Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епископската базилика на Филипопол се сдоби с акт 16

Голямата Базилика вече има издаден Акт 16, това съобщиха за Радио Пловдив от фондация „Америка за България“. Припомням, че на 14 октомври на инспекция в археологическия обект бе десетчленна комисия, която прие строително-монтажните дейности от изпълнителите - община Пловдив и фондацията. 

Още тогава те декларираха, че Епископската базилика на Филипопол е готова да посрещне посетители.  Бихме желали да отвори врати за посетители колкото се може по-скоро преди края на 2020 година, посочи Десислава Тальокова, изпълнителен директор на „Америка за България“. В следващия месец предстои община Пловдив и Министерството на културата да приключат процедурата по прехвърляне на собствеността от държавата към общината. 

По повод на инициативата „Подари си птица“, от фондацията съобщиха, че са откупени 24 птици, всяка на стойност 5 000 лева.  Средствата се събират във фонд „Приятели на базиликата – Пловдив“, чиято цел е да подпомага дейността на бъдещия център. 

Предстои да се довърши и рекламния филм за Базиликата, който под формата на  кратко видео, ще дава думата на хората, които в най-голяма степен са допринесли за създаването на Епископската базилика. Премиерата му ще бъде по време на официалното откриване на Базиликата, което заради пандемията от коронавирус се отлага.

Общата стойност на новия музей е 16 млн. лева и по него се работи през последните пет години. Базиликата, която датира от IV-V век проучваха поетапно екипите на археолозите Елена Кесякова, Жени Танкова и реставраторите под ръководството на доц. Елена Кантарева-Дечева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Вицекралят Банк" гостува на сцената на Драматичния театър

Националният театър на Будапеща – Унгария представя „Вицекралят Банк“ от Йожеф Катона на Голяма сцена на Драматичния театър. Режисьор на спектакъла е Атила Воднянски. Мащабната историческа драма с размаха на Шекспирово платно разказва за смутните времена на Средновековието.  Пиесата заема особено място в историята на Унгария. Забранена от..

публикувано на 18.09.24 в 09:06
Радослав Бимбалов

Радослав Бимбалов за романа си "Ти, подобие мое"

В петък 13-ти на книжния пазар излезе новият роман на Радослав Бимбалов "Ти, подобие мое". По този повод говорихме с автора за неговата най- актуална творба. -Твоята книга е антиутопия от нов вид- действието се развива в близкото минало, стъпило здраво в нашето вчера и застрашително заплашващо да прекрачи в общото утре. -Наистина е точно това...

публикувано на 17.09.24 в 16:40

“KOOPERATYWA” II представя художници от България и Полша

Международна изложба “KOOPERATYWA” II  представя 21 художника от България, Полша. Литва и Словакия. Тя е замислена като колекция от 25 папки, всяка от които съдържа по 21 оригинални произведения във формат А 3 на свободна тема. По-голямата част от папките са собственост на художниците, които участват в проекта, а останалите са дарени на: библиотеката..

публикувано на 17.09.24 в 11:23

Преге - предаване за света на книгите, 14 - 20 септември

1 и 2 - 2020 и 2022 17.09 Св. Мъченица София и трите й дъщериВяра, Надежда и Любов; Празник на София   1898 е роден Христо Смирненски.  От него: Горчиво кафе. Христо Ботев, 2006. Приказка за стълбата, Аксаков, 2011; Над мъртвата градинка вечерта. БП, 2013; Да бъде ден. Захарий Стоянов, 2019. Избрани творби : за ученици и..

публикувано на 16.09.24 в 17:36

Найден Тодоров се върна в НУМТИ "Добрин Петков" като министър

Министърът на културата г-н Найден Тодоров откри учебната година на училището, което го е формирало като музикант и човек. Развълнуван от срещата си с бъдещия музикален елит на България и с учителите, сред които и такива, които са били и негови преподаватели, той сподели: "Скъпи ученици, вие сте щастливи, защото учите в едно от най-добрите..

публикувано на 16.09.24 в 17:16