Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват 12-то "Дефиле на младото вино" в Пловдив

Днес е официалното откриване на фестивала „Дефиле на младото вино“. Събитието е до неделя и се организира за 12-и път в Пловдив от Съвета по туризъм, Общинската администрация със съдействието на Министерството на туризма, Университета по хранителни технологии и Медицинския университет.

В 13 часа от Община Пловдив ще тръгне „Дионисиево шествие“ съпроводено от ансамбъл „Тракия“.

След час в началото на Стария град бог Дионис ще отвори първата бъчва с вино на миналогодишния носител на златен мадал „Вила Юстина“. 

Очаква се да присъстват официални лица и патронът на фестивала г-жа Менда Стоянова, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Журита на експерти и на посетителите ще определят най-добрите вина. В надпреварата ще се включат плодови и ароматизирани напитки на винена основа, които ще се състезават помежду си.

Фестивалът „Дефиле на младото вино“ е част от Националния туристически календар. Целта е да популяризира българските вина и културно историческото наследство на Пловдив. 

Движението по ул. „Съборна“ в Стария град се ограничава за един час този следобед заради официалното откриване на  фестивала „Дефиле на младото вино“. Ограничението ще важи от 13,30 до 14,30 ч. и ще е за ул. „Съборна“ в района на кръстовището с ул. „Митрополит Паисий“. 

Свободно преминаване ще бъде осигурено само за автомобили със специален режим на движение, свързани с дейности по опазване живота и здравето на гражданите, съобщават от Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. 

Организаторите на фестивала „Дефиле на младото вино“ са предупредени, че той трябва да се състои при стриктно спазване на противоепидемичните мерки срещу разпространението на  COVID-19.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Започна делото срещу Рангел Бизюрев за убийството на Митко

Има разминавания в показанията на Рангел Бизюрев и близнаците Динкови, заяви преди началото на делото за убийството на Димитър Малинов от Цалапица майката на младежа Атанаска Бакалова.  Заедно с близки и роднини те отново се събраха пред съдебната палата, за да поискат привеждането на нов следствен експеримент.  Атанаска  Бакалова  се явява като..

обновено на 21.08.24 в 11:15

Рангел Бизюрев разказа подробности за нощта на убийството в Цалапица

Близо час продължиха обясненията на Рангел Бизюрев при днешното заседание на окръжния съд за убийството на Димитър Малинов в Цалапица. Бизюрев разказа, че се е завърнал от Германия и по време на барбекю в парк Митко е бил тема на разговор.  Един от компанията, Йордан Пунгеров, казал пред всички, че Митко е обиждал Рангел. След чутото Рангел Бизюрев..

публикувано на 21.08.24 в 11:14

Нова авиолиния тръгва от летище Пловдив за Бирмингам

От 2 ноември 2024 година за първи път ще може да се лети с директен полет от Бирмингам до Пловдив. Новата авиолиния ще свързва вторите по големина градове на Великобритания и България. Те ще се изпълняват от авиокомпания Райънеър, която вече пусна билетите в продажба. Цените за базов билет в посока започват от 35 евро - съобщават от управата на..

публикувано на 21.08.24 в 10:34

В Славейно днес отстраняват щетите от опустошителната буря

В смолянското село Славейно днес отстраняват щетите от снощната буря с градушка, унищожила реколтата и предизвикала свлачища.  Пътят към една от махалите в селото е затворен заради свлачище. Паднала е и подпорна стена под един от дворовете.  Нанесени са щети върху инфраструктурата в селото. Градушката е валяла около час и всичко е било бяло,..

публикувано на 21.08.24 в 10:12

Неустойчиво време се очаква днес в Пловдив

Днес атмосферата остава неустойчива. Над западната половина от страната ще се развива купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Ще има условия за градушки. Над Източна България ще се задържи предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от изток-североизток, който вечерта в..

обновено на 21.08.24 в 09:59