Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пазарджик 2 медицински сестри още са с COVID-19

Пловдив само с 16 ковид-новозаразени

В Смолян 6-ма починаха за едно денонощие

| обновено на 09.11.20 в 06:58
Пловдив - градски транспорт
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

603 души с коронавирус са излекувани през последното денонощие. Новоустановените случаи за периода са 675 при направени 2 151 PCR теста или 31% от тях. 

С 16-те си положителни проби област Пловдив вече отстъпва далече от второто място след София, в която има 332-ма ковид-положителни. Сега столицата следват Кюстендил с 46 души и област Благоевград с 33-ма новозаразени. 

Пазарджик с 20 нови случая в областта изпревари Пловдив по брой новозаразени с коронавирус. Сред тях са две медицински сестри от „МБАЛ-Пазарджик“.  От РЗИ съобщават, че от новорегистрираните в болница са настанени трима, а останалите са поставени в  домашна изолация. Пробите са на четиринадесет жени и шестима мъже.Жените са на възраст от 41 до 75 години и освен от пазарджик, са от селата Черногорово, Добровница – 1, Огняново и от градовете Септември, Ветрен, Велинград, Костандово и Брацигово. Мъжете са между 23 и 67 години. Те са от областния град, от Пещера и Велинград. През последното денонощие от региона с ковид 19 са починали мъж на 67 години от село Радилово с онкологично и сърдечно заболяване и диабет, както и 56 годишна жена от Пазарджик, хоспитализирана в „МБАЛ-Пазарджик“.

В област Смолян с положителни тестове са 13, като 12 от тях са настанени в болници. Новозаразените са от общините Смолян, Девин, Доспат и Баните. Шестима заразени с коронавирус са починали само през последното денонощие в МБАЛ- Смолян. От РЗИ съобщават, че издъхналите в областната болница са петима мъже и една жена на възраст от 43 до 81 г. 

Припомням, че през тази седмица седмица предстои министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов да издаде заповед, с която нарежда всички лечебни заведения в страната да преструктурират 20% от леглата си за обслужване на пациенти с коронавирусна инфекция. Това обяви самият той на пресконференция вчера. 

На нея стана ясно, че за последните две седмици заболеваемостта в страната е над 300 души на 100 хил. населениеи по тази причина се пристъпва към реорганизация в здравната система. По думите на министъра, за нея са необходими около 80 млн. лв. Като част от плана, от 1 ноември всеки общопрактикуващ лекар ще получава 1000 лв. за проследяване на установени с COVID-19.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

20-годишен водач пострада при катастрофа край Ягодово

Катастрофа е възникнала около 17.30 ч. на входа на с. Ягодово, съобщиха от пловдивската полиция.  Според първоначалната информация, 20-годишен водач не спрял с микробуса си на знак "стоп" и бил ударен от движещ се с предимство тежкотоварен камион.  Алкохолните проби на двамата водачи са отрицателни, посочват от полицията. Младежът е откаран в..

публикувано на 19.09.24 в 17:38

Оставиха в ареста 3-мата, отвлекли и пребили мъж заради чат

Кметският наместник на хисарското село Мало Крушево и бивш кмет на Красново Цвятко Истилянов, синът му Петър и неговият приятел Валентин Джевизов остават в ареста. Това реши преди минути Районният съд в Пловдив, като мярката подлежи на обжалване пред Окръжния съд. Трима в ареста, пребили мъж за чат с жената на един от тях Тримата са..

публикувано на 19.09.24 в 17:32

Задържаха ало измамник, ощетил пенсионери с близо 27 000 лв.

Районната прокуратура в Пловдив задържа под стража за 72 часа 25-годишен мъж за извършени телефонни измами за близо 27 000 лева. Повдигнато му е обвинение за имамите, при които са пострадали двама пенсионери на 77 и 75 години. По делото е установено, че на 21 юни тази година в дома си в Пловдив непознат мъж позвънил на единия пенсионер, като се..

публикувано на 19.09.24 в 17:16

100 000 коли влизат в Пловдив всеки ден, отчете общината

Между 75 и 100 хил. моторни превозни средства всеки ден влизат в Пловдив, сочат данни на данъчната служба за регистрираните МПС на територията на община Пловдив, от "Пътна полиция" и общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта", съобщи заместник-кметът по строителство, инвестиции и общинска собственост на Община Пловдив инж. Тошо..

публикувано на 19.09.24 в 16:50

След промени в ЗДвП камерите на ТОЛ системата ще засичат средна скорост

До края на годината камерите на ТОЛ системата имат готовност да започнат да снимат за скорост, обяви в Пловдив служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. Служебният кабинет внесе изменение в Закона за движение по пътищата, където дефинираме именно "средна скорост", за да може тя да бъде правоприлагана", каза..

обновено на 19.09.24 в 15:01