина няма да имат право да гласуват за мажоритарни кандидати. "Недопустимо е българските избиратели в страната да разполагат  с два гласа за кандидат в едномандатен и в многомандатен район, а в чужбина – само с един за гласуване в многомандатен".

Нушева  нарече „изключително некоректен“ подхода при  формиране на многомандатните райони да се използват стари данни, а при едномандатните райони - актуални данни от статистиката. Това би довело до ощетяване на големите градове като София, Пловдив, Варна и т.н. , в които през последните години са текли процеси на миграция на населението.

Недопустимо от гледна точка на международните стандарти е, еголеми промени в избирателната система, в границите на избирателните райони  да се правят  една година преди избори. "Ние виждаме  решение, което предлага тогава, когато кандидатите вече са ясни на партиите и са вече регистрирани, да не знаят какви са границите на избирателните райони. Това е абсурдно решение!" 

Чуйте цялото интервю от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

публикувано на 19.09.24 в 11:22
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад", коментар за ресора на новия ни..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04