Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Месец на Джани Родари започва в Куклен театър - Пловдив

От първи октомври в Пловдивския куклен театър започва месец на Джани Родари, посветен на на 100-годишнината от рождението му. 

Във фестивалните дни ще се представят   куклени представления  по пиеси на Джани Родари от тетарите в Пловдив, София, Варна, Шумен и Сливен, творчески работилници за деца  и детски конкурс. 

Домакините от Кукления театър в Пловдив ще се включат с премиерния спектакъл "Кученцето, което не можеше да лае" с режисьор Веселин Бойдев.  В него за първи път в практиката на театъра ще се  ще се включи и  луп стейшън , начин на записване  и наслагване на  музика, а декорът ще бъде като  като музикален инструмент.  "Доколкото знам, това ще се случи за първи път в историята на българския куклен театър, в нашия случай музиканти ще са актьорите, а техните музикални инструменти ще са куклите и сценичния декор", казва директорът на театъра Петър Влайков.

Между гостуващите спектакли е и радващия се на  силен интерес "Професия лъжец" на Варненския театър с режисьор Теди Москов. 

В началото на фестивала, Кукленият театър ще обявяви детски конкурс за написването на приказка, стихотворение, и рисунка, журирани от  писателката Димана Йорданова  и ученици от Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" в Пловдив и Националното училище за сценични и екранни изкуства .  Детските рисунки ще бъдат изложени във фоайето на театъра с благотворителна цел. 

Ще бъдат проведени няколко творчески работилници за деца за развиване на въображението, защото по думите на Джани Родари :" Ако бяхме положили толкова усилия за развитие на въображението, колкото за развитие на логиката, щяхме да живеем във фантастичен свят". В тях ще се изработват кукли, предмети и герои от плодове и зеленчуци , вдъхновени от сборника "Приказки по телефона", "Приключенията на Лукчо"  и музикално- движенчески  импровизационни игри за деца по приказки на Джани Родари. 

Специално за родителите ще се състои и среща с детския психолог и логопед Ивелина Стаменова с представяне на книгата Родари "Граматика на фантазията".  

Фестивалът е финансиран от Министерството на културата по спечелен проект и се провежда със съдействието на Сдружението  с нестопанска цел Международен куклено-театрален фестивал “Двама са малко – трима са много” и под егидата на Италианския културен институт.

Идеята на театъра е всяка година да се провежда фестивален месец, посветен на творчеството на отделен писател. 

В звуковия файл е интервюто с Петър Влайков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Фестивал "Шоко Арт" се провежда в парк "Каменица"

Фестивал на шоколада "Шоко Арт" ще се проведе тази събота, на 5 октомври, сутринта в парк „Каменица“, район "Източен" в Пловдив.  В тазгодишното издание на шоколадовия фестивал са поканени майстори сладкари да изработят най-дългия шоколад. Всички присъстващи, деца и гости на събитието ще имат възможност да опитат от гигантското лакомство, което ще..

обновено на 05.10.24 в 08:16

Излезе дебютният роман на Ралица Николова

„ Романът на една жена без качества " на Ралица Николова излезе този  септември, с марката на издателство „Жанет 45“.  Главите в книгата носят названията на дните от седмицата. Разказът върви от първо лице, единствено число и е конструиран като дневник, без историята да е изцяло автобиографична. Героинята иска да напише роман, разказва за..

публикувано на 04.10.24 в 10:24

В "Срещите" - за поезията и изтичащото време

С Мая Вапцарова си говорим за поезия. Поезията като въпросителна, като остра удивителна.  Отваряме дума и за почитта на българите към времето и българския календар, който е. един от най-древните.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е.

публикувано на 04.10.24 в 09:46

Алтернатива и утопия в Тракарт Парк

Международен симпозиум „Алтернативата...линията на утопията“ стартира в „ТРАКАРТ ПАРК – Център за съвременно изкуство“. Инициативата за форума е на Фондация „Тракарт-2000“ и „Асоциация „FURNA art & Culture“ – гр. Линц, Австрия, представлявана от Северина Кехайова и Петер Асман. До 11 октомври 16 визуални артисти от Австрия, Италия, Грузия..

публикувано на 04.10.24 в 07:45

Започва деветото издание на Международния китарен фестивал

С фламенко спектакъла „Дуенде“ на Давид Бермудес Фламенко Квинтет“ в Държавен куклен театър Пловдив стартира деветото издание на Международния Plovdiv GuitArt Fest. Пред публиката ще излезе познатата от  най-престижните  световни сцени Ноелия Варгас - единствената фламенко танцьорка посланик на УНИЦЕФ, благодарение на уникалния си талант..

публикувано на 04.10.24 в 07:04